2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Arcképpel díszített mozdony hirdeti Kandó Kálmán nagyságát

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53282"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_107.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>Az első fázisváltós mozdony „műtanrendőri próbájának" évfordulóján Kandó Kálmán szellemi örökségét hirdető villamos mozdonyt indított útjára a Keleti Pályaudvaron, majd a Fiumei úti Sírkertben Kandó Kálmán sírjának megkoszorúzásával emlékezett meg a hazai villamos vontatás úttörőjéről, a Kandó mozdony megalkotójáról a MÁV Csoport 2011. augusztus 17-én.

Az első fázisváltós mozdony „műtanrendőri próbájának" évfordulóján Kandó Kálmán szellemi örökségét hirdető villamos mozdonyt indított útjára a Keleti Pályaudvaron, majd a Fiumei úti Sírkertben Kandó Kálmán sírjának megkoszorúzásával emlékezett meg a hazai villamos vontatás úttörőjéről, a Kandó mozdony megalkotójáról a MÁV Csoport 2011. augusztus 17-én.

Az első fázisváltós mozdony „műtanrendőri próbájának" évfordulóján Kandó Kálmán szellemi örökségét hirdető villamos mozdonyt indított útjára a Keleti Pályaudvaron, majd a Fiumei úti Sírkertben Kandó Kálmán sírjának megkoszorúzásával emlékezett meg a hazai villamos vontatás úttörőjéről, a Kandó mozdony megalkotójáról a MÁV Csoport 2011. augusztus 17-én.

Az ünnepségen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről részt vett Hegmanné Nemes Sára és Dr. Fónagy János államtitkár; megjelent Dr. Spaller Endre országgyűlési képviselő, Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kandó örökösei, Kandó Judit és Kandó György. Az Óbudai Egyetemet Dr. Gáti József kancellár és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja, Dr. Turmezei Péter képviselte.

A 80 éve elhunyt Kandó Kálmán nemzetközileg elismert feltaláló, gépészmérnök volt. A villamos vasúti vontatás történetének váltakozó áramú fejezete örökre elválaszthatatlan emlékétől és munkásságától. Kandó életműve felbecsülhetetlen, nevéhez fűződik az észak-olaszországi nagy forgalmú vasútvonalak villamosítása, a gőzmozdonyokat minden vonatkozásban helyettesítő, sőt azokat felülmúló villamos mozdony megalkotása. Legnagyobb sikerének alapja az volt, hogy rájött: a nagyvasutak villamosítása csak akkor lehet igazán gazdaságos, ha azok közvetlenül kapcsolódhatnak a szabványos periódusú, azaz 50 Hz-es országos villamosenergia-rendszerhez. A tézis bizonyításaként megalkotta és szabadalmaztatta a szinkron-fázisváltót.

Az ünnepségen (épp úgy, mint 79 évvel ezelőtt a Kandó mozdony) felkoszorúzva gördült be a 001-es sorozatszámú, TRAXX villanymozdony, amelynek grafikája mától mindenki számára felhívja a figyelmet Kandó zsenialitására, amellyel nagyban hozzájárult a fenntartható, környezetkímélő vasúti közlekedés széles körű elterjedéséhez. A fólia dekorációval ellátott TRAXX mozdony a nagy magyar életművének kétnyelvű üzenetét határainkon túlra is eljuttatja.

Az Óbudai Egyetem is méltóképpen ünnepelte a jubileumot. Ez év júliusában Kandó Kálmán módosított kísérleti nagyvasúti villamos mozdony fázisváltója került elhelyezésre az intézmény józsefvárosi telephelyének frissen felújított udvarán. A kiállított fázisváltó lelkiismeretes tanulásra és munkára inspirálja ugyanúgy a ma villamosmérnökeit, mint az egyetem mérnök hallgatóit, a mérnökzseni munkásságát példaképül állítva.

Kandó Judit – a nevezett család képviseletében eljárva – ideiglenesen a villamosmérnöki kar rendelkezésére bocsátotta a Kandó Kálmán által tervezett mozdony részére kiadott Magyar Örökség Díjat is. Ezt a díszes okmányt a kar dékánja helyezte el a fázisváltó mellett, így minden jelenlévő megtekinthette.

Foto:MÁV Zrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.