AZ AUER SZIMFONIKUSOK ingyenes koncertje a Néprajzi Múzeumban 2010. november 13-án 19.00 órakor.

 

AZ AUER SZIMFONIKUSOK ingyenes koncertje a Néprajzi Múzeumban 2010. november 13-án 19.00 órakor.

A Mendelssohn Kamarazenekar Alapítvány és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola közös elhatározásából, a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan kezdte meg működését 2007-ben az Auer Szimfonikusok nevet viselő zenekar.

Az Auer Szimfonikusok fesztiválzenekarként működik, így próbáit és hangversenyeit a Veszprémi Ünnepi Játékok időtartama alatt tartja, tagjai pedig a fesztivál idejére Veszprémbe érkező fiatal muzsikusok (a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola jelenlegi és volt hallgatói).

A veszprémi születésű, de világhírnévre szert tett Auer Lipót emlékét, szakmai örökségét igyekeznek ápolni azzal, hogy e tehetséges fiatalokból álló szimfonikus zenekart róla nevezték el. Auer Szentpétervárott lett világhírű a cári zenei konzervatóriumban, majd pedig a forradalom után New Yorkban telepedett le, ahol az „Institute of Musical Art" intézményekben tanított. Híresebb tanítványai: Efrem Zimbalist, Nathan Milstein, Mischa Elman és Jascha Heifetz voltak.

Az Auer Szimfonikusok ehhez mérten kívántak eddig is dolgozni, hogy a fesztivál amolyan bemelegítő és a fiatalok lelkesedése miatt friss zenekaraként ünnepeljék a zenét. A fiatalok a fesztivál úgynevezett „ráadás-napján" adnak évről-évre hangversenyt, új színnel gyarapítva ezáltal a Veszprémi Ünnepi Játékok palettáját, de egyben értékteremtő missziót is magukra vállalva a tehetséges fiatalok színpadra léptetésével.

A szimfonikusok vallják: a sikeres zenészképzés alapfeltétele, hogy a szakmai munka ne érjen véget a szorgalmi időszakok végén, hanem folyamatosan kapjanak feladatokat, fellépési lehetőséget a felnövekvő muzsikusnemzedék tehetséges tagjai. Az együttes mindig igényes és sokszínű műsorral lép hallgatósága elé.

Európai turnéik mellett többek között 2010-ben a Művészetek Völgye programjai közt adtak nagysikerű koncertet. A programban szerepeltek közismert, szinte slágerszámba menő művek és olyanok is, melyek minden bizonnyal a jártasabb zenekedvelők szívét is megdobogtatják eredeti hangvételükkel, hangjukkal.

A Néprajzi Múzeumban sorra kerülő koncert a múzeum (M)ilyenek a finnek? kiállításához kapcsolódik. Ezért is választották Jean Sibelius Finlandia című művének előadását. Mintegy a műsor kiegészítéseként az Erkel évhez igazítva adják elő még a Hunyadi László nyitányt, a jövő évi Liszt emlékévre készülve a Les préludes-et, valamint a névadó Auer Lipót kedvenc zenedarabjaként Csajkovszkij Olasz capriccio-ját. A zenekar munkáját a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész irányítja, a felkészítésben pedig a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai vesznek részt.

Műsor: Jean Sibelius: Finlandia

Erkel: Hunyadi László, nyitány

Csajkovszkij: Olasz capriccio

Liszt Ferenc: Les préludes

Vezényel: Kováts Péter

A KONCERT INGYENES!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük