Lezárult a jelentkezés a 2013-as Gombold újra! Közép-Európa pályázatára, így hamarosan kiderül, mi ihlette meg a magyar tehetségeket. Közép-Európa meghatározó divatszakemberei véleményezik a pályamunkákat.

 

Lezárult a jelentkezés a 2013-as Gombold újra! Közép-Európa pályázatára, így hamarosan kiderül, mi ihlette meg a magyar tehetségeket. Közép-Európa meghatározó divatszakemberei véleményezik a pályamunkákat.

 

A magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős Design Terminál immár harmadik alkalommal írta ki a Gombold újra! öltözéktervezési pályázatot, mely idén már témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépte az országhatárt. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

 

A jelentkezési határidő lejártáig, mely 2013. április 2. volt, az elmúlt évekhez hasonlóan most is több száz pályamunka érkezett be. Ebben az évben a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az ország minden régiójába eljusson a pályázat híre, ennek érdekében ellátogattak Sopron, Debrecen, Szeged, Budapest, Kaposvár könnyűipari- és divatiskolájába is, hogy személyesen buzdítsák jelentkezésre a tervezés iránt érdeklődő fiatalokat.

 

Az előzsűrizésre felkért magyar és külföldi szakemberek most két napra bezárkóznak a Design Terminál üvegajtói mögé és kiválasztják azokat a pályaműveket, amik érdemesek a továbbjutásra. Ezután meg is kezdődhet a tervek kivitelezése!

 

A tervzsűribe neves lengyel, szlovák és cseh divatszakemberek is meghívást kaptak, ezzel is hangsúlyozva a pályázat nemzetközi tematikáját.

 

Hazánkba látogat Wojciech Dziedzic lengyel divat- és jelmeztervező, a poznani School of Form Divat Tanszékének vezetője, aki többek között olyan nagy tervezőkkel is dolgozott együtt, mint Jil Sander vagy Alberta Ferretti.

Itt lesz Dana Kleinert divattervező, a Slovak Fashion Council elnöke, akinek saját márkája a világ számos pontján elérhető. És örömmel elfogadta a szervezők felkérését Olo Križová enteriőr- és divatstylist is, aki a cseh divatélet megkerülhetetlen alakja, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatója.

 

A magyar szakmai oldal képviseletében a zsűrit erősíti Anda Emília, ruhatervező, textilművész; Harmati Hedvig textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és Textiltervező Tanszékének vezetője; Simonovics Ildikó muzeológus, divattörténész, valamint Zsótér László DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára és rektorhelyettese is.

 

A tervzsűri tagjai:

 

ZSÓTÉR LÁSZLÓ DLA – zsűrielnök

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára és rektor helyettese, Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus és designer. Önálló tervezőként az alkalmazott grafika számos területén dolgozik, plakátot, prospektust, csomagolást és kiállításgrafikát tervez. Dolgozott arculattervezési projektekben, nevéhez köthető a MALÉV, MOL, MATÁV, Magyar Posta és a Magyar Rádió arculatterve is, emellett számos magyar film látványtervezője.

 

ANDA EMÍLIA

Ruhatervező textilművész, az ANDA márka alapítója. 2004-ben az Év Divattervezője Magyarországon. BME Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola Öltözéktervező szakát. 12 éve a Párizsi Divathét egyik legfontosabb kiállításán mutatja be kollekcióit, ahol világ számos pontjáról rendelik kollekcióit. 2012-ben a Magyar Formatervezési Díj pályázat különdíjasa, ugyanebben az évben műterme elnyerte az "Év legjobb üzlete" díjat a divat-design kategóriában.

 

WOJCIECH DZIEDZIC

Lengyel divat- és jelmeztervező, Közép-Európa egyik leginnovatívabb designegyetemének, a poznani School of Form divat tanszékének vezetője. Pályafutása során tanított a londoni Central Saint Martins College of Art and Design-ban, MA szakon és a Gerrit Rietveld Academy-n, Amszterdamban. Dolgozott Jil Sander-nek. Számos színházi és opera előadásnak tervezett kosztümöket, többek közt a Washingtoni Nemzeti Opera, a Lyoni Nemzeti Opera, Teatro Real Madrid, Komische Opern Berlin, Toneelgroep Amsterdam és a Lengyel Nemzeti Opera számára.

 

HARMATI HEDVIG

Textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és Textiltervező Tanszékének vezetője. Szövött- és nyomott-anyag tervezőként végzett a Magyar Iparművészeti Egyetemen, majd ugyanitt szerezte meg doktori fokozatát 2009-ben. Oktatott már Skóciában, vendégtanár volt a taiwani Shih Chien University of Taipei-n. 2002-ben kiérdemelte az Ipari Formatervezési Nívódíjat zseniliával mintázott nyüstös lakástextil-kollekciójával.

 

DANA KLEINERT

Divattervező, a Slovak Fashion Council elnöke. Saját márkája, a DANA KLEINERT DESIGN kollekciói Tokiótól Bécsen át Vancouverig a világ számos pontján elérhetőek, 2012-ben pedig immár negyedik alkalommal képviselte Szlovákiát a Weareurope divateseményen Japánban. 2011-ben ő volt a szlovák nyertese a Young Creative Entrepreneur címnek. A Slovak Fashion Council projektjeivel és az általa szervezett workshopokkal fiatal tervezők pályakezdését segíti elő.

 

OLO KRIŽOVÁ

A prágai és a pozsonyi divathetek művészeti igazgatója, a prágai La Gallery Novesta kurátora, enteriőr- és divatstylist. Divat iránti szenvedélye a középiskola textil szakán folytatott tanulmányai során alakult ki benne, majd évekig modellként utazta körbe a világot. Végül pedig átállt a fényképezőgép másik oldalára és fotósként is dolgozott, mielőtt megtalálta volna hivatását. Hálás, hogy pályafutása során a divatszakma minden oldalát megismerhette. Jelenleg Milánóban és Prágában él.

 

SIMONOVICS ILDIKÓ

Muzeológus, divattörténész, a Kiscelli Múzeum újkori textil- és kortárs viseletgyűjteményének vezetője, a Street Fashion Budapest kurátora. Több sikeres kiállítást rendezett (A divathölgy diszkrét bája, az elmúlt száz év női fehérneműi, Kirakat: divat a szocializmusban, Street Fashion Múzeum, utcai divat egykor és ma), számos divattörténettel foglalkozó tanulmánya jelent meg. Kutatási területe a szocializmus időszakának öltözködése, valamint a kortárs divat Magyarországon.

 

Emlékeztetőül a pályázathoz kapcsolódó fontosabb időpontok:

2013. április 5-6. – Tervzsűrizés I.

2013. május 13. – Kivitelezési határidő

2013. május 17-18. – Tervzsűriés II.

2013. június 7. – Döntőzsűrizés / VIP fashion night

2013. június 8. – Divatbemutatók, eredményhirdetés

2013. június 9. – B2B találkozók

 

www.gomboldujra.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük