2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

(Aqua)Fitness után a relax is hódít a vízben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65395"><img class="image image-preview" src="/files/images/fitt-karos-01.preview.jpeg" border="0" width="255" height="163" /></a></span>A strandszezon véget ért, így a hideg beköszöntével már a gyógyfürdők medencéiben találkozhatunk az egyik legfiatalabb vizes sportág, az aquafitness képviselőivel, sőt, már nálunk is hódít a kevésbé mozgalmas változat, az aquarelax.</p> <p> 

fitt karos 01.previewA strandszezon véget ért, így a hideg beköszöntével már a gyógyfürdők medencéiben találkozhatunk az egyik legfiatalabb vizes sportág, az aquafitness képviselőivel, sőt, már nálunk is hódít a kevésbé mozgalmas változat, az aquarelax.

 

fitt karos 01.previewA strandszezon véget ért, így a hideg beköszöntével már a gyógyfürdők medencéiben találkozhatunk az egyik legfiatalabb vizes sportág, az aquafitness képviselőivel, sőt, már nálunk is hódít a kevésbé mozgalmas változat, az aquarelax.

 

Az orvostudomány már régóta ismeri a vízben végzett mozgás jótékony hatását, hiszen az itt végzett gyakorlatok nagymértékben elősegítik a gyors és biztonságos regenerálódást. A vízellenállás és a víznyomás ellenében végzett mozgással komoly erőfeszítésre kényszerítjük az izmokat, miközben kíméljük az ízületeinket, a gerincünket, valamint testünk támasztóerejét. A vízben testsúlyunknak ugyanis mindössze 3,6 százalékát (!) nyomjuk, ezért minden olyan mozgás, ami a szárazföldön megterhelő, itt gond nélkül végezhető.

A gyógyászati célok mellett a „vizes mozdulatok" megjelentek a hétköznapokban is, a mintegy 25 éve létező aquafitness az aerobic és a fittness alapvető mozgásait egyesíti a vízben való ízületkímélő testmozgással.  A mozgásfajta az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a gyakorlatok kevésbé számítanak monotonnak, a használható eszközök sokszínűsége érdekessé teszi a vízben végzett feladatokat.

Eszközből pedig valóban sok van. A kézben fogható könnyű szivacssúlyzók mozgása például a víz alatt jóval nehezebbé válik az ellenállás miatt, a gyakorlatok nehézsége ráadásul a a súlyzó nagyságától is függ.  A levegővel megtöltött lábsúlyzó – amely a tornateremből ismert felcsatolható súlyokhoz hasonlít – használata közben a felhajtó erő felfelé húzza a lábakat, ezáltal a függőleges testhelyzet fenntartása megdolgoztatja a törzs és a lábak izmait is. A derekunkat és mellkasunkat körülvevő szivacsöv feladata pedig az, hogy fenntartsa testünket a vízben, illetve az, hogy egyenesen tartsa a törzset, ezáltal a gerincfeszítő izmok és a helyes testtartásért felelős mély hátizmok minden gyakorlat alatt dolgoznak, erősödnek. Az egyik legkedveltebb, minden bizonnyal a vízinudli, amely nem más mintegy 1,5-2 méter hosszú szivacsrúd, amellyel többnyire a víz felett végezhetünk gyakorlatokat. A foglalkozásokon az említettek mellett használhatunk még úszóhártyás kesztyűt, tapadást elősegítő cipőt, gumikötelet és labdát is.

Az aquafitness keretében végezhető mozgásnak tehát csak a képzelet szab határt. A tornatermekből ismert szinte minden gyakorlat elvégezhető a víz alatt, korosztálytól, és edzettségi szinttől függetlenül mindenki számára ajánlott. A vízben ugyanis minden mozgás fokozza a szervezet működését, hatására javul a vérkeringés, a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék, nő az állóképesség és a tüdőkapacitás is. A fogyni vágyók számára pedig az a fontos, hogy az intenzív mozgás és kalóriaégetés közben kíméljék a súlytöbblet miatt amúgy is megterhelt ízületeket, míg a cukorbetegségben szenvedőknek a megnövelt izomaktivitás kedvező hatása elősegíti, hogy a glukóz a vérből az izomsejtekbe eljutva felszívódjon és elégjen. A cukrot így természetes úton bontja le a szervezet, és ez csökkent inzulinszintet eredményez.

Az év legkedveltebb Zala megyei nyaralóhelyén Zalakaroson, a Zalakarosi Fürdőben már jó ideje rendszeresen tartanak aquafitness órákat. A város (egészség)nagykövete, Katus Attila aerobic világ és Európa bajnok is rendszeresen tart itt órákat, ahol igyekszik megismertetni és megkedveltetni a vízi tornát a fürdő vendégeivel. Az edzések alkalmával színes és változatos mozgásformákat gyakorolnak, amelyek nem csak a szárazon, hanem a vízben is kivitelezhetőek.

A Zalakarosi Fürdőben egyébként nem csak a vízi mozgásnak lehet hódolni, tartanak aquarelax órákat is. Az itthon talán még kevésbé ismert forma esetében inkább a mozdulatlanságon van a hangsúly. A víz felszínén lebegve a fizikai ellazulás sokkal könnyebb, alacsonyabb lesz a pulzus, így jobban el lehet lazulni.  Nemcsak pihenésre, de terápiás célokra is alkalmas ez az állapot. A terapeuta által végzett különböző (ki)mozgatások, nyújtások és masszírozás a testmeleg vízben erőteljesebben és mélyebben fejtik ki hatásukat, mint ha az szárazon történne. A vizes relaxáció közben intenzíven oldódik a stressz és az izmok tónusos feszültsége, csökken a fájdalom, hosszabb távon alkalmazva nyugodtabb lesz az alvás, jobb az emésztés, és erősebb lesz gyógyulás és ellenálló képesség. A szakértők különösen ajánlják kismamáknak, de jótékony hatást fejt ki a hiperaktív gyermekeknél is. Tehát semmi dolgunk, csupán pihenni, lazítani és elengedni magunkat!

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.