2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aranypiaci korrekció: Kihagyhatatlan alkalom a beszállásra?

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56570"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/arany_4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Jelenleg egy heves korrekciónak vagyunk szemtanúi az arany piacán. Aki a múltban befektetési alternatívaként az arany mellett döntött, és az aranyvásárlását a számtalanszor hangoztatott ajánlás szerint időben széthúzva több részletre széttagolta, az az idén eddig sem járt rosszul. A mostani korrekció viszont jó lehetőséget ad arra, hogy további mértékletes vásárlással akár még javuljon is a portfolióban tartott arany bekerülési átlagára - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Jelenleg egy heves korrekciónak vagyunk szemtanúi az arany piacán. Aki a múltban befektetési alternatívaként az arany mellett döntött, és az aranyvásárlását a számtalanszor hangoztatott ajánlás szerint időben széthúzva több részletre széttagolta, az az idén eddig sem járt rosszul. A mostani korrekció viszont jó lehetőséget ad arra, hogy további mértékletes vásárlással akár még javuljon is a portfolióban tartott arany bekerülési átlagára – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Jelenleg egy heves korrekciónak vagyunk szemtanúi az arany piacán. Aki a múltban befektetési alternatívaként az arany mellett döntött, és az aranyvásárlását a számtalanszor hangoztatott ajánlás szerint időben széthúzva több részletre széttagolta, az az idén eddig sem járt rosszul. A mostani korrekció viszont jó lehetőséget ad arra, hogy további mértékletes vásárlással akár még javuljon is a portfolióban tartott arany bekerülési átlagára – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Csengettyűszó és meghitt adventi gyertyafény helyett továbbra is meglehetős feszültség az úr a pénzpiacok felett, és még egy bankválság is sűrűsödik a színfalak mögött. A központi bankok meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű tőkével lássák el a pénzintézeteket. A hitelezés élénkítésére már rekordalacsony szintre süllyesztették az alapkamatokat, és a fulladozó bankrendszer számára mintegy lélegeztető gépként korlátlanul biztosítják a hosszú futamidejű, fix kamatozású jegybanki likviditást. Mindezek ellenére a rendszerbe nyomott temérdek pénz mégsem jut el a címzettekhez, mert a bizalmi válsággal fertőzött bankok korábban soha nem látott volumenben inkább az Európai Központi Banknál (EKB) helyezik azt el egynapos betétállomány formájában. Az egyéjszakás szállóvendégek mindeközben alig félszázaléknyi kamatot fialnak a biztos menedékben.

 

Ahogy enyhülés mutatkozik majd a bankrendszer görcsös helyzetében, úgy hagyhat alább az arany árfolyamára jelenleg nehezedő nyomás. A hírek szerint ugyanis a pénzintézetek masszív aranyeladásai indíthatták el a sárga fémet a lejtőn legutóbb azáltal, hogy a dollár-likviditásuk javítása érdekében kiárusításba kezdtek.

Párhuzamok a 2008-as eseményekkel

 Az arany árfolyamának jelenlegi alakulása 2008. év végére emlékeztet. Akkor, az úgy nevezett Lehman-csőd után eszkalálódott a krízis. A bankoknak sürgősen szükségük volt friss forrásra a tőzsdéken elszenvedett gigantikus veszteségeik pótlására. Az aranyár esett, holott a befektetők soraiban kibontakozó pánik a fizikai kereslet elsöprő hullámát hozta, ami üresre söpörte a kereskedők raktárait. A gyártók nem győzték önteni a rudakat, a forgalmazók pedig hetekig csak előjegyzésbe tudtak felvenni megrendeléseket. Akkor egy uncia arany 800 dollárba került (az év közbeni csúcs 1.023 dollár volt), most ennek pont a dupláját kell fizetni érte.

 

A jelenlegi korrekció látványos, aminek a válság farvizén érthető hírértéke van. Egyes elemzők máris a bikapiac végét vizionálják, holott azok az okok, amelyek az utóbbi időkben az aranyár emelkedése mellett szóltak, nem múltak el egy hét alatt. Az euróövezeti infláció éles emelkedésben van és már 3% felett tartózkodik a pénzromlás mértéke, a kamatok csökkennek (jócskán negatív reálkamatok), a politikusok nem találják a kiutat az államadósságok örvényéből, a jegybankok pedig 40 éve nem látott mértékben veszik az aranyat. Változatlanul ideálisnak számít tehát az a közeg, amely az arany árának tartós emelkedését okozhatja.

 Infláció és kamatok Európában és Amerikában

 Szalagcímek, miszerint az arany már nem biztos menedék, meglehetősen elhamarkodottnak tűnnek. Egyáltalán nem arról van szó ugyanis, hogy az arany árfolyama esik kizárólag, miközben minden más emelkedne. Éppen ellenkezőleg, az arany mindössze együtt esik a részvénypiacokkal és a többi nyersanyaggal, amelyek többségét azonban még az aranynál is jobban megtépték. Egy ötezer éves menedék szerepet nem fúj el csak úgy az első szél.

Érdemes figyelni a piacot és élni a lehetőséggel

 Azokat a spekulánsokat, akik nem ritkán kölcsönzött pénzből kötöttek ügyleteket, az esésnek indult árfolyam kiszorította a különféle „papír"-arany termékekből (certifikátok, opciók, származtatott termékek). Ezzel aztán csak még inkább begyorsult a piacon a lejtmenet. Ugyanakkor nincs jele annak, hogy a bankok mellett még befektetők tömegei is hátat fordítottak volna a nemesfémnek. A legnagyobb aranypiaci tőzsdén kereskedett alap, az SPDR Gold Trust aranykészlete december eleje óta alig változott, november közepéhez képest pedig 26 tonnával (+2%) még növekedett is.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.