2023.június.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A cirkusz művészei

3 perc olvasás

artista_kepzes.jpgÉrdekes hírt olvashattunk nemégiben. Hátrányos helyzetű térségekben élő tehetséges gyermekeket kutat fel a Baross Imre Artistaképző Szakképzőiskola, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. és a Fővárosi Nagycirkusz közös országjáró programja. Az artistapálya népszerűsítése mellett a szakemberek hosszú távú célja, hogy a magyar cirkuszművészet a megfelelő utánpótlási bázis megteremtésével visszanyerje régi dicsőségét.

   Cirkuszművészek képzésével az Állami Artistaképző Intézet kezdett foglalkozni 1950-ben. A felügyeletet az oktatásügyi minisztériumok gyakorolták, jelenlegi fenntartása a Magyar Cirkusz és Varieté és a Fővárosi Nagycirkusz feladata. Az artistaképző iskola létrehozása az első igazgatójának, Baross Imrének köszönhető, aki 36 éven állt az intézet élén, emiatt a fenntartó az ő személyét választotta az iskola névadójának. A tanárok neves artisták, előadóművészek, élsportolók, színészek, torna szakedzők, tánc- és zeneművészek. A Baross Imre Artistaképzőbe évente nagyjából harminc jelentkező felvételizik. A cirkuszművészek utánpótlás nevelését az intézmény egyedüliként látja el az állami intézményrendszerben. Az oktatást segíti a Hungária Cirkuszcsarnok, amelyben a Fővárosi Nagycirkusz porondjával csaknem azonos méretű gyakorlómanézst alakítottak ki, ami mellette 132 fős nézőtér is van.

   A képzés kiscsoportokban történik. A laikusnak, mint például nekem, mosolyogtatók a tantárgyak, de az iskola működése során olyan képzést ad tanulóinak, hogy az egész világon megállják a helyüket. Olyan tárgyak vannak, mint például a bohócképzés, kaszkadőr képzés, varieté tánc, bűvészet, zsonglőrködés, légtornászás. Az állatidomítás kivételével a cirkusz műsorának valamennyi száma.

   A manökenek tevékenységét eleinte nem ismerték el foglalkozásként. Magyarországon. Elsőnek az Állami Artistaképző Intézetben vezették be a fotómodell és manöken képzést. Többszintű válogatások után vették fel a jelentkezőket. Előírás volt, hogy a jelentkezőknek minimum 170 centiméter magasnak kellett lennie. A tanfolyamon dzsesszbalett, színészmesterség, színpadi mozgás, smink órák voltak. Ma már ezt a tevékenységet modelliskolák végzik.

   A diploma átvételekor a végzősöket úgy búcsúztatják, hogy legyenek a híres magyar cirkuszos dinasztiák, az Eötvösök, Bírók, Brabantok, Kludszkyk, Richterek, Gazdagok, Katonák méltó utódai. És minden sikeres erőfeszítésük ellenére a tanulmányaikat nem most fejezték be, hanem csak most kezdik igazán, a gyakorlatban művelni. Ez egyébként más diplomákra is érvényes.

                                               

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.