www.budapestartfair.huwww.budapestartfair.hu

2007. november 22-25 között a Műcsarnokban kerül megrendezésre a 13 éves múltra visszatekintő és idén újjászülető Budapest Art Fair, mely a mai napig az első és egyetlen hazai művészeti seregszemle, ahol a klasszikus és kortárs művészet egyaránt képviselteti magát.

 

www.budapestartfair.huwww.budapestartfair.hu

2007. november 22-25 között a Műcsarnokban kerül megrendezésre a 13 éves múltra visszatekintő és idén újjászülető Budapest Art Fair, mely a mai napig az első és egyetlen hazai művészeti seregszemle, ahol a klasszikus és kortárs művészet egyaránt képviselteti magát.

 

 A kiállítás rangját a növekvő nemzetközi érdeklődés is mutatja: idén három francia galéria – a Galerie le Minotaure, a Galerie Pascal Lansberg és a Galerie Vallois – bemutatkozásával a kiállítás díszvendége Franciaország lesz. A francia és a magyar kultúra közös kapcsolódási pontjaként a galériák gazdag kínálatában Victor Vasarely 1950-es és 1960-as években alkotott képeiből összeállított retrospektív kiállítás is szerepel.

Az 1994-ben még Antik Enteriőr néven a Néprajzi Múzeumban debütáló kiállítás az évek során folyamatosan fejlődött, és a kiállítók és látogatók számának növekedésével 1997-től már új helyszínen, a Műcsarnokban várta az érdeklődőket. Az első külföldi galéria 2001-ben jelent meg, majd 2005-ben a kortárs művészet iránti fokozott érdeklődés hatására az Antik Enteriőr társrendezvényeként a Műcsarnok mellett felállított modern sátorban önálló kiállításként mutatkozott be a Plug Kortárs Művészeti Vásár.  A nemzetközi trend és a piaci viszonyok változása, az egyre nagyobb külföldi érdeklődés, és a kiállítók körének európai galériákkal történt bővülése új, mindenhol érthető és értelmezhető brand kiépítését követelte meg, így 2007-től a kiállítás Budapest Art Fair néven születik újjá.

A kiállításon a klasszikus és modern festészet, kortárs képzőművészet alkotásai kiemelt helyet kapnak. A művészeti vásár színvonalának emelése és az esetleges hamisítványok kiszűrése érdekében a kiállítás megnyitása előtt a műtárgyakat, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján kötelező jelleggel független szakértőkből álló zsűri vizsgálja át, így azokat csak a bizottság jóváhagyásával lehet majd kiállítani.

A művészeti vásáron első alkalommal megjelenő és a közép-európai kortárs művészek munkáira fókuszáló pozsonyi Komart Gallery mellett a Budapest Art Fair-en immár visszatérő vendégként üdvözölhetjük a Londonban és Tel-Avivban egyaránt jelen lévő Gilden's Arts galériát, mely idén Munkácsy Mihály, Bíró Antal alkotásai mellett a new york-i Deák hagyatékból előkerült, több mint 50 műből álló Kádár Béla kollekcióval készül a kiállításra.

Három neves francia galéria – az antik és kortárs anyagot is felvonultató Galerie le Minotaure, a Galerie Pascal Lansberg és a Galerie Vallois – bemutatkozásával a Budapest Art Fair 2007 díszvendége Franciaország lesz. A francia és a magyar kultúra közös kapcsolódási pontjaként a galériák többek között Párizsban élt magyar művészek alkotásait is elhozzák Budapestre, így például a Galerie Pascal Lansberg-nek köszönhetően Victor Vasarely számos munkájából, főként az 1950-es és 1960-as években alkotott képeiből összeállított retrospektív kiállítást is megtekinthetik a látogatók.

A Budapest Art Fair antik és kortárs kiállítás és vásárt számtalan kísérőrendezvény teszi még izgalmasabbá: csoportos tárlatvezetés során művészettörténészek segítenek eligazodni a bemutatott műalkotások között, az érdeklődők részt vehetnek az Art Magazin szakmai fórumán, emellett jazz koncert, művészettörténeti könyvbemutatók, filmvetítések is színesítik a programot.

http://www.budapestartfair.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük