Varsó megvétózta azt a tervet, hogy halálbüntetés elleni európai napot tartson az EU október 9-én. A lengyel kormány az abortusz elítéléséhez kötötte beleegyezését a projektbe. 

Varsó megvétózta azt a tervet, hogy halálbüntetés elleni európai napot tartson az EU október 9-én. A lengyel kormány az abortusz elítéléséhez kötötte beleegyezését a projektbe. 

Keserűen álltak fel kedden a tárgyalóasztaltól az uniós igazságügyminiszterek, miután Lengyelország megfúrta azt a tervet, hogy az EU27-ek halálbüntetés elleni európai napot tartsanak október 9-én Lisszabonban. A lengyel vétó következtében így az esemény egy konferenciává silányul, amelynek résztvevői a halálbüntetés világszerte történő eltörlése mellett szállnak majd síkra.

A lengyel delegáció a halálbüntetés eltörlése helyett az „élet védelméről szóló napot" szeretett volna ünnepelni uniós partnereivel és csak abban az esetben járult volna hozzá a másik 26 tagállam által támogatott demonstratív tervhez, ha ebből az alkalomból az abortuszt is elítélték volna. Ez azonban irreális elvárás volt, hiszen az EU-ban csak Lengyelországban, Írországban és Máltán tiltják a törvények a magzatelhajtást.

Nem titok, hogy az országot egy ultrakonzervatív koalíció élén irányító Kaczynski ikrek támogatják a halálbüntetés visszaállítását, ám ezt Varsóban hivatalosan a mai napig nem kezdeményezték, hiszen a lépés összeférhetetlen lenne Lengyelország uniós tagságával. Franco Frattini uniós biztos mély sajnálkozásának adott hangot a lengyel vétó miatt.

Megfigyelők szerint azért is figyelmet érdemel az esemény, mert az EU-tagállamok olasz kezdeményezésre éppen a jövő héten terjesztenek az ENSZ Közgyűlés elé egy határozattervezetet, amely világszerte moratóriumot sürget a halálbüntetésekre. Az Amnesty International nevű emberjogi szervezet adatai szerint tavaly 1591 embert végeztek ki a világon, a legtöbb személyt Kínában. Egy, a Le Figaro által idézett francia diplomata szerint a lengyel lépés most kellemetlen helyzetbe hozza az EU-t és ronthatja New York-i fellépésének hatását. „Megosztva érkezünk New York-ba és nem látom, hogy milyen példát tudnánk mutatni a világnak" – mondta a francia diplomata.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük