2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Állami támogatás: a Bizottság megtiltja az IBIDEN Hungary-nek szánt 9,56 millió euró támogatást

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/7457"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Eubizottsag.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span><a name="_Hlt196900649" title="_Hlt196900649"></a><a name="_Hlt196900650" title="_Hlt196900650"></a><a name="_Hlt197164935" title="_Hlt197164935"></a><a name="_Hlt197164931" title="_Hlt197164931"></a><a name="_Hlt197231627" title="_Hlt197231627"></a><a name="_Hlt197231628" title="_Hlt197231628"></a><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az Európai Bizottság megtiltotta az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján az IBIDEN Hungary Gyártó Kft. részére szánt 9,56 millió eurós magyarországi regionális beruházási támogatást. </p><p> 

eubizottsag.thumbnail 0Az Európai Bizottság megtiltotta az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján az IBIDEN Hungary Gyártó Kft. részére szánt 9,56 millió eurós magyarországi regionális beruházási támogatást.

 

eubizottsag.thumbnail 0Az Európai Bizottság megtiltotta az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján az IBIDEN Hungary Gyártó Kft. részére szánt 9,56 millió eurós magyarországi regionális beruházási támogatást.

 

Az IBIDEN dízelmotorok részecskeszűrőjéhez gyárt kerámiaszűrőket. A Bizottság 2007 júliusában indított mélyreható vizsgálata (lásd IP/07/1071) során feltárta, hogy a projekt sem az EU regionális támogatásokra vonatkozó követelményeinek, sem pedig a regionális támogatások 2002. évi multiszektorális keretprogramjának (lásd IP/02/242) nem felel meg. Az IBIDEN piaci részesedése tekintetében azt találták ugyanis, hogy meghaladja a 25%-os küszöbértéket. Mivel a támogatás folyósítása még nem kezdődött meg, visszafizetését nem kellett elrendelni.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos kijelentette: „Eltökélt szándékom megakadályozni, hogy olyan nagyberuházási projektek jussanak támogatáshoz, amelyek jelentős piaci szereplők javára torzítják a versenyt, és felelősek azért, hogy számottevően torzul a tagállamok közti kereskedelem."

Az IBIDEN Hungary Gyártó Kft., a japán székhelyű IBIDEN Co. Ltd. magyarországi leányvállalata, dízelmotorok részecskeszűrőjéhez gyárt kerámiaszűrőket Dunavarsányban (Magyarország). A dízelmotorok részecskeszűrője, amelyet a korom és a kipufogógáz egyéb oldhatatlan anyagainak kiszűrésére használnak, a dízelüzemű személygépkocsik, valamint a könnyű tehergépjárművek kipufogógáz-tisztító rendszerének egyik kulcsfontosságú része. A másik fő elem a dízel-oxidációs katalizátor, amely a gázok (szén-oxidok és szénhidrogének) és bizonyos mértékig a szilárd részecskékben található oldható szerves frakció kezelésére szolgál.

2007. július 10-én a Bizottság állami támogatással kapcsolatos hivatalos vizsgálati eljárást indított (lásd IP/07/1071), mivel kételyek merültek fel a támogatás közös piaccal való összeegyeztethetőségét illetően. A Bizottság vizsgálata különösen arra terjedt ki, hogy a dízelmotorok részecskeszűrőinek piacát különállónak lehet-e tekinteni a dízel-oxidációs katalizátorok piacától. A nagyberuházási projektek regionális támogatásának 2002. évi multiszektorális keretprogramjával (lásd IP/02/242) való összeegyeztethetőség értelmében az IBIDEN piaci részesedése az érintett piacokon nem haladhatná meg a 25%-ot.

A 2002. évi multiszektorális keretprogram rögzíti a nagyon nagy regionális beruházási projektek támogatásának feltételeit. Amellett, hogy az általános regionális támogatás felső korlátjához képest általánosan csökkenti a nagyberuházások támogatási intenzitását, a 2002. évi multiszektorális keretprogram korlátozza a 25%-nál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező vállalatoknak nyújtható támogatás összegét is, mivel félő, hogy ilyen körülmények között a támogatás a versenytársak rovására erősítené meg a kedvezményezett piaci erejét.

A vizsgálat során a Bizottsághoz észrevételek érkeztek a magyar hatóságoktól és négy érdekelt féltől, köztük a támogatás kedvezményezettjétől. Az észrevételek megerősítették a Bizottságnál felmerült eredeti kételyeket. A Bizottság tehát arra a következtetésre jutott, hogy a megfelelő termékpiacok csak azokat a dízel részecskeszűrőket fedik le, amelyeket dízelüzemű személygépkocsik és könnyű tehergépjárművek kipufogórendszerébe építenek be. A Bizottság azt is megállapította, hogy az IBIDEN piaci részesedése az európai részecskeszűrő-piacon jelentősen meghaladja a 25%-os határt a beruházás előtt és a beruházás után is.

Az IBIDEN jelentős piaci részesedése a vállalkozás vezető szerepére utal a részecskeszűrők piacán: a vállalat ugyanis a világ két legnagyobb kerámiaszűrő-gyárának egyike. A támogatás tovább erősítette volna az IBIDEN vezető pozícióját ezen a piacon, és még nehezebbé tette volna, hogy oda további versenytársak lépjenek be, illetve hogy az új versenytársak megerősítsék helyzetüket.

A regionális támogatásokról szóló szabályoknak megfelelően (lásd IP/97/1137) az IBIDEN már részesült 29,73 millió euró közvetlen támogatásban, valamint a meglévő regionális támogatási rendszerek alapján társaságiadó-kedvezményben is. Az ezzel a határozattal érintett 9,56 millió euró támogatást kiegészítő támogatásnak szánták.

A bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után a határozat bizalmas adatokat nem tartalmazó változatát C 21/2007. számon közzéteszik a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján található állami támogatások nyilvántartásában. Az állami támogatásokkal kapcsolatban az interneten és a Hivatalos Lapban közzétett legfrissebb határozatok jegyzéke megtalálható a State Aid Weekly e-News internetes hírlevélben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.