2022.augusztus.15. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták a Színikritikusok Díját

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64585"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sz_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>2012. szeptember 16-án, vasárnap este harminckettedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Nemzeti Színházban adták át, idén újra nyilvános gálaműsor keretében, amelyet Znamenák István rendezett.</p> <p> 

sz 1.thumbnail2012. szeptember 16-án, vasárnap este harminckettedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Nemzeti Színházban adták át, idén újra nyilvános gálaműsor keretében, amelyet Znamenák István rendezett.

 

sz 1.thumbnail2012. szeptember 16-án, vasárnap este harminckettedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Nemzeti Színházban adták át, idén újra nyilvános gálaműsor keretében, amelyet Znamenák István rendezett.

 

A kritikusok tavaly életműdíjat alapítottak, amelyet idén Senkálszky Endrének, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének, Európa talán legidősebb aktív színészének nyújtottak át Kolozsváron, néhány nappal a budapesti díjkiosztó gála előtt.

 

Az elmúlt évad legjobb előadása a Katona József Színház A mi osztályunk című produkciója a kritikusok szerint (rendező: Máté Gábor).

 

Radnóti Színház nyolc jelöléséből négyet díjra váltott. A Vágyvillamos kapta a legjobb rendezés díját (rendező: Zsótér Sándor), Kováts Adél a legjobb női főszereplő, Ambrus Mária a legjobb díszletért vehette át az elismerést. Fekete Ernő a Protokoll című előadásban (rendező: Valló Péter) nyújtott alakításáért kapta a legjobb férfi főszereplő díját.

 

Két-két díjjal gazdagodott három társulat. A Pintér Béla és Társulata produkciója, a Kaisers TV, Ungarn kapta a legjobb független színházi előadás díját (rendező: Pintér Béla), a benne szereplő Stefanovics Angéla a legjobb női mellékszereplő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház A csárdáskirálynő avagy 1916 című bemutatója kapta a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját (rendező: Mohácsi János), a benne játszó Lábodi Ádámot találták a kritikusok a legígéretesebb pályakezdőnek. Szintén Mohácsi Jánoshoz kötődik a szombathelyi Weöres Sándor Színház két díja: az általa rendezett Szentivánéji álom jelmezeiért Remete Kriszta, zenéjéért Kovács Márton vette át az elismerést.

 

A Nemzeti Színház Hamlet című előadásában nyújtott alakításáért Rába Roland kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját (rendező: Alföldi Róbert, aki Rába helyett átvette a díjat). A Stúdió „K" Színház Szamár a torony tetején című előadása a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriájában győzött (rendező: Fodor Tamás). A legjobb új magyar dráma díját Székely Csaba vette át Bányavirág című drámájáért. A kritikusok a különdíjat Szabó Györgynek ítélték a Trafó élén az elmúlt tizenhárom évben végzett munkájáért.

 

A Színikritikusok Díjának győztesei idén valódi, „kézbe fogható" díjat is hazavihettek az oklevél mellett. A 15 kategóriában kiosztott 15 díj külön-külön, de együtt is figyelemre méltó: a Mátravölgyi Ákos tervezte díj ugyanis egy amfiteátrum alakú tortát (vagy torta alakú amfiteátrumot) formáz, melynek egy-egy szeletét vitték magukkal a díjazottak.

 

Színikritikusok Díja 2011/2012

 

A legjobb új magyar dráma: SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG

A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor)

A legjobb rendezés: VÁGYVILLAMOS (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ AVAGY 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb független színházi előadás: KAISERS TV, UNGARN (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Szamár a torony tetején (Stúdió „K", rendezte: Fodor Tamás)

A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics Angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata)

A legjobb férfi mellékszereplő: Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház)

A legjobb díszlet: VÁGYVILLAMOS (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária)

A legjobb jelmez: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)

A legjobb színházi zene: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton)

A legígéretesebb pályakezdő: LÁBODI ÁDÁM (A csárdáskirálynő avagy 1916 / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)

Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó elmúlt tizenhárom évéért

Életműdíj: SENKÁLSZKY ENDRE

 

http://www.kritikusceh.wordpress.com

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.