2022.december.03. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Súlyos bírság az ING alapkezelőjének pénztártagi „túlszámlázásért”

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/21347"><img class="image image-preview" src="/files/images/pszaf%20uj%20logo_0.jpg" border="0" width="450" height="108" /></a></span>Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mivel a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól. Egy bírósági ítélet nyomán az érintett pénztártagok szeptember végégig már visszakapták pénzüket.

pszaf%20uj%20logo 0Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mivel a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól. Egy bírósági ítélet nyomán az érintett pénztártagok szeptember végégig már visszakapták pénzüket.

pszaf%20uj%20logo 0Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mivel a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól. Egy bírósági ítélet nyomán az érintett pénztártagok szeptember végégig már visszakapták pénzüket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) célvizsgálatot folytatott le az ING alapkezelőjénél az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának pénztári vagyonkezelése során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintésére, 2008 januárjáig visszamenőleg. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: az ING alapkezelője indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség közel 3,19 milliárd forintra rúgott.

Az ING alapkezelője olyan módszert alakított ki, amely révén a közvetlen külföldi befektetési alapokba történő olcsóbb befektetés helyett a pénztári vagyont nagyobb (főképp alapkezelési) költséggel járó módon közvetetten – itthoni ING befektetési alapok közbeiktatásával – fialtatták. E befektetési módszer célja nem többlethozam elérése volt a pénztártagoknak, hanem az egy kibocsátó által igénybe vehető értékpapírokra vonatkozó befektetési limitszabályok megkerülése, és – a vagyonkezelő saját vállalatcsoportjához tartozó alapok lejegyzése révén – megfelelő haszonszint elérése a vagyonkezelőnek. A vagyonkezelő befektetéseinél a közvetlenül megvásárolt befektetési jegyek intézmények részére kibocsátott változatait közvetetten, magyar befektetési alapok termékeibe „csomagolva" is megvásárolta, így azt a szabályt is megsértette, amely szerint a befektetések hozamai a lehető legkisebb mértékben függhetnek egymástól.

A jogszabálysértések miatt a PSZÁF ma publikált határozatában 200 millió forint bírsággal sújtotta az ING Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások betartására, továbbá a nyomozóhatósághoz is fordult.

A PSZÁF-nak a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig.

Emlékezetes: a PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

Elsőként, az ellenőrzési eljárás lezárása előtt az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár térítette meg tagjainak az okozott többletköltséget, majd a kötelezés után az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, illetve idén nyáron az OTP Magánnyugdíjpénztár is visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

A PSZÁF által az elmúlt közel két évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy nyugdíjpénztár összességében mintegy 5 milliárd forintnyi összeget térített meg több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.