2008. január 23-án 11.00 órakor az Emlékezet Napja alkalmából az Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u.8.), az Olasz Nagykövetség és Budapest VIII. kerülete három rendezvénnyel várta a közönséget.

 

2008. január 23-án 11.00 órakor az Emlékezet Napja alkalmából az Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u.8.), az Olasz Nagykövetség és Budapest VIII. kerülete három rendezvénnyel várta a közönséget.

Az Ybl Miklós által tervezett, – az 1866-ban épült és 1902-ig a magyar képviselõháznak helyt adó- Bródy Sándor utcai épület előtt először Giorgio Perlasca mellszobrának-avatására került sor. A szobrot Cudin, pádovai szobrász készítette a Banco Popolare Hungary közreműködésével. A szoboravatást követően Alessandro Quasimodo tartott felolvasást "Szerelem – erős mint a halál" címmel, amely során az érdeklődő betekintést nyert a héber szerelmes költészet háromezer éves történetébe. Végül sor került Manfredi Bagnai Focacci "Tóra képekben" című kiállítására, mely tavaly az Olasz Köztársasági Elnök védnöksége alatt látott napvilágot.

Az európai kulturális örökség határain túlmutató héber kultúra, a felfedezések, emóciók és szuggesztiók állandó forrása. A Tóra képekben című kiállítás ezeket a témaköröket öleli fel. Képeken keresztül, reflexív módon meséli el a többezer éves vallási előírások által szabályozott "scriba" (írnok) hivatás eszközeit. A régi hagyomány,  hozzájárul  a héber identitás meghatározásához.

A tudományos szigorral összeállított kiállításhoz, Emerito Elio Toaff rabbi nyújtott segítséget, aki a kiállításhoz kapcsolódó, a Proedi Editore olasz kiadó által publikált katalógus előszavának szerzője is egyben. 

"Nem lehetett könnyű fényképeken keresztül elmesélni a Tóra könyveinek jelentőségét a héber kultúra számára, de a firenzei származású Manfredi Bagnai Focacci fotósnak ez remekül sikerült" (Roberto Mutti- La Repubblica). 

http://www.exibart.it/profilo/eventiV2.asp/idelemento/42126.

Manfredi Bagnai Focacci: Tóra tekercsekManfredi Bagnai Focacci: Tóra tekercsekA Tóra képekben című kiállítás szerzője  a firenzei származású, de Milánóban élő Manfredi Bagnai Focacci fotós. A  vándorkiállítást 2006-tól kezdődően a következő helyszíneken állították ki: Ferrara  (Zsidófesztivál), Firenze (Zsinagóga), Milano (Szépművészeti Társaság székhelye, a La Permanente Múzeum), valamint Római Magyar Akadémia. A kezdeményezést számos közintézmény támogatta, továbbá az UCEI, az Olaszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Őexc. Mons. Paglia, az Olasz Püspöki Kar bizottságának, az ökumenizmusért és párbeszédért felelős elnöke. "A Tóra képekben című kiállítás, mely az Olasz Köztársasági Elnök, Giorgio Napolitano védnökségével jött létre, 2008. január 23-tól, február 9-ig tekinthető meg a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

A rendezvényeken részt vett őexc. Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, Csécsei Béla, Budapest VIII. kerületének polgármestere, Lazarovits Ernő, a MAZSIHISZ külügyi referense és Arnaldo Dante Marianacci, az Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Köztudott, hogy Giorgio Perlasca a II. világháború utolsó hónapjaiban Budapesten hősiesen mentett magyar zsidókat a náci táborokba való deportálástól. Részt vett a spanyol védett házak irányításában, Angel Sans Briz távozása után.

Forrás: Olasz Kultúrintézet sajtóközleménye.

Visszatekintés:

1944. március 19.  Németország megszállta Magyarországot.

1944. március 24. Roosevelt elnök üzenete: védjék meg a magyarországi zsidókat.

1944. április 16. Elkezdték a gettók létesítését Magyarországon.

1944. május 15.  Magyar zsidók deportálásának kezdete.

1944. június 27.  Az amerikai külügyminiszter rádióbeszédében felszólította a kormányt, hogy el kell számolnia, a zsidók ellen elkövetett üldözéssel.

1944. június 30.   A Svéd Király személyes levélben közbenjárt Horthy kormányzónál  a zsidó lakosság védelme érdekében.

1944. július  6.     Miután több mint 430000 vidéki zsidót deportáltak Auschwitz- Birkenauba, a deportálásokat leállították. Budapesten még megmaradt a zsidó lakosság, a férfiak többségét korábban munkaszolgálatra vitték.       

1944 október 15   Horthy kiugrási kisérlete, náci hatalomátvétel.

1944. november 8. A deportálások folytatódtak. Több száz kilométeres halálmenet indult Bécs felé.

1944. november 8-15. A követségek védett házakat létesítettek 72 védett bérházzal és üldözött zsidókat láttak el védlevéllel.

1944. december 22.   Debrecenben megalakult az ideiglenes kormány.

1944. december 24.   Budapest ostroma megkezdődött.

1945. január 18. A budapesti gettót a szovjet csapatok felszabadították. A gettóban több ezer halottat találtak a rettenetes körülmények és fagyás miatt.
1945. február 13. Budapest felszabadulása

1945. május 5.  A szövetségesek felszabadították a mauthauseni koncentrációs tábort. Hatalmas veszteség, rengeteg áldozat.

1945.május 9.  A béke napja

Giorgio PerlascaGiorgio PerlascaHálával tartozunk azoknak a nagyköveteknek és alkalmazottaknak, akik sokat tettek az életek megmentéséért, sokszor az életük kockáztatásával. Itt említjük meg a neveiket.

Raoul Wallenberg és Per Anger – svéd,

Carl és Gertrude Lutz – svájci,

Giorgio Perlasca – olasz és spanyol,

és Angel Sans Briz – spanyol.

Diplomaták és emberek voltak az embertelenségben. Néhányan, a tiszteletre méltó, igaz emberek közül, akik életeket próbáltak menteni, védeni, a második világháború vészkorszakában.

Az ő tevékenységük adjon példát és erőt, hogy ne hagyjuk, hogy a XX. század szégyene, a holocaust megismétlődjön. Ez mindannyiunk feladata, és kötelessége. 

Az Olasz Kultúrintézet és a nagykövetség részéről örömmel fogtak hozzá Giorgio Perlasca emlékének megörökítéséhez, ebben segített a Banco Popolare anyagi támogatása is. Perlasca egy összekötő kapocs Magyarország és Olaszország között. Humanitása, embersége példaadó a mai kor emberének is.

Perlasca 1910. január 31-én Comoban született, Maseraban Pádua környékén nőtt föl és 1992 augusztus 15-én hunyt el Páduában.

A II. világháború alatt az olasz hadseregnek szállított ellátmányt a Balkánra.

Amikor Magyarország náci megszállás alá került 1944-ben, ahelyett, hogy elhagyta volna Magyarországot elmenekült a spanyol követségre és spanyol állampolgárságot kért Jorge Perlasca néven, mint spanyol háborús veterán. Angel Sanz Briz spanyol nagykövettel és más diplomatákkal dolgozott együtt, hogy segítsen az üldözötteknek. Angel Sanz Briz „Budapest Angyala" adott spanyol védlevelet Budapesten a szefárd zsidóknak, egy 1924-es spanyol rendelet alapján. Amikor 1944. novemberében Svájcba kényszerült távozni, a követséget az ott menedéket találó zsidóknak is el kellett volna hagyniuk. Perlasca azonban átvette a feladatokat. A bujkálóknak nem kellett elhagyniuk a követséget, s megmenekültek a deportálástól. 

A háború után Perlasca visszatért Olaszországba. Izrael elismerte a tevékenységét a Righteous Among the Nations, a „Világ Igazai" kitüntetéssel és fát ültettek a tiszteletére. Washingtonban, Olaszországban és Spanyolországban is kitüntették, életéről filmet készítettek, Perlasca, un eroe italiano címmel. Magyarországra, 1989-ben látogatott vissza, amikor kitüntették a Magyar Népköztársaság Aranykoszorúval ékesített Csillagrendjével tüntette ki, ma egy budapesti középiskola őrzi a nevét. Életéről könyv jelent meg  DEAGLIO, Enrico: A jótett egyszerűsége: Giorgio Perlasca története címmel. (Bp.: Osiris, 1997.) A budapesti Szt. István parkban emléktábla őrzi a nevét.

Az avató ünnepségen Lazarovits Ernő elmondta: Nem felejtem el soha személyes találkozásomat Giorgio Perlascaval, aki a II. világháború alatt több ezer zsidó életét mentette meg. 1989-ben járt ismét Magyarországon. A Perlasca tiszteletére tartott rendezvényen, az általa elhangzott hozzászólás volt a legrövidebb. "Amit tudtam megtettem, azt tettem, amit a lelkiismeretem diktált."

Forrás:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/perlasca.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Perlasca

http://www.euroastra.hu/node/2354

Simon Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük