2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tényleg az arany a fémek királya

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52884"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_113.thumbnail.jpeg" border="0" width="89" height="100" /></a></span>Az arany unciánkénti árfolyama átlépte az 1.750 dollárt. Az ár szempontjából eddig a platina számított a legnemesebb nemesfémnek. Mától ez megváltozott. Az arany mostantól az ár tekintetében is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

Az arany unciánkénti árfolyama átlépte az 1.750 dollárt. Az ár szempontjából eddig a platina számított a legnemesebb nemesfémnek. Mától ez megváltozott. Az arany mostantól az ár tekintetében is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany unciánkénti árfolyama átlépte az 1.750 dollárt. Az ár szempontjából eddig a platina számított a legnemesebb nemesfémnek. Mától ez megváltozott. Az arany mostantól az ár tekintetében is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Már éjszaka az ázsiai kereskedésben 1.750 dollár fölé került egy uncia befektetési színarany bankközi árfolyama, miközben a platinát 1.715 dollár/uncia áron jegyezték. Ezzel a sárga nemesfém látványosan demonstrálja állékonyságát válság idején. Vele szemben a döntően ipari jelentőségű platina, palládium és ezüst az újonnan fellángolt recessziós félelmek miatt némileg nyomás alá került. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak.

Az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik. A JP Morgan a piacokon kialakult helyzetet elemezve, 1.800 dollárról máris 2.500 dollárra emelte a mostantól legdrágább nemesfém 2011 végéig elérhetőnek tartott célárát. A nagy amerikai befektetési bankok futószalagon emelik aranyár-előrejelzéseiket, de hogy egy pénzintézet egyből 39%-kal módosítson felfelé, az igazán rendkívülinek számít. Colin Fenton, a JP Morgan elemzője prognózisát a „pénzügyi válság újbóli fellángolásának megnövekedett valószínűségével" kommentálta.

A pánikszerű hangulat és az aranyár szárnyalása tömeges keresletet eredményez. Az aranypiac.hu forgalma az utóbbi napokban a négyszeresére emelkedett az egyébként megszokott forgalomnak. A legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is. A 2008-as válság tapasztalatai egyszer már megmutatták, hogy akkor a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfémfinomítók és gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni. A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére. Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói európaszerte már csak egyik napról a másikra élnek.

Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit. A bruneinews.net pénteki híradása például növekvő kitermelésről számolt be a legnagyobb aranykitermelő Kínában, ahol 164,42 tonnára nőtt a felhozatal az év első hat hónapjában, ami 3,25%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.