Az arany unciánkénti árfolyama átlépte az 1.750 dollárt. Az ár szempontjából eddig a platina számított a legnemesebb nemesfémnek. Mától ez megváltozott. Az arany mostantól az ár tekintetében is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany unciánkénti árfolyama átlépte az 1.750 dollárt. Az ár szempontjából eddig a platina számított a legnemesebb nemesfémnek. Mától ez megváltozott. Az arany mostantól az ár tekintetében is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Már éjszaka az ázsiai kereskedésben 1.750 dollár fölé került egy uncia befektetési színarany bankközi árfolyama, miközben a platinát 1.715 dollár/uncia áron jegyezték. Ezzel a sárga nemesfém látványosan demonstrálja állékonyságát válság idején. Vele szemben a döntően ipari jelentőségű platina, palládium és ezüst az újonnan fellángolt recessziós félelmek miatt némileg nyomás alá került. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak.

Az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik. A JP Morgan a piacokon kialakult helyzetet elemezve, 1.800 dollárról máris 2.500 dollárra emelte a mostantól legdrágább nemesfém 2011 végéig elérhetőnek tartott célárát. A nagy amerikai befektetési bankok futószalagon emelik aranyár-előrejelzéseiket, de hogy egy pénzintézet egyből 39%-kal módosítson felfelé, az igazán rendkívülinek számít. Colin Fenton, a JP Morgan elemzője prognózisát a „pénzügyi válság újbóli fellángolásának megnövekedett valószínűségével" kommentálta.

A pánikszerű hangulat és az aranyár szárnyalása tömeges keresletet eredményez. Az aranypiac.hu forgalma az utóbbi napokban a négyszeresére emelkedett az egyébként megszokott forgalomnak. A legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is. A 2008-as válság tapasztalatai egyszer már megmutatták, hogy akkor a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfémfinomítók és gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni. A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére. Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói európaszerte már csak egyik napról a másikra élnek.

Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit. A bruneinews.net pénteki híradása például növekvő kitermelésről számolt be a legnagyobb aranykitermelő Kínában, ahol 164,42 tonnára nőtt a felhozatal az év első hat hónapjában, ami 3,25%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük