2022.szeptember.27. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Esetem a Sixtusi Madonnával

2 perc olvasás

sixtusi madonna

Elnézést kérek Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Rembrandt és Rubens emlékétől, de számomra a reneszánsz (és a világ) legnagyobb festőművésze Raffaello Santi. Ha Drezdában járok, soha nem mulasztom el a Zwingerben megcsodálni a Sixtusi Madonnát, képes vagyok hosszasan bámulni a hatalmas (2,7 x 2 méteres) remekművet.

San Marino, ez a miniország Raffaello emlékére bélyegeket adott ki, amelyről a Filatéliai Szemle a következőket írta. San Marino legfrissebb sorozatában szereplő négy bélyegen a művész következő alkotásait találjuk. 30 líra: La velata (Hölgy fátyollal). 70 líra: Önarckép. 100 líra: Részlet a Sixtus Kápolna falfestményéből. 200 líra: Fiatal nő képmása.

san marini

Elsőre az jutott eszembe, hogy a Sixtus Kápolna freskóját nem Raffaello, hanem Michelangelo festette. Az ilyen kérdésekben lelkes amatőr lévén tollat ragadtam, ugyanis akkor még nem volt írógépem, és írtam a szerkesztőségnek. A Filatéliai Szemle következő havi számában az alábbiak jelentek meg.

Lapunk július havi kiadásában San Marino Raffaello sorozatának 100 lírás értékével kapcsolatban azt közöltük, hogy a bélyegkép a Sixtus Kápolna falfestményének egyik részletét ábrázolja. Ez a közlésünk téves volt. Annál örvendetesebb, hogy egyik olvasónk rámutatott a hibára.

Ezért köszönetet kell mondanunk Láng Róbert gyűjtőnek (Budapest, VI. kerületi kör tagja), aki a többi között a következőket írta: A kép nem a Sixtus Kápolnában van, hanem Raffaello Sixtusi Madonnájánk jobboldali mellékalakját, Szent Borbálát ábrázolja. A festmény a Drezdai Képtárban látható és nevét a baloldali mellékalakjától, a Kr. u. III. században élt II. Sixtus pápától nyerte, innen ered az elnevezés: Sixtusi Madonna.

A bélyeggyűjtők a bélyegekkel való foglalkozás során széleskörű kulturális ismereteket sajátíthatnak el, ezért örvendetes szerkesztőségünknek ez a levél.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.