2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zöld lámpa a 4G-nek Németországban: a hálózati technológia indulásra készen áll Brandenburgban

4 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42929"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_24.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="25" /></a></span>A Deutsche Telekom nagy erőkkel dolgozik a "gigabit társadalom" infrastruktúrájának kiépítésén. Három hónappal az ehhez szükséges, mobilkommunikációs frekvenciák árverés útján történő értékesítése után a "Long Term Evolution" (LTE) technológiára épülő,  negyedik generációs (4G) mobilkommunikációs rendszerek indulásra készen állnak. </p><p> 

 

images 24.thumbnailA Deutsche Telekom nagy erőkkel dolgozik a "gigabit társadalom" infrastruktúrájának kiépítésén. Három hónappal az ehhez szükséges, mobilkommunikációs frekvenciák árverés útján történő értékesítése után a "Long Term Evolution" (LTE) technológiára épülő,  negyedik generációs (4G) mobilkommunikációs rendszerek indulásra készen állnak.

 

 

images 24.thumbnailA Deutsche Telekom nagy erőkkel dolgozik a "gigabit társadalom" infrastruktúrájának kiépítésén. Három hónappal az ehhez szükséges, mobilkommunikációs frekvenciák árverés útján történő értékesítése után a "Long Term Evolution" (LTE) technológiára épülő,  negyedik generációs (4G) mobilkommunikációs rendszerek indulásra készen állnak.

 

Ma délben, Tina Fischer államtitkár – és egyben Brandenburg tartomány szövetségi főbiztosa – valamint René Obermann, a Deutsche Telekom igazgatóságának tagja ünnepélyesen üzembe helyezték az első 4G bázisállomást. A Kyritz/Brandenburgban található bázisállomás és rendszerei teljességgel üzemkészek. Az előfizetők már 2011. elején – amikorra a várakozások szerint a készülékgyártók bevezetik a piacra 4G készülékeiket – élvezhetik otthonukban az új, mobilinternetes hozzáférés előnyeit. A 4G hálózat kiépítésével a Deutsche Telekom – technológiai partnereivel együttműködve – nagy lépést tesz az olyan települések szélessávú szolgáltatási ellátása felé, melyek jelenleg nem kaphatnak kielégítő szolgáltatást – mint például a Kyritz régió. Ezzel a lépéssel a , Deutsche Telekom teljesíti azon ígéretét is, miszerint a 4G hálózat kiépítését Kelet-Németországban kezdi meg.

A Kyritz régió – például a Holzhausen és Gumtow környéki területek – esetében az új rendszerek minimum 2 Mbps sebességű mobil sávszélességet biztosítanak. A 4G felhasználók élvezhetik a gyors internet előnyeit "szörfölés" közben, a csupán másodperceig tartó – akár nagyméretű csatolmányt is tartalmazó – e-mailek továbbítása vagy akár webes konferenciák során. Az idei évre tervezett kísérleti üzemmód után, várakozások szerint már 2011. első negyedévében a 4G képességgel rendelkező WLAN routereket használó ügyfelek otthonaikban is élvezhetik az új mobil-hozzáférést kínálta előnyöket.

A 4G hálózatbővítés Kyritz-ben – és sok más helyszínen is – az innovatív LTE technológia révén válik lehetségessé. 2010 májusában a német hírközlési hatóság által szervezett frekvencia-árverésen a Deutsche Telekom minden érintett frekvencia blokkon belül vásárolt frekvenciákat (ideértve 800 MHz az ún. "digitális hozadék" frekvenciát, valamint az 1.8 GHz és 2.6 GHz frekvenciákat is), ezzel megteremtette az alapokat a nagyteljesítményű LTE mobiltechnológia kiépítéséhez.

Kyritz-ben az LTE technológiát először alkalmazzák a "digitális hozadék", azaz a 800 MHz frekvenciatartományban. A technológia segítségével viszonylag kevés mobilkommunikációs bázisállomás telepítésével lehetséges hatékonyan szélessávú szolgáltatással ellátni a vidéki területeket. Emellett, a magasabb frekvenciatartományokban az LTE optimális módon képes kiegészíteni az UMTS/HSPA harmadik generációs (3G) mobilkommunikációs szabványt, tovább növelve a hálózatokban elérhető maximális sávszélességet.

Az LTE kiépítése során a Deutsche Telekom együttműködik a Huawei és Nokia Siemens Networks hálózati berendezés szállítókkal. Kyritz esetében a Nokia Siemens Networks szállítja a hálózati berendezéseket.

Összességében 2010. végére a Deutsche Telekom a tervek szerint több mint 1000 olyan településre juttatja el a gyors internetszolgáltatást, melyeken jelenleg nincs szélessávú hozzáférés. Ezen belül mintegy 500 településen elérhető lesz a 4G szolgáltatás, a többiek esetében a mobil/vezetékes technológiákat alkalmazzák, mint például az UMTS, DSL vagy az FTTH (fiber to the home). A vezetékes hálózatok tekintetében a szolgáltatás legtöbbször a helyi önkormányzatokkal együttműködve nyújtják. Az elkövetkezendő években a Deutsche Telekom a tervek szerint folyamatosan bővíti a hálózatát, bekapcsolva az addig ellátatlan területeket is. 2011-ben a vállalat a 4G használatával további 1000 ellátatlan településen tervezi a szolgáltatást kiépíteni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.