2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A www.biztosítás.hu gyorsjelentése: Mától lehet kötelező gépjármű felelősségbiztosítót váltani – A KÖBE már akciózik

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/5734"><font size="3"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kobe1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1. táblázat" title="1. táblázat" width="100" height="44" /></font></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><font size="3">1. táblázat</font></strong></span></span><font size="3">A KÖBE 30 nappal a törvényi határidő előtt (október 30-a helyett október 1-én) hozta nyilvánosságra a jövő évi díjat. A korábbi években megszokott 30 nap helyett így 60 naposra bővítette a kampányt.Úgy tűnik a többi biztosítót felkészületlenül érte a dolog. A legtöbben közülük arra számítottak, még 4 hétig készülhetnek a kampányra, csiszolgathatják díjaikat és a stratégiát.</font> <p>

1. táblázat1. táblázatA KÖBE 30 nappal a törvényi határidő előtt (október 30-a helyett október 1-én) hozta nyilvánosságra a jövő évi díjat. A korábbi években megszokott 30 nap helyett így 60 naposra bővítette a kampányt.Úgy tűnik a többi biztosítót felkészületlenül érte a dolog. A legtöbben közülük arra számítottak, még 4 hétig készülhetnek a kampányra, csiszolgathatják díjaikat és a stratégiát.

1. táblázat1. táblázatA KÖBE 30 nappal a törvényi határidő előtt (október 30-a helyett október 1-én) hozta nyilvánosságra a jövő évi díjat. A korábbi években megszokott 30 nap helyett így 60 naposra bővítette a kampányt.Úgy tűnik a többi biztosítót felkészületlenül érte a dolog. A legtöbben közülük arra számítottak, még 4 hétig készülhetnek a kampányra, csiszolgathatják díjaikat és a stratégiát.

Pedig ha megnézzük a nyár történéseit, láthatjuk hogy a dolog nem is olyan meglepő. A KÖBE a legnagyobb hazai biztosító egyesület. Ügyfeleinek száma meghaladja a 130 ezret, éves díjbevétele pedig a 7 milliárd forintot. Kötelező piaci részesedés tekintetében 5. a jelenleg 13-szereplős piacon. Az elmúlt években jelentős támadásoknak volt kitéve a konkurens biztosítók által, főként szolgáltatási színvonala és túl kedvező díjai miatt támadták. A PSZÁF által lefolytatott vizsgálatok azonban nem támasztották alá a vádakat. A KÖBE az idei évben vezette be a digitális kárrendezést és 2008 elejére a papírmentes kárirodát is meg kívánja valósítani. A 2006-os novemberi kötelező kampányban az Interneten váltók 22%-a választotta a KÖBE-t

2. táblázat2. táblázatA PSZÁF munkabizottságában ugyanis a KÖBE volt az egyik azon biztosítók közül, aki a 60 napos kampány mellett érvelt (díjak törvényileg meghatározott szeptember végi közzététele), míg mások a kampány eltörlését, vagy az évfordulók december 31-től való eltérítését javasolták. Ahogy az már lenni szokott a sok különböző javaslat kioltotta egymást és minden maradt a régiben.  KÖBE azonban nem várt a többiek egyetértésére, hanem húzott egy merészet, ezzel kényszerpályára terelve a kötelezőhöz kapcsolódó idei és további kampányokat és biztosítókat.

A piac többi 12 szereplője ugyanis nem engedheti meg hogy a KÖBE által indított akció válasz nélkül maradjon. Az elkövetkező hetekben minden bizonnyal éles támadások érik majd az egyesületet, a többi biztosító be akarja majd hozni a lemaradást a novemberi kampányban, de ugyanakkor az is megjósolható, hogy jövőre a KÖBE már nem lesz egyedül októberi akciójával.

Na de térjünk vissza a konkrét akcióra.

AKCIÓS DÍJAK

3. táblázat3. táblázatElnézve a KÖBE által kiadott díjakat – melyeket a többi biztosító 2008-as díjának hiányában természetesen csak a jelenlegi azaz 2007-es díjakkal tudtunk összehasonlítani – elmondható, hogy a  KÖBE továbbra is igen olcsó.

Helyenként olcsóbb még a tavalyi díjaiknál is, mellyel általában az első helyek egyikére kvalifikálja magát.

Érdekessége a díjtáblának, hogy nyit a fiatalok felé. Személygépkocsira a 22-25 évesek körében az ideinél 7%-al kedvezőbb korszorzót használ, így 850 cm3- 1150 cm3 kategóriában illetve 1501-től 2000 cm3 kategóriában Budapesten és Vidéken is legtöbbször első.

4. táblázat4. táblázatElmondható még, hogy jellemzően korcsoporttól és területtől függetlenül 2000 cm3 feletti kategóriában, Budapesten 1-3. helyezést tud elérni. Szintén megállapítható, hogy teherautónál (2-6 tonnáig) is jellemzően első (bár ez már tavaly is így volt).

Vannak azonban szegmensek ahol jellemzően nem érdemes a KÖBE ajánlatát választani, ilyen például a 1150-1500 cm3 feletti kategória nagyvárosokban és szintén ez mondható el a Cégek esetében is.

Motorkerékpárok vonatkozásában a KÖBE nem hirdetett októberi akciót. 

5. táblázat5. táblázat

103-DIK KEDVEZMÉNY SZÁZEZREKNEK?

A kedvező díjak mellet van azonban még valami ami a KÖBE ajánlatait sokak számára vonzóvá teheti. Bár általában nem foglalkozunk az egyes biztosítók által adott ajándékokkal, most mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Mégpedig azért, mert az ajándék értéke ez esetben összemérhető a díjjal. Senki nem adott ugyanis ezt megelőzően ilyen nagy értékű és mindenki számára elérhető ajándékot. Tavaly összesen 102 féle kedvezmény volt, most itt a 103-dik.

AZ AJÁNDÉK 

A KÖBE a hazai piac egyik vezető utazási szolgáltatójával közösen a http://www.kobe.hu/ meghirdetett feltételek teljesülése esetén mindenkinek Wellness üdülést ajándékoz.

Az ajándék feltétele, hogy 70.000 Ft-os éves díjat elérje az adott ügyfél által a KÖBÉ-nek hozott díj. Ezt akár saját szerződéssel (szerződésekkel) is elérhetik az autósok, de lehetőségük van a KÖBE kötelezőjét másoknak is ajánlani és mint az egyes szerződések ajánlói is összegyűjthetik a szükséges díjtömeget.

Az akció már csak azért is érdekes, mert több kategória, illetve járműfajta A00-ás alapdíja helyből meghaladja a 70.000 Ft-ot (pl.: szgk-nál 25 év alatti ügyfelek esetében, vagy 1500 cm3 felett bármely korosztályban és területen, illetve a legtöbb kisteherautónál és taxinál) ami százezres nagyságrendű autóst érint.

Megjegyzés: Mielőtt hasonló akciót várnánk a nagyoktól vegyük figyelembe, hogy könnyű helyzetben van a KÖBE amikor ilyen akciót hirdet, lévén non-profit biztosító, míg a többi üzleti biztosítónak – ha meg akar felelni a tulajdonosi elvárásoknak – muszáj profitot is felmutatnia.

6. táblázat6. táblázat


AZ ÜGYFELEKNEK AZONBAN TUDNIUK KELL, hogy a többi biztosító idén is október végén teszi majd közzé 2008-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjait. Ennek megfelelően a KÖBE októberi díjajánlata csak az autós által fizetett jelenlegi díjjal hasonlítható össze. A KÖBE alábbi októberi akciója egy időszakos lehetőség, mely ugyan előnyökkel járhat az autósok bizonyos köre számára, de a döntés meghozatalakor mindenkinek egyénenként kell mérlegelnie, hogy megéri-e számára, már most választani. Amennyiben valaki a KÖBE októberi ajánlatát választja (azaz 2008-ra a KÖBE-vel köt kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződést) úgy novemberben már nem választhat másik biztosítót.

Fontos még tudni, hogy a KÖBE októberi akciója keretében ajánlott díja csak éves díjfizetést tesz lehetővé. E mellett a KÖBE – a most megjelentett díjaitól minden bizonnyal eltérő – teljes díjtáblát jelentet majd meg novemberre is. Ebből adódik az is, hogy a most megjelentetett díjtábla és a hozzá kapcsolódó akció csak október 30-ig érhető el.

ELSŐKÉNT A PIACON

A KÖBE hétfőn megjelentetett díjtarifája ma reggeltől már elérhető a http://www.biztositas.hu/-n!

A biztosítás.hu – a tavalyi kampánykezdethez hasonlóan – most is elsőként készült el ezen új tarifa leprogramozásával és egyelőre egyedüliként teszi lehetővé az Internetes portálok közül az új díjak pontos kiszámítását!

A portálra látogató autós jelenlegi díját tudja összehasonlítani a KÖBE jövő évi ajánlatával és tájékozódhat az akcióról. 

A biztosítás.hu a KÖBE esetében is nyújtja az ügyfelek által már megszokott szolgáltatásokat, a díjmentes és teljes körű ügyintézést és természetesen ÁRGARANCIÁT ad a díjak helyes kiszámítását illetően.

DÍJ ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁK

Az alábbi példákból kitűnik, hogy a legfontosabb információ amit az autósokkal meg kell osztani az, hogy mint az elmúlt években mindig, a KÖBE mostani akcióját sem lehet általánosságban megítélni. Mindenkinek saját magának kell megnéznie – a saját díját és jelenlegi biztosítóját  figyelembe véve – jó-e neki az októberi akció vagy sem. Erre pedig mint az elmúlt években megszokhattuk az Internetes összehasonlító portálok adják meg a lehetőséget.

Megjegyzés: a táblázatban szereplő díjak a KÖBE kivételével a 2007-es díjakat tartalmaznak, a KÖBE esetében pedig az októberi akciós díjakat, 2008-ra vonatkozólag. Táblázatainkat e cikk képeiként megtalálhatják olvasóink. Aki nem tudná – klikk a képekre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.