2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÁTTÖRÉS A HAZAI FINANSZÍROZÁSI KULTÚRÁBAN — Alternatív megoldásokat keresnek a cégek -– Felértékelődtek a klasszikus értékek

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52770"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paribas.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="95" /></a></span>Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. A statisztika is jelzi, hogy az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások. A BNP Paribas Magyarország friss elemzése szerint az egész vállalati finanszírozási kultúrában pozitív irányú elmozdulás tapasztalható hazánkban: az alternatív megoldások mellett felértékelődtek a vállalatok számára a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttműködés és a lojalitás értékei.</p> <p> 

Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. A statisztika is jelzi, hogy az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások. A BNP Paribas Magyarország friss elemzése szerint az egész vállalati finanszírozási kultúrában pozitív irányú elmozdulás tapasztalható hazánkban: az alternatív megoldások mellett felértékelődtek a vállalatok számára a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttműködés és a lojalitás értékei.

 

Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. A statisztika is jelzi, hogy az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások. A BNP Paribas Magyarország friss elemzése szerint az egész vállalati finanszírozási kultúrában pozitív irányú elmozdulás tapasztalható hazánkban: az alternatív megoldások mellett felértékelődtek a vállalatok számára a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttműködés és a lojalitás értékei.

 

Míg a válság előtt a vállalati szféra viszonylag könnyen jutott banki hitelfinanszírozáshoz, a krízis alapvető – negatív irányú – változást hozott e tekintetben. Ebben a mind inkább mutatkozó gazdasági élénkülés sem hozott változást, és a nemzetközi kockázati környezet gyengülése sem a hitelezés fellendülésének irányában hat. „A magas hiteloldali finanszírozási költségek és a szemmel látható kockázatikörnyezet-romlás kettős présében a vállalatok szükségszerűen egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a belföldi tőkepiacról bevonható finanszírozásra" – hangsúlyozza Sziráki Edit, a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója.

 

Nem kevesebb, mint 230 milliárd forinttal nőtt a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány a pénzügyi válság 2008. végi kitörése óta Magyarországon – derül ki a legutóbbi statisztikákból. Ezzel immáron 550 milliárd forint fölött jár a teljes állomány. A statisztikák is jelzik, hogy a vállalati oldalon (is) jelentősen megnőtt az alternatív finanszírozási eszközök iránti érdeklődés. „A tőkepiaci finanszírozás szerepének folyamatos felértékelődését tapasztaljuk most már idehaza is" – erősíti meg a számok felrajzolta trendet Sziráki Edit.

 

Fejlődni persze bőven van hova, a nyugati pénzügyi kultúrával összehasonlítva a kelet-közép-európai régió lemaradása számottevő. „Míg a tengerentúlon a vállalatok számára evidencia a kötvénykibocsátás, térségünkben ezek a »kreatívabb« finanszírozási megoldások egyelőre gyerekcipőben járnak" – hangsúlyozza a BNP Paribas Magyarország szakértője. Ám a változás jelei már kezdenek megmutatkozni – teszi hozzá Sziráki Edit.

 

A válság ugyanakkor nem csupán a finanszírozási források tekintetében hozott változást, hanem általában az attitűdben is – vállalati és finanszírozói oldalon egyaránt. „A hangsúly a gyorsaság helyett a stabilitásra és a kiszámítható működésre helyeződött át. Előtérbe került a kockázattudatosság és a hatékonyság" – mondja Sziráki Edit. További változás, hogy az érdeklődés az általános finanszírozás irányából a projektfinanszírozás irányába mozdult el. „Az ügyfelek ma már jobban meggondolják, hogy mit finanszíroztatnak" – sommázza a tendenciákat a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója.

 

A pénzügyi kultúra fejlődését mutatja, hogy – a válság jelentette sokk következtében – mind vállalati, mind finanszírozói oldalon egyre inkább elvárt érték a kölcsönös lojalitás is. Felértékelődött a partner pénzintézetek stabilitása és az együttműködés tanácsadói színvonala. Sziráki Edit szerint emellett új szempontok is megjelentek a finanszírozó partner kiválasztásában.

 

„Az elmúlt évek negatív tapasztalatainak köszönhetően a szolgáltatási árakkal szemben döntő tényező lett a bankválasztásban az ügyfelek bankszámláihoz, bankkártyáihoz, készpénzkezeléséhez kapcsolódó banki szolgáltatások minősége. A kedvező kondíciók, a megbízhatóság és a stabilitás mára egyszerűen alapkövetelménnyé váltak minden vállalati ügyfél számára, a megkülönböztetést a magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokkal lehet elérni, mint például a cash pool, amely azt jelenti, hogy egy cég a leányvállalatainak összes pénzét egy számlára gyűjtheti, így biztosíthatja a rendelkezésére álló pénzek leghatékonyabb kezelését, akár határokon átnyúlóan is" – hangsúlyozza a BNP Paribas Hungary szakértője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.