2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ahány ház, annyi szokás

2 perc olvasás

mikulas

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást, nekik a december 6-a olyan nap, mint a többi. Babbo Natale télapó karácsonykor érkezik meg és hozza az ajándékot a jó gyerekeknek. Akik kétszer is örülhetnek, mert január 6-án vízkeresztkor Befana boszorkány köszönt be az itáliai családokhoz, és hoz még több ajándékot nekik. Éjjel érkezik seprűnyélen a csúnya, öreg, de jóságos boszorkány, aki a kéményen keresztül jut be a házakba és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékát.

December 6-án reggel sok orosz kisgyermek szalad ki izgatottan az előszobába. Vajon milyen ajándékokat hozott neki Gyed Moroz, a nagyszakállú, piros kabátos, jóságos Mikulás? A hagyomány szerint a III. században, egy gazdag kereskedőcsaládban született a kis-ázsiai Patarában, és szülei korai halálát követően az egyik rokona nevelte fel. Ő volt az, aki megismertette az európai Oroszország népeivel a keresztényi tanokat.

Görögországban a gyerekek a Szent Vaszilisz (Vazul, bizánci keresztény) ajándékait kapják meg, de nem december 6-án, nem is karácsonykor, hanem január 1-jén hajnalban. Az ajándékokat a karácsonyfa alá teszik. Állítólag a görög asszonyok ilyenkor ígérik meg férjüknek, hogy hűségesek maradnak hozzájuk. Régebben a görögök nem karácsonyfát állítottak hanem kis maketthajót tettek a kandalló tetejére.

Az ír gyerekekhez Daidina Nollag érkezik rénszarvasokkal húzott hatalmas szánon. Abban vannak az ajándékok. Daidinát étellel, itallal köszöntik, a rénszarvasok nagy csokor sárgarépát kapnak. A rénszarvas az íreknek évezredek óta háziasított állataik. Fejik, prémjét felhasználják, ruhákat, készítenek belőle, csontja a szerszámokhoz nyersanyag.

És akkor még nem beszéltem a svéd Gónomról, akinek szánját Thor isten kecskéi húzzák, a holland Sinterklaasról, aki fehér lovon repül háztetőről háztetőre, az izlandi 13 manóról, a horvát Jégapóról, a holland Fekete Péterről, az amerikai Santa Clausról, az ausztrál Mikulsról akinek kocsiját kenguruk húzzák. vagy a nálunk is jól ismert lappföldi Joulupukkiról. Róluk talán majd 2021. december 6-án írok.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.