2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átlátható és professzionális gazdálkodás az elvárás az állami egyetemekkel szemben

2 min read
<p align="left"><span class="inline inline-left"><a href="/node/43233"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_27.jpg" border="0" width="95" height="95" /></a></span>Fellegi Tamás az ELTE Szenátusának vendégeként beszédet mondott az egyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésen.</p><p align="left">

Fellegi Tamás az ELTE Szenátusának vendégeként beszédet mondott az egyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésen.

Fellegi Tamás az ELTE Szenátusának vendégeként beszédet mondott az egyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a maga eszközeivel maximális segítséget nyújt az állami felsőoktatási intézmények vezetőinek a közös nemzeti vagyonnal való felelős és hatékony gazdálkodás biztosítása érdekében – jelentette ki Fellegi Tamás miniszter az ELTE Szenátusának az egyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésén. A minisztert, mint az ELTE volt diákját és oktatóját kérte fel Mezey Barna rektor a beszédre az ünnepélyes megnyitón.

Versenyképes országot csak versenyképes felsőoktatással lehet építeni. Ehhez elengedhetetlen, hogy az intézmények gazdasági működése professzionális és átlátható legyen. Igaz ez a költségvetési források, az európai uniós pénzek vagy az állami vagyonnal, így az állami felsőoktatási vagyonnal való gazdálkodásra is – emelte ki a vagyongazdálkodást is felügyelő miniszter.

A fejlesztési minisztérium a gazdasági vezetők kinevezésében, az ingatlanértékesítésekkel és a beruházásokkal kapcsolatos döntések meghozatalában nyújt segítséget, és a megvalósulásuk nyomon követésében is aktívan részt vesz. 

A miniszter rámutatott, hogy az értékmegőrző, lehetőség szerint értéknövelő gazdálkodás része a  felsőoktatási intézmények tulajdonában levő épületek, létesítmények jogi és műszaki állapotának pontos, naprakész és hiteles felmérése és folyamatos nyilvántartása.

A pályázati rendszernek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megkezdett egyszerűsítésével a fejlesztési források az állami felsőoktatásban is célzottabban, gyorsabban és hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra.

A versenyképes felsőoktatás megteremtéséhez a felsőoktatásban részt vevők együttműködését kérte a miniszter és hangsúlyozta, a minisztérium a maga eszközeivel minden segítséget megad ehhez.

Fellegi Tamás sok sikert kívánt a 2010/11-es tanévhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük