Heczku Ágnes a Csongor és Tünde főszerepében. Vörösmarty Mihály rejtélyekkel teli drámai költeménye, a Csongor és Tünde egy különleges látványvilágú, összművészeti előadásban kelt új életre 2013. április 7-én, a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál grandiózus és méltó lezárásaként.

Heczku Ágnes a Csongor és Tünde főszerepében. Vörösmarty Mihály rejtélyekkel teli drámai költeménye, a Csongor és Tünde egy különleges látványvilágú, összművészeti előadásban kelt új életre 2013. április 7-én, a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál grandiózus és méltó lezárásaként.

 

Jankovics Marcell sugallatos animációi lélegzetelállító mozitechnikával elevenedtek meg. A színpadképről a rendező-koreográfus Gemza Péter, az egyedi zenei válogatásról Kocsár Balázs gondoskodik. A Vörösmarty-hősök társaságában láthattuk Árgyélust és Tündér Ilonát, de az Éj királynőjét is.

 

Tünde szerepét a magyar népzene állócsillaga, a Magyar Állami Népi Együttes énekes-szólistája, Herczku Ágnes énekelte és főleg táncolta – tíz év kihagyás után ismét táncosnőként láthattuk! A művésznő maga sem számított arra, hogy régi álma ilyen hamar valóra válik.

 

 „Régi vágyam, hogy újra táncolhassak, hogy kitörhessen belőlem az, ami a moderntánc terén bennem van. Kocsár Balázs, a produkció zenei felelőse keresett meg, hogy két ponton énekeljek a Csongor és Tündében. Mivel engem főleg énekesnőként ismernek, Balázst meglepte, amikor egy Gemza Péterrel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy én tulajdonképpen moderntánc-pedagógusként végeztem a Táncművészeti Főiskolán. Az alkotók ezután felvetették: mi lenne, ha én táncolnám Tündét?"

 

Bár az énekesnő nagyon örült a felkérésnek, nem merte elsőre elvállalni, ezért egy felmérő próbát kért az alkotóktól – ezen persze szinte azonnal eldőlt, hogy kiválóan fogja alakítani Tündét.

 

„Ez egy fantasztikus, nagyszabású és komplex produkció" – mondja a művésznő. „Weiner Leó zenéje, ami a darab kiindulásául szolgált, már önmagában is túlmutat egy egyszerű színházi kísérőzenén, de a nézők hallhatnak majd részleteket Bartók és Liszt műveiből is. Az elhangzó népdalokat magam válogattam. Az ének és a tánc között most rendhagyó módon az utóbbi javára billen a mérleg nyelve. Amikor megláttam Jankovics Marcell animációit, leesett az állam. Varázslatosak! Kiváló a szereplőgárda is: több egykori kollégám is szerepel benne a Honvéd Táncegyüttesből, akikkel majd' egy évtizeden át együtt léptem fel, de még sosem táncoltunk együtt! Most ennek is eljött az ideje."

 

A másik főszereplő Kis Zoltán, a Magyar Állami Népi együttes szólótáncosa.

 

Rendező, koreográfus: Gemza Péter

Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Kocsár Balázs
Látvány: Jankovics Marcell
Animáció: Major Kata, Major Péter
Videó: Ugo Cassanello
Technikai kivitelezés: Sebastien Dupont, Lionel Colet

 

http://btf.hu/btf2013/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük