2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AMPUTÁLÁS HELYETT MAGASNYOMÁSÚ OXIGÉN-KEZELÉS– Diabéteszes láb és a HBO-terápia –

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7318"></a><span class="inline left"><a href="/node/7318"><img class="image preview" src="/files/images/divecenter_banner-v2.gif" border="0" alt="http://www.baromedical.hu/" title="http://www.baromedical.hu/" width="85" height="121" /></a><span style="width: 138px" class="caption"><strong><a href="http://www.baromedical.hu/">http://www.baromedical.hu/</a> </strong></span></span></span><p align="left">A „diabéteszes láb" és a vele járó fekélyek a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a láb amputáláshoz is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak. </p><p align="left">

 http://www.baromedical.hu/http://www.baromedical.hu/

A „diabéteszes láb" és a vele járó fekélyek a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a láb amputáláshoz is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak.

 http://www.baromedical.hu/http://www.baromedical.hu/

A „diabéteszes láb" és a vele járó fekélyek a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a láb amputáláshoz is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak.

 

A sebgyógyulás szempontjából lényeges, számos élettani folyamat oxigént igényel, így a HBO- azaz Hiperbar Terapia- kamra kezeléssel sikeresen segíthető a gyógyulás, illetve a kóros folyamat megállítása. A klinikai vizsgálatok szerint, a nagy nyomású oxigénterápiával kiegészített kezelések során a betegek közel 80 százalékánál elérhető a teljes gyógyulás.

A folyamat kialakulása jól ismert: az idegpályák gyulladása és elhalása, az érrendszer és keringés károsodása, kiegészítve az izületek hajlékonyságának csökkenésével – egyaránt szerepet játszik az állapot létrejöttében. A fekélyes elváltozások kialakulásában a szövetek és a sejteken belüli keringés zavarai a meghatározó tényezők. A krónikus, nem gyógyuló cukorbetegek sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak. Az oxigénhiány mértékét nagymértékben befolyásolja a regionális vérátáramlási hiányosság és az esetleges fertőzések jelenléte. Az oxigénhiányos elhalások lényegesen védtelenebbek a fertőzésekkel szemben, mivel a falósejtek aktivitása elégtelen az alacsony szöveti oxigénnyomás mellett.

A cukorbeteg láb fekélyes elváltozásainak kezelése összetett feladat. A terápiás megközelítések magukban foglalják az újraereződésre irányuló törekvéseket, megfelelő antibiotikum-terápiát, az anyagcsere folyamatok szigorú kontrollját, lábápolási és sebészi kezelést, illetve adekvát lábbeli viselését is. A kezelési folyamat függ a fekély kiterjedésétől, mélységétől, az esetleges csont-érintettségtől, a vérellátási hiányosságtól és a fertőzés jellegétől.

A HBO-terápia 100 százalékos oxigén tengerszintinél magasabb nyomáson történő belélegzését jelenti. A magas környezeti nyomás hatására az oxigént nem csak a hemoglobinhoz kötődve, hanem a vérplazmában fizikálisan oldott állapotban is szállítja a vér a szervekhez.

A fekély súlyosságának és kifejlődésének megítélésében jó diagnosztikai eszköz a bőrön keresztüli oxigén nyomás meghatározása (tcpO). Ha a betegnél 100 százalékos oxigén belélegzésekor növekszik a szöveti oxigénszint, akkor valószínű, hogy a HBO-kezeléssel várható gyógyulás. Így a szöveti oxigénnyomás nem testen belüli mérése egyszerű és megbízható szelekciós eszköz arra, hogy mely betegek kerülhetnek HBO-terápiára, illetve milyen mértékű gyógyulás várható.

A szöveti oxigén ellátás helyreállítása, magasnyomású oxigén-kezelés segítségével jótékony hatású a fertőzések és a fekély gyógyulása szempontjából. Több, a sebgyógyulás szempontjából lényeges folyamat oxigént igényel, így a HBO-kezeléssel eredményesen segíthető az érintett terület gyógyulása, illetve a kóros folyamat megállítása.

A kezelés hosszú távú, kedvező hatásokkal is rendelkezik, amit három éves utánkövetéssel vizsgáltak súlyos lábszárfekélyben szenvedő cukorbetegeknél. A vizsgálati periódus végén a hagyományos és HBO-terápiával is kezelt betegek 76 százalékánál teljes gyógyulás volt tapasztalható, újabb elváltozás nem keletkezett, és 12% esetében volt szükség amputációra. A csak hagyományos kezelésben részesült betegek esetében a gyógyulási ráta mindössze 48% volt, míg 33 százalékuk lábát amputálni kellett. A gyógyultak száma tehát nagyobb volt a HBO csoportban, miközben a gyógyulási időben a két csoport között nem volt jelentős különbség, átlagosan 15 hónap körül alakult.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hiperbár_terápia_és_kamra_(HBO)

http://www.baromedical.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.