Az Equilor Alapkezelő az afrikai kontinens befektetési lehetőségeit vizsgálta meg legfrissebb elemzésében. Az alapkezelő szakembereinek véleménye szerint a déli kontinens egyes országai egyre komolyabb figyelmet kaphatnak nemcsak a nyaralások tervezése, hanem a megtakarítások elhelyezése során is a helyi gazdaság figyelemreméltó teljesítménye miatt. Az alapkezelő hét országot javasol a magyar befektetők számára, akár már kisebb összeg rendelkezésre állása esetén is.

 

Az Equilor Alapkezelő az afrikai kontinens befektetési lehetőségeit vizsgálta meg legfrissebb elemzésében. Az alapkezelő szakembereinek véleménye szerint a déli kontinens egyes országai egyre komolyabb figyelmet kaphatnak nemcsak a nyaralások tervezése, hanem a megtakarítások elhelyezése során is a helyi gazdaság figyelemreméltó teljesítménye miatt. Az alapkezelő hét országot javasol a magyar befektetők számára, akár már kisebb összeg rendelkezésre állása esetén is.

 

Az afrikai térség gazdaságának növekedése mögött elsősorban a nyersanyagpiac felfutása és az export növekedése áll. Bár a 2008-ban kirobbant válság során e térség is a lassulás útjára lépett, azonban európai, illetve amerikai társától eltérően nem csúszott recesszióba. Az Equilor Alapkezelő elemzése szerint figyelemreméltó, hogy a kontinensen Dél-Afrikától eltekintve a gazdasági növekedés mértéke még a válság első éveiben is pozitív tartományban maradt. Az afrikai gazdaság megítélése és kilátásai szempontjából fontos, hogy a globális aranykitermelés 30 százaléka itt történik (Dél-Afrika, Ghána, Zimbabwe, Tanzánia, Mali), a kontinensen található a világ legnagyobb (kb. 35%) kakaóbab termelője (Elefántcsontpart), míg egyes afrikai régiók egy főre jutó GDP-je a közép-kelet európai országokéval is összemérhető. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a kontinens befektetési lehetőségeivel kapcsolatban – más feltörekvő régiókhoz hasonlóan – felmerülnek kockázatok is (politikai, túlzott deviza felértékelődés, magas infláció, nyersanyagárak esése, stb.).

Az Equilor Alapkezelő az afrikai kontinens azon hét országát emelte ki elemzésében (Dél-Afrika, Egyiptom, Kenya, Mauritius, Marokkó, Nigéria, Tunézia), amelyek gazdasága a következő időszakban jól teljesíthet, így érdemes lehet vállalataikba fektetni. A kedvező gazdasági kilátások mellett a hét országba történő befektetés mellett szól az is, hogy a világ tendenciával szemben Afrikában a népesség gyarapodása a 2 százalékot is meghaladja. A lakosság összetétele, életkor szerinti bontásban, gazdasági értelemben véve – az európainál – egészségesebb struktúrát mutat: a munkaképes és fiatal lakosság részaránya magas, miközben a 65 év feletti inaktív lakosság aránya mindössze néhány százalékos. A kontinens fiatal (baby boom) generációja a gazdaságnak növekvő fogyasztást és megugró megtakarításokat hoz, ami a részvény és ingatlan árak tartós megugrását vetíti előre. A szakemberek szerint hasonló folyamat tapasztalható számos latin és ázsiai feltörekvő országban, és ez várható Afrikában is. A hét ország előnyei közé tartozik, hogy a GDP-hez mért eladósodottságuk a világ egyéb régióihoz mérten konszolidált, továbbá csökkenő tendenciát mutat, miközben a közvetlen külföldi befektetések mennyisége évről évre stabil bővülést mutat.

Az afrikai megtakarítási portfólió elemeinek kiválasztása során több szempontot kell figyelembe venni, de ezek közül kiemelendő az adott ország tőkepiacának hozzáférhetősége, mérete és forgalma. Olyan vállalatokat érdemes a portfolióba beválogatni, melyeknek nagy a piaci kapitalizációja, munkavállalóinak száma meghaladja az 5000 főt, szolgáltatásai határokon átnyúlnak, és az adott szektor teljesítménymutatóit elérik vagy meghaladják. Az Equilor Alapkezelő által javasolt afrikai portfolió részét képezik egyrészt a térség vállalatainak teljesítményét tükröző, tőzsdén kereskedett indexkövető alapok (ETF-ek) és egyedi részvények, másrészt olyan nemzetközi vállalatok részvényei, amelyek árbevételének legalább 30 százaléka a térségből származik. Utóbbi cégek részvényei elsősorban az amerikai, az angol, a holland és a kanadai tőzsdéken forognak.

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő vezérigazgatója szerint miközben az afrikai, vagy ott érdekelt cégek részvényei egyre könnyebben és közvetlenül is elérhetőek a magyar befektetők számára, mégis érdemes kellő körültekintéssel megválogatni azokat és a kockázatot úgy megosztani, hogy a kontinens gazdasága kellőképpen reprezentálva legyen a megtakarítási portfolióban. Akik számára mindez nem valósítható meg, vagy csak a megtakarításuk egy kisebb részét, akár néhány százezer forintot szeretnék ilyen cégekbe fektetni, érdemes befektetési alapot vásárolniuk, hiszen az alap vagyonát megfelelő szakértelemmel, aktív portfoliókezeléssel fektetik be az afrikai kontinens legjobb cégeibe. Az Equilor Alapkezelő az általa kezelt alap portfolióját aktív szemlélettel kezeli: kedvező időszakban az alap jelentősebb mértékű afrikai részvénykitettséggel rendelkezik, ugyanakkor kedvezőtlen tőkepiaci klíma esetén védekező stratégiát folytat, melynek megvalósítása érdekében a kockázati kitettséget minimalizálja. Az Afrika Alap kezelése során a fundamentális elemeken (kapitalizáció, növekvő eredmény-dinamika, kedvező értékeltségek és kilátások) túlmenően fontos szerephez jutnak a piaci hangulattal és a technikai elemzéssel kapcsolatos tényezők is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük