2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AEGON MŰVÉSZETI TÁRSDÍJ 2010

3 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44084"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Aegon%202010%20001.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csaplár Vilmos író a díjjal" title="Csaplár Vilmos író a díjjal" width="63" height="100" /></a><span style="width: 61px" class="caption"><strong>Csaplár Vilmos író a díjjal</strong></span></span> <p>Az év elején, áprilisban már beszámoltunk arról, hogy Csaplár Vilmos a <em>Hitler lánya </em>című regényéért megkapta az AEGON Magyarország biztosító Művészeti Díját a szakmai zsűri értékelése alapján. Az év második felében a fődíjas jelölheti valamelyik társművészet alkotói közül a szerinte legjobbat.

 Csaplár Vilmos író a díjjalCsaplár Vilmos író a díjjal

Az év elején, áprilisban már beszámoltunk arról, hogy Csaplár Vilmos a Hitler lánya című regényéért megkapta az AEGON Magyarország biztosító Művészeti Díját a szakmai zsűri értékelése alapján. Az év második felében a fődíjas jelölheti valamelyik társművészet alkotói közül a szerinte legjobbat.

 Csaplár Vilmos író a díjjalCsaplár Vilmos író a díjjal

Az év elején, áprilisban már beszámoltunk arról, hogy Csaplár Vilmos a Hitler lánya című regényéért megkapta az AEGON Magyarország biztosító Művészeti Díját a szakmai zsűri értékelése alapján. Az év második felében a fődíjas jelölheti valamelyik társművészet alkotói közül a szerinte legjobbat.

  Eszéki Erzsébet író és műkritikus, a díjak ötletgazdája csak most árulta el a mostanáig szigorúan őrzött titkot, hogy kit emelt maga mellé társdíjazottnak Csaplár Vilmos. Zatykó Péter, az AEGON vezérigazgatója az együttműködést és nyitottságot emelte ki a cég életéből, hiszen csak ebből születhet innováció. A megújulás pedig akkor teljes, ha változtatásokkal jár együtt. A jelen pénzügyi terhek mellett – a biztosítókat is érinti – a művészeti díjak kiosztása az, amiről a cég nem akar lemondani a jövőben sem. A következő évben a Szépművészeti Múzeummal kívánnak együtt dolgozni. Az ünnepélyes díjátadásra már most a Szépművészeti Múzeumban kerül sor október 21-én, ahol éppen a kolumbiai Fernando Botero kiállítása látható.

  Pálfi Görgy filmrendezőPálfi Görgy filmrendező Csaplár az idei Társdíjra Pálfi György filmrendezőt, a különösségek rendezőjét jelölte. Ha a Hukkle című filmjére gondol, a szürrealista figurák hatására csuklási ingere támad. A második nagyjátékfilmje, a Taxidermia szintén elnyerte a nézők széles rétegeinek tetszését. Éppúgy Csaplárét is. A véletlen – ha van ilyen – pedig még arra is rájátszik, hogy Pálfi filmjében két Botero-kép szerepel egy undorítóan gazdag embernél.

   Pálfi néhány életrajzi adata: 1974. április 11-én született, véletlenül éppen azon a napon, amikor az AEGON fődíjat átadják. 1992-ben érettségizett, 1993-95 között az esztergomi tanítóképzőben végzett vizuális nevelési szakon. 1995-2002 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára járt, ahol – fontosnak tartja, hogy – Simó Sándor volt az osztályfőnöke. 2009-ben a Nem vagyok a barátod című filmjét a 44. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon többek között a Magyar Kritikusok különdíjával jutalmazták. A Taxidermia már tucatnyi díjat kapott Cannes-ban. A Hukkle a 33. Magyar Filmszemlén megkapta az elsőfilmes díjat, az elsőfilmes rendezői díjat, azután még egy sereg elismerést a külföldi bemutatókon. A rövidfilmjei szintén számtalan sikert arattak itthon és a nagyvilágban.

   Pálfi szerint könnyebb egy filmet megírni, megrendezni, mint pénzt, azaz bőkezű támogatót szerezni hozzá, de addig csapatával csak álmodni tud a terveiről. Márpedig tervből sok van, köztük „nagy dobásnak" ígérkezők is, mint Rejtő Jenő regényei, Arany János Toldijának humoros, szívbemarkoló története. Ehhez kell – akár külföldről is – pénzt szerezni.

DOBI ILDIKÓ

Fotó: Dobó László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük