2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Az amerikai magyarok lelkipásztori szolgálata átalakulóban van”

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/11867"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_27.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok főpásztora április 1. és 21. között lelkipásztori úton tartózkodik az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Útja során felkeresi a magyar egyházközségeket, találkozik egyházmegyei vezetőkkel, lelkipásztorokkal és a magyar hívekkel, valamint előadást tart a Biblia éve alkalmából. <br />

kep.thumbnail 27Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok főpásztora április 1. és 21. között lelkipásztori úton tartózkodik az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Útja során felkeresi a magyar egyházközségeket, találkozik egyházmegyei vezetőkkel, lelkipásztorokkal és a magyar hívekkel, valamint előadást tart a Biblia éve alkalmából.

kep.thumbnail 27Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok főpásztora április 1. és 21. között lelkipásztori úton tartózkodik az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Útja során felkeresi a magyar egyházközségeket, találkozik egyházmegyei vezetőkkel, lelkipásztorokkal és a magyar hívekkel, valamint előadást tart a Biblia éve alkalmából.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában a püspök elmondta: látogatása célja, hogy megerősítse az Amerikában élő magyarokat a Szent István-örökség megbecsülésében, hitükben és magyarságukban. New Yorkba érkezése előtt találkozott a keleti part magyar papságával, konferencia keretében beszéltek a jelenlegi helyzetről, elsősorban New Yorkban és környékén élő magyarok lelkipásztor szolgálatáról. Ebből a beszélgetésből is kitűnt, hogy az észak-amerikai magyarok lelkipásztori szolgálata átalakulóban van, egyrészt a hívek összetételére vonatkozóan. „Utazásom előtt azt gondoltam, hogy itt csak öregekkel fogok találkozni, de az eddigi tapasztalataim nem ezt mutatják. Sok fiatallal találkoztam: a magyar iskolában, a cserkészekkel, New Yorkban a szentmise után sok fiatal is felkeresett. Nagyon meglepett, hogy is elég sokan érkeznek ide Magyarországról" – mondta Cserháti Ferenc.

A lelkipásztori pásztori szolgálat átalakulása azt is jelenti, hogy váltás előtt állunk: a papságnak egy része már kiöregedett, és a nagy kérdés az, hogy hogyan tudják a stafétát tovább adni az utánuk következő nemzedéknek, a fiatal papoknak, és a régóta itt élő magyraok hogyan tudják segíteni újonnan érkezők beilleszkedését a közösségbe.

A püspök első benyomása nagyon pozitív az amerikai magyarokkal kapcsolatban, eddigi ott tartózkodása alatt nagyon szép vallási életet ismert meg. Nagyon örült, hogy a hívek belső életébe is betekintést nyert. Az összetétellel kapcsolatban így fogalmazott: nem különbözik a Kárpát-medencei magyarok összetételtől, hiszen tudjuk, hogy a fiatalok megszólítása itt sem egyszerű, viszont az egyházközség tagjainak, a csoportvezetőknek a feladata, hogy igyekezzenek megszólítani őket, és közelebb hozzák az Egyházhoz a távollévőket.

A püspök utazásának egyik célja az is, hogy a felvegye a kapcsolatot helyi főpásztorokkal. Eddig két püspökkel találkozott: „Úgy látom, hogy megvan a jó szándék a helyi egyházi vezetők, a helyi püspökség részéről, testvéri szeretettel fogadtak, és biztosítottak arról, hogy amennyiben magyarul beszélő papot szabaddá tenni tudunk tenni erre a szolgálatra, szívesen alkalmazzák őket. Elsősorban szeretném megismerni, hogy mi az elképzelése az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának az idegen nyelvi lelkipásztori szolgálatról, milyen struktúrákkal rendelkeznek, és a jövőben majd igyekszem felhasználni ezt a struktúrát."

Arra a kérdésre, hogy az amerikai magyar közösségekben eddig látottak közül, milyen elemeket lenne hasznos a magyarországi katolikus közösségekben, lelkipásztori gyakorlatban meghonosítani, Cserháti Ferenc így válaszolt: „Először is azt tapasztalom, hogy a világiak, a csoportok vezetői nagyon aktív szerepet vállalnak egyházközségnek a szervezésében. A pap, a plébános elsődleges feladata inkább a liturgia, az, hogy az evangelizációra is irányítsa a figyelmet, tehát ne csak népi hagyományok, a cserkészet a működése vagy a hétvégi magyar oktatás álljon előtérbe. Természetesen neki kell összetartania a csoportokat is, viszont azt látom, hogy a hívek a keresztény elkötelezettségükből fakadóan igyekeznek megállni a helyüket az egyházközség szervezésében is. Ezt pozitív jelenségnek tartom, ami Magyarországon is példaként szolgálhat."

Magyar Kurir

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.