2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CÉGBEJEGYZÉS – TOVÁBBRA IS 40 NAP 40 ÉJSZAKA ALATT?

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12469"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fejlec_01.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Pettkó András (MDF)" title="Pettkó András (MDF)" width="91" height="100" /></a><span style="width: 89px" class="caption"><strong>Pettkó András (MDF)</strong></span></span>  <p>Az MDF szerint félő, hogy a jelenleg akár negyven napig eltartó cégbejegyzési eljárás egy órára való korlátozása még hosszú ideig csupán álom marad, ugyanis a bíróságok informatikai rendszere még nem készült fel a 2008. július 1-én életbe lépő rendelkezés által előírt átállásra.</p><p>

pettkó andrás (mdf)Pettkó András (MDF) 

Az MDF szerint félő, hogy a jelenleg akár negyven napig eltartó cégbejegyzési eljárás egy órára való korlátozása még hosszú ideig csupán álom marad, ugyanis a bíróságok informatikai rendszere még nem készült fel a 2008. július 1-én életbe lépő rendelkezés által előírt átállásra.

pettkó andrás (mdf)Pettkó András (MDF) 

Az MDF szerint félő, hogy a jelenleg akár negyven napig eltartó cégbejegyzési eljárás egy órára való korlátozása még hosszú ideig csupán álom marad, ugyanis a bíróságok informatikai rendszere még nem készült fel a 2008. július 1-én életbe lépő rendelkezés által előírt átállásra.

 

 A konzervatív párt úgy látja: nem ez lenne az első eset, hogy a kormányzat félmunkájának az állampolgárok látják a kárát. Az MDF ezért felszólítja a kormányt, hogy a zökkenőmentes egyórás cégbejegyzés érdekében biztosítsa a szükséges emberi és anyagi forrásokat a bíróságoknak vagy, a jogbiztonság megtartása érdekében, gyakoroljon önkritikát és halassza 2009. január elsejére a rendelkezés életbe lépését.

2008. július 1-én lép életbe az a rendelkezés, amely a bíróságoknak kötelezővé teszi az egy órás cégbejegyzési eljárást, a hazai gazdasági környezet versenyképességének javítása és a befektetők döntési autonómiájának erősítése érdekében. A Magyar Demokrata Fórum elismeri a módosítás szükségességét, hiszen – noha már 2006. júliusa óta létezik az egyszerűsített cégbejegyzés intézménye – egy cég megalapítása jelenleg akár negyven napig is elhúzódhat a fővárosban. Félő azonban, hogy az egyórás határidő a jogszabály módosítás ellenére is csupán álom marad, ugyanis a bíróságok informatikai rendszere még nem készült fel az átállásra, az APEH és a KSH az eddigi határidőket is csak kínkeservvel tudta betartani, de nem teljes még az elektronikus ügyintézés jogszabályi háttere sem.

Az MDF szerint nem ez volt az első eset, hogy a kormány félmunkát végzett: a modernizációt célzó elképzelések rendre megrekedtek a szavak szintjén, a kidolgozatlan kormányzati javaslatoknak pedig jellemzően az állampolgárok látták kárát. Ilyen volt az elektronikus adóbevallás felemás megoldása, az APEH és Országos Nyugdíjfolyósító Intézet Informatikai hibája, amely miatt nem lehetett megszüntetni a NYENYI-s adatszolgáltatást, valamint a KIR hibája, melynek köszönhetően többszázezer köztisztviselő, közalkalmazott 2006. és 2007. évi bevallása volt informatikailag hibás.

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja: csak remélni lehet, hogy az egy órás cégbejegyzés a jelen körülmények között nem jut hasonló sorsra, elég ugyanis egy elírt szám és az adóhatóság máris bottal ütheti a cég nyomát, ahogyan a rosszul funkcionáló informatikai rendszerét is. Az MDF ezért felszólítja a Kormányt, hogy a zökkenőmentes egyórás cégbejegyzés érdekében biztosítsa a szükséges emberi és anyagi forrásokat a bíróságoknak vagy, a jogbiztonság megtartása érdekében, gyakoroljon önkritikát és halassza 2009. január elsejére a rendelkezés életbe lépését.

Budapest, április 30.

Pettkó András, országgyűlési képviselő

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.