2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták az árvízi helyreállítás első elkészült épületegyüttesét Felsőzsolcán

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42926"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Felsozsolca_lakopark1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="82" /></a></span>  <p>Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Wáberer György, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapítója, Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere és Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a mai napon (2010. augusztus 31-én) átadták azt a lakóparkot, amely a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumhoz csatlakozott vállalatok önkéntes felajánlásából rekordidő, 30 nap alatt készült el.</p><p> 

felsozsolca lakopark1.thumbnail 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Wáberer György, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapítója, Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere és Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a mai napon (2010. augusztus 31-én) átadták azt a lakóparkot, amely a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumhoz csatlakozott vállalatok önkéntes felajánlásából rekordidő, 30 nap alatt készült el.

 

felsozsolca lakopark1.thumbnail 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Wáberer György, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapítója, Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere és Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a mai napon (2010. augusztus 31-én) átadták azt a lakóparkot, amely a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumhoz csatlakozott vállalatok önkéntes felajánlásából rekordidő, 30 nap alatt készült el.

 

felsozsolca lakopark2.thumbnail A nyolclakásos, korszerű létesítmény lakói – akiket az önkormányzat rászorultság alapján jelölt ki -, birtokukba vették új otthonukat. Az árvízi helyreállítás elsőként elkészült, alacsony fenntartási költségű épületegyüttese megvalósításának költségeit teljes egészében a legnagyobb magyar közúti fuvarozóknak a fórumhoz csatlakozott vállalatai és a kivitelező cég állták annak érdekében, hogy az árvízkárosultak helyzetét gyökeresen és kézzelfogható módon javítsák. A kivitelező Market Építő Zrt. három műszakban, napi 80 szakember közreműködésével építette fel a lakóparkot és egyben magára vállalta az egyik lakás teljes ráfordítási költségét is.

A Felsőzsolca Város Önkormányzata által ingyenesen biztosított egyenként ezer négyzetméteres közművesített telkeken két-két ikerház épült, amelyek mindegyikében négy összkomfortos lakást alakítottak ki. A nagyobb alapterületű otthonokban egy nappali és két félszoba, valamint konyha, fürdőszoba és külön mellékhelyiség került kialakításra, a kisebb lakások egyszobásak konyhával és fürdőszobával. A parkosított, fákkal beültetett telkeken egy az uniós szabványoknak megfelelő játszóteret és minden lakás előtt kiskertet alakítottak ki.

A tornácos, nyeregtetős házak az érvényes hőtechnikai előírásokat meghaladó hőszigetelésű szerkezetekből épültek a fenntartási költségek minimalizálása érdekében. Az építéshez csaknem 200 m3 betont, 4 tonna betonacélt, 600 m2 acélhálót, mintegy 200 raklapnyi téglát használtak fel. Az építési rekord elérésén csúcsidőben több mint 100 szakember dolgozott napi 12-14 órában.

Wáberer György az alapkőletétel alkalmából elmondta, hogy a civil kezdeményezésnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal aláírt megállapodása értelmében a fórum tagvállalatai Magyarországon vásárolják kamionjaik számára a korábban külföldön beszerzett gázolajat. Ezekből a tankolásokból eddig több mint 250 millió forint jövedéki adótöbbletet fizettek be a költségvetésnek. Az év végéig ez a költségvetési többletbevétel eléri majd a kétmilliárd forintot, amelyet a megállapodás alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium az árvízkárosultak célzott támogatására fordít.

Fehér Attila polgármester a fuvarozók önzetlen segítségnyújtásáról szólva kiemelte, hogy a vállalt negyven napnál is hamarabb, egy hónap alatt készültek el a házak. S kétszer ad, aki gyorsan ad, hiszen e házak lakói idősek, fiatalok és családosok, olyan emberek, akiknek a feje fölé a NOFF adománya nélkül a tél beállta előtt nem kerülhetett volna fedél. Hála és köszönet illeti itt nem csak a kezdeményezőket, hanem azokat a kétkezi munkásokat is, akik az elmúlt harminc napban létrehozták ez a gyönyörű, családbarát, küllemében a felsőzsolcai kertvárosi hangulathoz is teljes mértékben illeszkedő lakóparkot. Három hónappal az árvíz után ma már örömmel jelentem ki, hogy Felsőzsolca jó úton halad az újjáépítésben – mondta a polgármester, majd hozzátette: reméli, október 31-éig minden árvízkárosult megismerheti azt az érzést, amit most az ide költözők éreznek: otthon vannak.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezetője hangsúlyozta: A katasztrófa által sújtott emberek számára otthonaik elpusztulása egyet jelentett azzal, hogy az életük munkája dőlt romba. Fedél nélkül számukra a napok sajnos heteknek, hónapoknak tűnnek. Ennek szellemében próbáltunk cselekedni és ez alkalommal különösképpen örülünk, hogy sikerült az általunk kitűzött 30 napos rekord gyorsaságú építési határidőt tartanunk és az épületeket ma át tudjuk adni a bajba jutott családoknak, részt vállaltunk az ország építéséből.

A tíz legnagyobb közúti fuvarozó vállalkozás 2010. július 5-én hirdetett nemzeti összefogást az árvízkárosultak hatékony és kézzelfogható megsegítése érdekében. Kezdeményezésük, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum tíz, az árvíz miatt hajlékát veszett család házának rendbetételét, vagy a mai követelményeknek megfelelő hajlékának felépítését vállalta magára. A ma átadott lakópark nyolc már elkészült lakása mellett további kettő építése van folyamatban.

Az alapítók 2010. december 31-ig közel kétmilliárd forint jövedéki adó többletet biztosítanak a magyar költségvetésnek oly módon, hogy itthon vásárolják meg azt a több mint 20 millió liter gázolaj mennyiséget, amit korábban a Magyarországról európai célállomások felé induló fuvarjaik esetében – költségmegtakarítási okokból – Ausztriában vagy Szlovéniában tankoltak.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal július 5-én aláírt megállapodás értelmében a költségvetés az így megnövekedett forrással megnöveli az árvízi helyreállításra szánt kormányzati segélycsomag összegét.

Wáberer György az alapkőletételi ünnepségen elmondta, hogy a http://www.noff.hu/ honlapon percről percre nyom követhetőek a Waberer's International kamionjainak magyarországi tankolásai, illetve az ezekből keletkezett jövedéki adótöbblet mértékének növekedése.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.