Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadta a 2008/2009. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az idei évben először vehették át a középiskolák a „Kiváló Érettségiztető Vizsgahely" kitüntető címet.

 

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadta a 2008/2009. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az idei évben először vehették át a középiskolák a „Kiváló Érettségiztető Vizsgahely" kitüntető címet.

A 2008/2009-es tanévben 665 középiskolából 29818 diák vállalkozott arra, hogy 26 tantárgyból megmérettesse tudását és tehetségét. Egy diák több tárgyból is versenyezhetett, így összesen 39976 volt a jelentkezések száma.

247 olyan középiskola van Magyarországon, ahonnan az OKTV valamely kategóriájának döntőjébe kerültek diákok (1131 fiatal), és 74 olyan intézmény, ahonnan az első három helyezés valamelyikét sikerült megszereznie egy-egy tanulónak (108 diák). Ezek az eredmények ismét megmutatták, hogy Magyarországon nagyon sok intézmény nyújt minőségi oktatást, és tesz meg mindent a tehetségek kibontakozásáért.

Legtöbben biológiából, matematikából és angol nyelvből indultak a versenyen, tárgyanként körülbelül 6000-en mérettették meg magukat. Népszerű volt az informatika és a történelem verseny is, tárgyanként 4000 résztvevővel, de versenyezhettek a tanulók például olasz, spanyol nyelvből vagy akár rajz és vizuális kultúrából is.

Az OKTV-re azok jelentkezhetnek, akik a magyarországi középiskolák utolsó két évfolyamán nappali rendszerben tanulnak. A rendes érettségi vizsga évét kettővel megelőző középiskolai évfolyam tanulói közül pedig csak azok indulhatnak a versenyen, akik a jelentkezési határidő előtt sikeres előrehozott érettségi vizsgát tettek az adott tantárgyból, vagy a középiskolai bizonyítványba bejegyzett osztályzattal – az utolsó két évfolyam tananyagától eltekintve – igazolják, hogy az adott tantárgy helyi tantervi követelményeit teljesítették.

A felsőoktatási felvételi eljárás során az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen döntőbe jutott és ott a felvételi tárgyból elért 1-10. helyezésért a maximális 80, 11-20. helyezésért 50, 21-30. helyezésért 25 többletpont jár a felvételizőnek.

Az idei évben először került sor a „Kiváló Érettségiztető Vizsgahely" kitüntető cím átadására. Olyan középiskolák pályázhattak, amelyek a középszintű érettségik vizsgákat legalább három éven át magas színvonalon szervezték meg, emellett közreműködnek az október-novemberi vizsgaidőszak feladataiban, és minimum tíz évre megkötött szerződésben vállalják, hogy közreműködnek legalább két érettségi tárgy emelt szintű vizsgájának megszervezésében. A kitüntető címet 2009-ben 19 intézmény nyerte el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük