2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Köszönöm a tisztességet

3 perc olvasás
  <strong><span class="inline left"><a href="/node/5727"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bekes-2.thumbnail.jpg" border="0" alt="Plakat" title="Plakat" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Képek a múltból címmel visszatekintő kiállítás nyílt a Magyar Állami Operaházban, Békés András rendezői alkotásaiból. A művész nemrégiben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, a kiállítás ennek az ünnepségnek folytatása. <p>

  plakat Képek a múltból címmel visszatekintő kiállítás nyílt a Magyar Állami Operaházban, Békés András rendezői alkotásaiból. A művész nemrégiben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, a kiállítás ennek az ünnepségnek folytatása.

  plakat Képek a múltból címmel visszatekintő kiállítás nyílt a Magyar Állami Operaházban, Békés András rendezői alkotásaiból. A művész nemrégiben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, a kiállítás ennek az ünnepségnek folytatása.

kovács jános operaház első karmestere A kiállítást az Operaház első karmestere, Kovács János nyitotta meg, aki – mint most bevallotta – a kottaolvasását is Békés Andrástól tanulta. Sokat idézett ellentét a két karmester-óriás: Toscanini és Furtwängler között, mely szerint a lényeg a kottafejekben, illetve a kottafejek mögött van. Békés András kottaolvasása szerint a tempó előírást, a dinamikát, a zenei ritmust a szerzői szándék eszközeként kell értékelni, a legnagyobb szerzőknél a kottakép a színpadi megvalósítás kulcsa.

békés andrás A közelmúltban megjelenésével ünneppé tette az évadnyitó társulati ülést. Bár az utóbbi években távol tartotta magát a Háztól, szokott éleslátásával felmérte: most színházcsinálásra alkalmas emberek kerültek helyzetbe, tehát ő is visszatért. Elhangzott – többek között – hogy „énekes pártinak" tartja magát. Valóban, könnyen azonosult az énekesek problémáival. Veleszületett adottságával biztosan ismerte fel a tehetséget és a legváltozatosabb eszközökkel tudta e tehetségeket – néha saját akaratuk ellenére is – a szerep közelébe vinni.

szinpadkép Egy rendező munkájának sorsa a próbákon dől el. Bármilyen fejlett is a technika, akármilyen eszközzel, bármiféle módon is készüljön a felvétel, az csak pillanatnyi, kimerevített képe annak a tudásnak, ami egy jó rendező fejében van. Ilyen módon Békés András művészetét is őrzik ugyan előadások különféle felvételei és még ez a most nyíló kiállítás is, de mindez csak a töredékét tükrözi a lényegnek. Tudjuk: sok állami kitüntetés jogos birtokosa, de az a lényeg mégis csak a művésztársak emlékeiben maradhat fenn, leginkább pedig a tanítványokéban. Békés Andrásnak sok és kiváló tanítvány van, az ő dolguk a mester tudását, gondolatait életben tartani és továbbadni.

vass lajos főigazgató Amikor Békés András megkeresett engem a kiállítás ötletével, azonnal igent mondtam – emlékezett vissza Vass Lajos főigazgató. Vannak, akiknek meg kell adnunk mindent, amire képesek vagyunk, mert csak így mutathatjuk ki megbecsülésünket. Egy rendező életműve az Operaház múltjának is része és ez most szinte majdnem eltűnt, ha nem kaparják össze húszan, harmincan mindazt, ami még fellelhető belőle. Így jött létre a „Képek a múltból", amelyhez csak egyet tehetek hozzá: köszönöm a tisztességet! – zárta az ünnepséget Vass Lajos.

szinlap - avagy békés andrás rendezései A kiállítás jelenleg az Operaház Vörös-szalonjában látható, később – a házon belül – más helyet kap.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.