2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az alkotmánybírósághoz fordultak: Ne titkolódzhassanak az önkormányzatok

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/10725"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Alkotmánybíróság.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.mkab.hu" title="www.mkab.hu" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.mkab.hu/">www.mkab.hu</a> </strong></span></span>A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely üzleti érdekre hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.<br /><td valign="top"> </td> 

www.mkab.huwww.mkab.hu A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely üzleti érdekre hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.

 

 

www.mkab.huwww.mkab.hu A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely üzleti érdekre hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.

 

  spacer
    
– Az LMP meggyőződése , hogy a korrupció elleni leghatékonyabb eszköz a teljes átláthatóság biztosítása a közhatalom működését illetően, kiváltképp, ha közvagyonról, közpénzek felhasználásáról van szó.

– Az LMP úgy véli, hogy a közelmúltban kipattant – több parlamenti pártot is érintő – belső kerületi ingatlan-botrányokhoz hasonló esetek megelőzhetőek lennének, ha a helyi képviselőtestületeknek nem lenne lehetőségük, hogy ingatlan-ügyleteiknél zárt ülést rendeljenek el.

Ne lehessen titkolózni

Az LMP álláspontja szerint alkotmányellenes az önkormányzati törvénynek az a rendelkezése, amely az önkormányzati vagyonról szóló döntések, valamint a kiírt pályázatok tárgyalása esetén lehetővé teszi a helyi képviselőtestületek számára zárt ülés elrendelését. A megtámadott passzus gyakorlatilag korlátlan jogkört biztosít a mutyizásra , azaz arra, hogy a helyi döntéshozók éppen azokban az esetekben zárják ki a nyilvánosságot, amikor a közélet tisztasága érdekében a legnagyobb szükség lenne az állampolgári kontrollra.

A szervezet azért fordult Alkotmánybírósághoz, mert ez a rendelkezés:

– egyrészt az Alkotmányban garantált információszabadság szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti

– másrészt ellentétes az üvegzseb-törvénnyel, és a környezetvédelmi törvény előírásaival, s így a különböző törvények közti ellentmondások a jogbiztonságot is veszélyeztetik.

A zárt ülés elrendelésére vonatkozó jelenlegi szabályozás a gyakorlatban azt is megnehezíti, hogy a helyi állampolgári közösségek – legalább utólag – tájékozódhassanak a zárt ülésen történtekről, az ott tárgyalt előterjesztésekről.

Az LMP úgy véli, hogy az állampolgárok csak akkor lehetnek teljes jogú tagjai a helyi közösségnek, ha jól működik a társadalmi nyilvánosság: ha birtokába juthatnak a helyi költségvetést, vagy az önkormányzati vagyont érintő információknak, s így érdemben formálhatják a helyi közéletet.

Ha az önkormányzatok tisztán, átláthatóan működnek, és nincs mit titkolniuk, akkor zárt ülésekre sincs szükség.

A beadvány szövege az LMP honlapján olvasható: http://www.lehetmas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.