A nehéz körülmények ellenére is sikeres volt az idei strandszezon: a bevétel kismértékben nőtt, a forgalom pedig a tavalyihoz hasonlóan alakult.

A nehéz körülmények ellenére is sikeres volt az idei strandszezon: a bevétel kismértékben nőtt, a forgalom pedig a tavalyihoz hasonlóan alakult.

Az, hogy nem volt veszteséges a szezon az időjárás, a válság és az árvíz okozta problémák ellenére sem, jelentős részben az idén bevezetett új, elektronikus beléptető rendszernek (IFR) köszönhető. Az IFR segítségével ugyanis  hatékonyan kiszűrhetők az illegális belépők, így a vendégek csak a jegy megvásárlásával juthattak be a fürdőkbe, strandokra, és elkerülhetőek voltak a visszaélések.

Idén megnőtt az alternatív értékesítési csatornákon keresztül eladott jegyek száma is: a város több pontján – pl. szállodákban – igyekeztünk a vendégeket elérni, és több tucat utazási iroda és bizományosi partner értékesítette belépőinket.

Az új jegystruktúra is hozzájárul a jó eredményekhez: nagy sikert aratott az év újdonsága, a strandbérlet. (Még szeptember végéig érvényes a Dagály strandra.)

 Továbbra is népszerűek voltak a Strandváró napok, amelyeken a vendégforgalom az átlagosnak kétszeresére-háromszorosára nőtt. Ugyancsak a tavalyi siker nyomán ismét volt Cinetrip és Strandok éjszakája – ezúttal a fürdőszövetséggel együttműködésben. (a meghirdetett akció októberig tart – részletek: http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/ ) A Sziget fesztivál idején ismét kedvezményes belépővel lehetett fürdeni a budapesti strandokon, csak ebben az egy hétben több mint százezer látogató érkezett a fürdőkbe, strandokra.

A siker ellenére a turizmus általános nehézségei természetesen a strandoknál is megmutatkoztak. A gazdasági válság idején kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy strand belépőre költsenek. A szélsőséges időjárás, a gyakori rossz idő és az árvíz komoly vendégszám csökkenést okozott különösen a nyár első felében. Az év 365 napjából a strandszezon 100-120 nap, idén ennek egyharmada esős, hideg, strandolásra nem alkalmas idő volt.

Májusban az időjárás nem kedvezett a strandra járóknak, alig volt fürdőzésre alkalmas jó idő. A strandok gyakran kénytelenek voltak teljesen vagy részlegesen zárva tartani a hideg és esős idő miatt.

Júniusban az árvíz komoly nehézségeket okozott a strandok működtetésében, veszélyeztette a Dagály és a Palatinus strandot, árvízi védekezésre kényszerültünk a Lukács fürdőnél is, a Király fürdőt pedig ideiglenesen be kellett zárni. Árvízi védekezésre mintegy 13 millió Ft-ot kellett költeni. A strandok vendégforgalma a kedvezőtlen időjárás ellenére is erősebb volt a tavalyinál.

A július volt a legkedvezőbb hónap a strandolni vágyóknak, az időjárás is ekkor vált igazán alkalmassá a fürdőzésre. Kétszer is hőségriadót rendeltek el, ez idő alatt a vendégforgalom jelentősen megugrott, volt olyan, hogy mintegy 28 ezren fürdőztek egy nap.

Augusztusban a Sziget fesztivál dobta meg a látogatószámot, a Gellért fürdőben és a Széchenyiben több alkalommal is kénytelenek voltunk kitenni a „megtelt" táblát.

A legnépszerűbb strand a Dagály és a Palatinus volt idén nyáron is. A csúcsnap a Dagályon júl. 12-én volt, akkor 6873-an látogattak el ide, a Palatinusra pedig júl. 17-én 4413-an.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük