2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Arany vagy részvények? 2012-ben 4.000 dolláros aranyár jöhet?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51830"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_94.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>Tény, hogy az ezredforduló óta jobban teljesít az arany, mint a részvények. De vajon mire lehet számítani a két piac alakulását illetően a jövőben? Mibe érdemes fektetni, mi kecsegtet a nagyobb hozammal? A Dow/Gold-arány kiváló indikátor az arany- és a részvénypiac teljesítményének összemérésére, és azt jelzi, hogy az arany felülteljesítése egy tartós trendet követ, amely még legalább 2012 végéig eltarthat - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p><p>

1 94.thumbnailTény, hogy az ezredforduló óta jobban teljesít az arany, mint a részvények. De vajon mire lehet számítani a két piac alakulását illetően a jövőben? Mibe érdemes fektetni, mi kecsegtet a nagyobb hozammal? A Dow/Gold-arány kiváló indikátor az arany- és a részvénypiac teljesítményének összemérésére, és azt jelzi, hogy az arany felülteljesítése egy tartós trendet követ, amely még legalább 2012 végéig eltarthat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

1 94.thumbnailTény, hogy az ezredforduló óta jobban teljesít az arany, mint a részvények. De vajon mire lehet számítani a két piac alakulását illetően a jövőben? Mibe érdemes fektetni, mi kecsegtet a nagyobb hozammal? A Dow/Gold-arány kiváló indikátor az arany- és a részvénypiac teljesítményének összemérésére, és azt jelzi, hogy az arany felülteljesítése egy tartós trendet követ, amely még legalább 2012 végéig eltarthat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az ún. Dow/Gold-arány (a Dow Jones Ipari Átlag és az arany árfolyamának egymáshoz való viszonyítása) egyszerűen kiszámolható úgy, hogy elosztjuk a Dow Jones index, azaz az USA harminc legfontosabb részvénye átlagának aktuális állását az aktuális aranyár dollárban megadott értékével. Ha csökken a ráta, jobban teljesít az arany, mint az USA részvények – és fordítva. Ez az arany árának jövőbeni abszolút alakulásáról nem mond ugyan még semmit, de a stratégiai befektetési döntéseket illetően a mutató kiváló hosszú távú indikátornak számít.

2 60.thumbnail2000 év eleje óta az arany ára dollárban több mint megötszöröződött, forintban pedig nagyjából a négyszeresére nőtt. A Dow Jones viszont csak 15%-kal áll most magasabban, mint tíz évvel ezelőtt. A Dow lemaradása korántsem pusztán a gazdasági válság számlájára írható. A részvényindex már azt megelőzően is növekedési lemaradásba került az aranyhoz képest.

A Dow/Gold-arány az elmúlt évtizedben néhány konszolidációs időszaktól eltekintve folyamatosan csökkenőben van. A tíz évvel ezelőtti közel 40-ről (2000. január 4-én: 10.997,93 / 281,50 = 39,07) a jelenlegi kb. 8-ra (2011. július 7-én: 12.719,49 / 1.527,50 = 8,33) esett a mutató. Egyre kevesebb aranyra van tehát szükség a 30 legfontosabb amerikai részvényt tartalmazó kosár egy-egy egységének megvételéhez. 2001 után egy meredeken, majd pedig egy mérsékelten csökkenő trendcsatornában haladt lefelé a mutató 2007/2008-ig. Az esés a pénzügyi válság kitörése után aztán jelentősen felgyorsult. 2007 és 2009 között a Dow/Gold-arány a 20 feletti értékéről 7-re csökkent. Azóta a részvények viszonylagos visszakapaszkodása a válság előtti szintekre sem változtatott érdemben a két piacot összemérő arányszámon.

3 45.thumbnailAz elmúlt bő száz évre visszatekintve a Dow/Gold-arány grafikonja különösen beszédes képet mutat. Egyértelműen kirajzolódik belőle a három nagy gazdasági válság okozta törés a részvénytőzsdéken, majd az azt követő gazdasági felívelés okozta növekedés az értékpapírok árfolyamában. Még ha a múlt nem is ismétli meg pontosan önmagát, a grafikont nézve nem lenne meglepő, ha a Dow/Gold-arány a mostani 8-as értékéről a trend üteméből fakadóan 2012 végéig legalábbis a 3 alatti tartományba esne még tovább. A nagy gazdasági világválság idején például egy deflációs környezetben a csökkenő ciklus 1932-ben a 2-es értéknél végződött. A 70-es évek inflációs évtizedének végső fázisában pedig egészen 1-ig csökkent az arányszám.

Ezek után el lehet gondolkozni azon, hogy miként érheti el a Dow/Gold-arány ezúttal a 3-as értéket. Egy lehetséges változat az, hogy a Dow Jones index 4.500-ra esik, míg az arany árfolyama változatlanul 1.500 dollárnál marad. Egy másik lehetséges változat szerint maradhat a Dow Jones 12.000 ponton, miközben viszont az arany ára 4.000 dollárra emelkedik.

Ez a játék a számokkal kétségkívül egyfajta spekuláció. A Dow/Gold-mutató nem alkalmas az arany árfolyamának prognosztizálására. Arra azonban feltétlen alkalmas, hogy segítségével történelmi párhuzamokat vonjunk a két piac egymáshoz viszonyított alakulását illetően, és ennek mentén hozzunk döntést befektetésünk stratégiai csapásirányáról. Másrészt a historikus adatok bizonyítékul szolgálnak arra is, hogy az arany az egyetlen olyan eszközkategória, amely mind inflációs, mind deflációs környezetben képes lehet helyt állni. Márpedig erre az arany nyújtotta biztonságra a részvények csak fenntartásokkal képesek.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.