2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Augusztusi vírusok

2 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/43316"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/virrhus.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="76" /></a></span> <p>Megszabadultunk a szúnyoginváziótól, ám vannak paraziták, amelyeknek mindegy: hőség tombol, vagy hideg eső szakad. Mint a VirusBuster statisztikái mutatják, a spamküldő és banki információgyűjtő számítógépes kártevők az elmúlt hónapban is szakadatlanul záporoztak a magyar internetezőkre.</p><p>

 

Megszabadultunk a szúnyoginváziótól, ám vannak paraziták, amelyeknek mindegy: hőség tombol, vagy hideg eső szakad. Mint a VirusBuster statisztikái mutatják, a spamküldő és banki információgyűjtő számítógépes kártevők az elmúlt hónapban is szakadatlanul záporoztak a magyar internetezőkre.

 

Megszabadultunk a szúnyoginváziótól, ám vannak paraziták, amelyeknek mindegy: hőség tombol, vagy hideg eső szakad. Mint a VirusBuster statisztikái mutatják, a spamküldő és banki információgyűjtő számítógépes kártevők az elmúlt hónapban is szakadatlanul záporoztak a magyar internetezőkre.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

"Augusztusi méréseink szerint az elmúlt hetekben két népes botnet család — a Zbot és a Bredolab família — tagjai okozhatták a legtöbb bosszúságot a hazai szörfösöknek — ismertette legfrissebb eredményeiket Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. — Rajtuk kívül néhány régóta a neten keringő kártevő — így a Worm.SdBot.GAP, a Worm.Rbot.MCG és a Backdoor.IRCbot.AECD — színezte legutóbbi toplistánkat."

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot — (ro)botnetet — toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" — figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. augusztusi vírus-toplistája:

Kártevő

Részesedés (%)

Trojan.Agent.YHJN

63,24%

Backdoor.Bredolab.DJI

23,12%

Trojan.DL.Bredolab.DLS

4,04%

Trojan.Injector.SOC

2,43%

Worm.SdBot.GAP

0,57%

Worm.Agent.YJCM

0,56%

Worm.Rbot.MCG

0,38%

I-Worm.Katusha.IUG

0,32%

I-Worm.Zafi.B

0,21%

Backdoor.IRCbot.AECD

0,15%

    Egyéb:

4,97%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük