2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AMI ÖNNEK PIHENÉS, AZ AUTÓJÁNAK MUNKA

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> <o:OfficeDocumentSettings> <o:PixelsPerInch>72</o:PixelsPerInch> <o:TargetScreenSize>544x376</o:TargetScreenSize> </o:OfficeDocumentSettings> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:UseFELayout/> </w:Compatibility> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p style="margin-bottom: 6pt; text-align: justify; line-height: normal" class="Body1"><span class="inline inline-left"><a href="/node/52886"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_114.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial">A nyár utolsó hónapjába lépve még ki kell használni a kellemes idő adta nyaralási lehetőségeket. Hosszabb út előtt érdemes minden esetben körültekintően felkészülni, hogy elkerülhesse a felesleges kellemetlenségeket! A LeasePlan, hazánk piacvezető flotta- és gépjárműkezelője sok éves gépjármű üzemeltetési tapasztalatára építve az alábbi hasznos tanácsokat gyűjtötte össze a gondtalan utazás előkészítéséhez, hiszen ami Önnek kikapcsolódás az autójának munka.</span></p> <p style="margin-bottom: 6pt; text-align: justify; line-height: normal" class="Body1"><strong><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial"> </span></strong>

A nyár utolsó hónapjába lépve még ki kell használni a kellemes idő adta nyaralási lehetőségeket. Hosszabb út előtt érdemes minden esetben körültekintően felkészülni, hogy elkerülhesse a felesleges kellemetlenségeket! A LeasePlan, hazánk piacvezető flotta- és gépjárműkezelője sok éves gépjármű üzemeltetési tapasztalatára építve az alábbi hasznos tanácsokat gyűjtötte össze a gondtalan utazás előkészítéséhez, hiszen ami Önnek kikapcsolódás az autójának munka.

 

A nyár utolsó hónapjába lépve még ki kell használni a kellemes idő adta nyaralási lehetőségeket. Hosszabb út előtt érdemes minden esetben körültekintően felkészülni, hogy elkerülhesse a felesleges kellemetlenségeket! A LeasePlan, hazánk piacvezető flotta- és gépjárműkezelője sok éves gépjármű üzemeltetési tapasztalatára építve az alábbi hasznos tanácsokat gyűjtötte össze a gondtalan utazás előkészítéséhez, hiszen ami Önnek kikapcsolódás az autójának munka.

 

ELŐRE INTÉZZEN EL MINDEN PAPÍRMUNKÁT

Mielőtt nekivág az útnak, ellenőrizze, hogy autója rendelkezik-e érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával és biztosítással. Győződjön meg arról, hogy a jármű biztosítása érvényes-e abban az országban, ahová utazik, valamint azokban az országokban, amelyeken keresztül halad. (Amennyiben hajót vagy lakókocsit vontat, ne feledje, hogy ezekre külön biztosítást kell kötnie!)

 

TERVEZZEN ELŐRE

Elővigyázatossági okokból nem árt, ha visz magával plusz biztosíték-szettet, izzókészletet és pótkulcsot. Ne felejtse el, hogy bizonyos országokban a fényvisszaverő mellény nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, illetve egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget kell tartaniuk az autóban, tehát ne dobja el régi okuláréját!

 

ELLENŐRIZTESSE AUTÓJÁT

Indulás előtt mindig ellenőrizze az olajszintet. Ha alacsony az olajszint, a motor lerobbanhat, ami magas szerelési költséggel jár, ezért utazás előtt mindenképp ellenőriztesse gépkocsijának állapotát. Ne feledje, nem csak Ön indul nyaralni!

Az út során soha ne hagyja figyelmen kívül, ha vészjelzést kap egy másik vezetőtől. Ha autójával valóban probléma van, több vezető is megpróbálja erre felhívni a figyelmét!

 

ELLENŐRIZZE A GUMIKAT

Ellenőrizze a gumikat, mielőtt útnak indul. A KRESZ szerint a gumikon lévő mintázatnak legalább 1,6 mm mélységűnek kell lennie a gumi teljes felületén, tanácsos azonban már 3 mm-nél újra cserélni a használt abroncsokat. Ezen kívül győződjön meg arról is, hogy minden gumiban – beleértve a pótgumit is – megfelelő-e a nyomás!  Mivel a csomagok miatt nagyobb súly nehezedik rájuk, így a megszokott nyomás nem biztos, hogy elegendő.

 

NE VIGYEN MAGÁVAL FELESLEGES CSOMAGOT

Ne terhelje túl gépjárművét, hagyja a szükségtelen dolgokat otthon, a csomagokat pedig egyenletesen ossza el az autóban, a nehezebbeket a tengelyen helyezze el. Kerülje az éles tárgyak szállítását, ugyanis ezek baleset esetén igen veszélyesek. Vezessen egyenletesen és állandó sebességgel, már ezzel is megspórolhat legalább egy liter üzemanyagot. A felesleges csomagokból adódó súly, a tetőcsomagtartó vagy a kerékpártartó szintén hatással vannak a fogyasztásra. 120 km/órás sebességnél, a 2-3 biciklit szállító kerékpártartó 25%-al megnövelheti a fogyasztást. Érdemes átgondolni, hogy nem gazdaságosabb-e kerékpárt bérelni a nyaralás helyszínén!

 

AZ UTAZÁS

Mielőtt útnak indul, tájékozódjon az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról a www.kozut.hu oldalon, és nézzen utána a külföldi országok sebességkorlátozásainak a http://www.europe.org/speedlimits.html portálon.

 

TARTSON PIHENŐT!

Ha úgy tervezi, hogy éjszaka sem áll meg, kizárólag kipihenten induljon el. Az éjszakai balesetek közel 20%-át a fáradtság okozza, így amint a fáradtság jeleit észleli magán, álljon meg, mozgassa át testét, és ha lehetősége van rá, adja át a kormányt. Olyan pihenőket iktasson be, ahol van érdekes látnivaló, vagy kikapcsolódási lehetőség.

 

VIGYÁZZON A HŐSÉGGEL

Gyakran alábecsüljük, hogy milyen forróság lehet az autóban. Ha a kinti hőmérséklet 31-35 °C között van, az autóban elérheti, sőt meg is haladhatja az 55 °C-t. Ha megoldható olyan autóval induljon útnak, amelyben van jól műkő a légkondicionáló, de még így is ajánlott a napellenző használata. Legyen mindig elegendő ivóvíz és frissítő törlőkendő az autóban akkor is, ha van klíma. A hőmérsékletet öt fokkal a kinti hőmérséklet alá állítsa és soha ne csavarja 20 °C alá. Fogyasszon kellő mennyiségű vizet, hogy ne száradjon ki, ugyanis a légkondicionáló csökkenti a levegő páratartalmát és ugyanígy a test nedvességtartalmát is. Emiatt ajánlott a szellőzőt a szélvédőre irányítani a vezető vagy az utasok helyett. Rendszeresen nedvesítse szemét, ha kontaktlencsét visel.

 

TARTSA TÁVOL AZ AUTÓTOLVAJOKAT

Ne hagyjon ruhát vagy más értéktárgyakat a gépjárműben. Mindig zárja autóját és amennyiben lehetséges, kerülje a félreeső területeket.

 

EURÓPA EGYSÉGES VÉSZHÍVÓSZÁMA: 112

Mi tesz akkor, ha külföldön bajba kerül, és nem tudja az ország vészhívószámát? Ne essen pánikba, hívja fel a 112-es nemzetközi számot, ők majd kapcsolják Önnek a megfelelő segélyszolgálatokat: a mentőket, a tűzoltóságot vagy a rendőrséget. Ezt a számot csak abban az esetben hívja fel, ha életveszély áll fent, vagy egyéb olyan egészségkárosító, emberi biztonságot veszélyeztető vagy környezetkárosító hatásra kell számítani, amely a segélyszolgálatok mihamarabbi közbenjárását teszi szükségessé.

A 112-es számot hívhatja akár telefonfülkéből vagy mobiltelefonról is. A hívás ingyenes és éjjel nappal elérhető. A 112-es segélyhívószám az Európai Unió mind a 27 tagállamában él, valamint az alábbi országokban is érvényes: Horvátország, Feröer-szigetek, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Törökország, Svájc és a Vatikán.

 

Ne halogassa a teendőket, ne bízza magát a jó szerencsére, tegyen azért, hogy Ön és utasai is biztonságban utazhassanak. Ha így tesz, garantáltan zökkenőmentes nyaralásban lesz része!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.