2011. május 29-én került sor a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Armel Operaverseny és Fesztivál második fordulójára.

 

2011. május 29-én került sor a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Armel Operaverseny és Fesztivál második fordulójára.

 

A döntősokA döntősok

Az első fordulós helyszínek – Budapest, Párizs, Los Angeles és New York – továbbjutóira komoly kihívások vártak. Az előző évekhez hasonlóan, illetve a verseny szabályzatának megfelelően a versenyzők most találkoztak első alkalommal az operaverseny keretében létrejövő operák rendezőivel, Alföldi Róberttel, Andreas Rosar-al, Beata Redo-Dobber-el, Juronics Tamással és Sam Helfrich-el.

 

Alföldi Róbert WorkshopAlföldi Róbert Workshop

 

A nap folyamán az operaénekesek bemutatkozó áriáikat énekeltek a rendezők és a jelenlévő operaház-igazgatók és zeneigazgatók előtt, majd a délután zajló egyéni és csoportos workshopok során azt is be kellett bizonyítaniuk, hogy kitűnő hangjukhoz színészi képességek is párosulnak. A küzdelem azonban nem csupán a versenyzők között zajlott, vasárnap délután maguk a rendezők vitatták meg, hogy az általuk megrendezendő operákban mely énekesekkel akarnak majd együtt dolgozni. A kiválasztott 10 döntős énekes alakítja ugyanis a verseny operaprodukcióinak főszerepeit, s száll ringbe a legjobbakat illető 10.000 eurós fődíjért a Fesztivál során, 2011 októberében a Szegedi Nemzeti Színházban.  

 

 

Az eredmények kihirdetésére vasárnap este 8 órakor került sor a Korzó Zeneházban. 

 

Andreas Rosar WorkshopAndreas Rosar Workshop

 

Az előzményeket ismertető bevezetés után következzenek akkor a második forduló eseményei, történései. Az Operaverseny idei második – Szegeden megrendezett – fordulójára 14 különböző országból érkezett az első fordulók zenei zsűrije által kiválasztott 30 énekes.

 

A válogatás két helyszínen, a Korzó Zeneházban és a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeiben zajlott. A versenyzőknek a második fordulóban főként színészi képességeikről kellett meggyőzniük a produkciók rendezőit (Alföldi Róbertet, Andreas Rosar-t, Beata Redo-Dobber-t, Juronics Tamást és Sam Helfrich-t), akiket a darabok főszerepeinek kiosztásában a produkciókat megvalósító operaházak képviselői – igazgatók, zeneigazgatók és karmesterek – is segítettek. A nap folyamán az énekesek – bemutatkozó áriáik eléneklését követően – workshopok-on vettek részt.

 

Juronics Tamas WorkshopJuronics Tamas WorkshopAz intim műhelymunka során a rendezők helyzetgyakorlatok és jelenetek által próbáltak meggyőződni a versenyzők színészi képességeiről, hiszen az Operaverseny – különleges koncepciójának megfelelően – erre legalább akkora hangsúlyt kíván helyezni, mint arra, hogy a döntőbe juttatottak elsőrangú ’hangok’ legyenek. A hosszú versenynapot záró rendezői megbeszélés közepette úgy tűnt, hogy a végső döntés meghozatala korántsem lesz egyszerű, végül azonban mégiscsak megszületett az eredmény. A döntőbe jutott versenyzők, azaz a Fesztivál produkcióiban főszerepet kapó énekesek névsora nem kis meglepetést okozott. 

 

A döntősök: 

 

A fesztiválnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház idei bemutatójának – Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című darabjának Paolo szerepére a rendező Juronics Tamás nem talált megfelelő versenyhangot, így aztán Malatestino szerepét jelölte ki új versenyszerepként. Így Francesca szerepét elnyerő (Miksch Adrienn) partnere a dominikai származású Enrique Pina lesz a döntőben. Andreas Rosar-nak a Théâtre Bienne-Soleure rendezőjének szintén a férfi szerep (Euristeo) kiosztásával akadt nehézsége, így a verseny vezetése ezt a karaktert törölni kényszerült a versenyszerepek sorából. Ermione szerepét a fiatal portugál lírai koloratúrszoprán, Raquel Camarinha nyerte el. Viktor Ullmann Atlantisz Császárában az Opera Krakowska produkciójában szintén szerepcsere történt. Beata Redo-Dobber a Császár szerepe helyett Harlequin figurájára talált megfelelő jelöltet a szerb származású Alexander Petrovic személyében. Partnere a Halál szerepében az ukrán basszus Wassyl Slipak lesz. 

 

Sam Helfrich WorkshopSam Helfrich Workshop

 

Alföldi Rigolettójában, a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház produkciójának versenyszerepeiben nem volt szükség változtatásra. Szakács Ildikót fogja ígéretéhez híven halálát követően még hosszasan énekeltetni Gilda szerepében. A Mantovai herceg szerepét pedig a francia Paul Gaugler-re osztotta. Michael Dellaira A titkosügynök című darabjára – mely a világon először a Fesztivál keretében kerül majd bemutatásra októberben, Szegeden – a rendező, Sam Helfrich Miksch Adrienn-t (Magyarország) és Nicolas Rigas-t (Francia) szemelte ki. Mivel azonban Juronics Tamás is ragaszkodott Miksch Adriennhez Francesca szerepében, így hasonló helyzet adódott, mint két évvel korábban Nyári Zoltán esetében. Akárcsak akkor, az Operaverseny művészeti igazgatósága végül úgy határozott, hogy a szoprán – a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával – mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében. A végső döntésnek megfelelően így 8 versenyzővel találkozhatunk az Operafesztiválon, amely október 6-15. között kerül megrendezésre a dél-magyarországi színházi kultúra zászlóshajójaként is emlegetett Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Az Armel Operaverseny és Fesztivál produkciói és főszerepei:

Döntő a Szegedi Nemzeti Színházban 2011. október 6 – 15. 

 

2011. október 6.

Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini

a Szegedi Nemzeti Színház produkciója (Szeged, Magyarország)

rendező: Juronics Tamás 

versenyszerepek: Malatestino – Enrique PINA (tenor, USA), Francesca – MIKSCH Adrienn (szoprán, Magyarország) 

 

2011. október 8.

Joseph Mysliveček: Antigona – magyarországi bemutató

a Théâtre Bienne Soleure produkciója (Bienne, Svájc)

rendező: Andreas Rosar 

versenyszerepek: Ermione – Raquel CAMARINHA (lírai koloratúr szoprán, Portugália) 

 

2011. október 10.

Viktor Ullmann: Atlantisz császára

Az Opera Krakowska produkciója (Krakkó, Lengyelország)

rendező: Beata Redo-Dobber 

versenyszerepek: Halál – Wassyl SLIPAK (basszus, Ukrajna), Harlequin – Alexander PETROVIC (tenor, Szerbia) 

 

2011. október 12.

Giuseppe Verdi: Rigoletto

a Josef Kajetán Tyl Színház produkciója (Plzeň, Cseh Köztársaság)

rendező: Alföldi Róbert 

versenyszerepek: Mantovai herceg – Paul GAUGLER (tenor, Franciaország), Gilda –   SZAKÁCS Ildikó (szoprán, Magyarország) 

 

2011. október 14.

Michael Dellaira: A titkosügynök ősbemutató

a Center for Contemporary Opera produkciója (New York, USA)

rendező: Sam Helfrich 

versenyszerepek: Verloc – Nicolas RIGAS (bariton, Franciaország), Winnie – MIKSCH Adrienn (szoprán, USA)

 

2011. október 15.

Díjátadó Gála

 

http://www.operacompetition.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük