A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) immár kilencedik alkalommal hirdette meg a 7000 euró pénzjutalommal és a két kiállítás lehetőségével járó Henkel Art.Award. díjat.

 

A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) immár kilencedik alkalommal hirdette meg a 7000 euró pénzjutalommal és a két kiállítás lehetőségével járó Henkel Art.Award. díjat. Idén 31 országból összesen 1060 nevezés érkezett a művészeti díjra. Közülük 5 döntős – beleértve egy magyar művészt is – versengett az első helyezésért, a november 25-i díjátadó gálán. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri végül egy lengyel művészt, Maksymilian Cieślak-ot választotta győztesnek.

Maksymilian CieślakMaksymilian CieślakA Henkel ezzel a versennyel és díjjal kíván hozzájárulni a kelet-közép-európai régió művészeti kultúrájának kibontakozásához. Örülünk, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a díj ilyen kitűnő hírnevet szerzett. Kilenc évvel ezelőtt közel 180 pályázatot kaptunk. Az idén viszont, már több mint 1000 résztvevőnk volt – mondta Günter Thumser, a Henkel CEE elnöke.

A Henkel Art.Award 2010 díjra összesen 1060 alkotás érkezett be Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia 31 országából. A beérkező pályaművek száma új rekordnak számít a Henkel Art.Award. történetében. A múzeumi szakemberekből, műértőkből, elismert kurátorokból és galériatulajdonosokból álló nemzetközi zsűri az idei öt finalista közül Maksymilian Cieślak lengyel művészt választotta a Henkel Art.Award. 2010 nyertesének.

A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke a MUMOK múzeum igazgatónője, Karola Kraus volt. További zsűritagok voltak: Maria Vassileva a szófiai City Art Gallery főkurátora (Bulgária), Juraj Carny pozsonyi kurátor és galériatulajdonos (Szlovákia), Dorota Monkiewicz a breslaui Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóhelyettese (Lengyelország) valamint Basak Senova Muratoglu törökországi független kurátor.

A zsűri elnök értékelése szerint, Maksymilian Cieślak a fiatal művészek teljesen új generációját képviseli. Filmes alkotásait nagyon intenzív elbeszélésmód és eredetiség jellemzi. Cieślak a némafilmes eszközökkel, a YouTube-on közzétett amatőr filmek esztétikai megjelenítésével és a „found footage" (talált felvételek) technikával dolgozik. Ebben a vonatkozásban a filmet, mint közvetítő eszközt teljesen szabadelvűen, néha humorosan közelíti meg. A mozgóképek történelmét, valamint

médiatörténeti mítoszokat, például Jurij Gagarin űrrepülését vagy a Doors koncerjét használja fel a rendkívül szokatlan filmes nyelv létrehozásához. Néhány munkája, például a Doctor Faustus vagy a Cloud Nine nagyon dühös szatíraként jelenik meg a művészeti színtéren.

Maksymilian Cieślak mellett, idén további négy pályázó, köztük egy magyar művész is versengett a Henkel Art.Award 2010 díjért. Az installáció kategóriában pályázó Hory Gergely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, építész szakon. Installációs munkáit, az elmúlt években, már több csoportos és egyéni kiállítás keretében is bemutatta itthon, Ausztriában és Olaszországban.

A magyar művészélet fiatal generációja, az elmúlt években már több ízben bizonyította tehetségét a Henkel.Art.Award. zsűri színe előtt. 2007-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékének hallgatója, Domán Rajmund kotyoGo fantázianevű hordozható kávéfőzőjével elnyerte a fődíjat. 2008-ban pedig, Gellérfi Pál, kortárs grafikai alkotásaival képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőn.

A Henkel Art.Award 2010 döntős pályaműveket, beleértve a győztes műveit, 2010. november 26-28. között tekinthették meg az érdeklődők, a MUMOK épületében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük