2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezetvédelem: A Bizottság üdvözli a levegő minőségéről szóló irányelv végleges elfogadását

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2410"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eukornyvedelem.thumbnail.png" border="0" width="96" height="100" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a> <a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az Európai Bizottság üdvözli a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának elnevezésű programról szóló új irányelv elfogadását. Az irányelv hűen tükrözi a Bizottság 2005.

eukornyvedelem.thumbnail Az Európai Bizottság üdvözli a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának elnevezésű programról szóló új irányelv elfogadását. Az irányelv hűen tükrözi a Bizottság 2005.

eukornyvedelem.thumbnail Az Európai Bizottság üdvözli a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának elnevezésű programról szóló új irányelv elfogadását. Az irányelv hűen tükrözi a Bizottság 2005. szeptemberi javaslatát, és megjeleníti az Európai Uniónak a levegő minőségének javítására irányuló szilárd elkötelezettségét azzal, hogy a finom por (PM2.5) határértékét kötelezően előírja.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos elmondta: „Az Európai Unió ma döntő lépést tett a környezetvédelmi és egészségügyi problémák egyik fő okának leküzdése felé. Az európai polgárokat aggodalommal tölti el a légszennyezés. A levegő minőségéről szóló új irányelv ezt az aggodalmat szeretné eloszlatni azzal, hogy nagyra törő, de megvalósítható módon meghatározza a finom por (PM2.5) szennyezési határértékeit az Európai Unióban."

Határértékek meghatározása a finompor-koncentráció csökkentése érdekében

A ma elfogadott, a levegő minőségéről szóló irányelv egyetlen irányelvben egyesít négy irányelvet és egy tanácsi határozatot. Határértékeket és céldátumokat határoz meg a finom por koncentrációjának csökkentésére, amelynek a koncentrációját a PM10-ként ismert nagyobb részecskékkel együtt már szabályozták, és amely az emberi egészségre nézve legveszélyesebb szennyezőanyagok közé tartozik.

A tagállamoknak az irányelv alapján 2020-ig a 2010-es értékekhez képest átlagosan 20%-kal kell mérsékelniük a PM2.5 koncentrációt a városi területeken. Az irányelv előírja, hogy 2015-ig 20 mikrogramm/m3 alá kell csökkenteni a koncentráció szintjét ezeken a területeken. A tagállamoknak a teljes területükön érvényesíteni kell a 25 mikrogramm/m3-es határértéket. Ezt az értéket, ahol lehetséges, 2010-ig, egyébként pedig 2015-ig kell elérni.

Nagyobb rugalmasság a légszennyezettségi határértékek tekintetében

Az új irányelv új célokat határoz meg a finom por (PM2.5) tekintetében, de nem változtat a meglévő légszennyezettségi határértékeken. Ugyanakkor egyes határértékek eléréséhez nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak azokon a területeken, ahol nehézséget okoz megfelelni az előírásoknak. A huszonhét EU tagállamból huszonötnek nagy kihívást jelent a PM10-re vonatkozó határértékeknek való megfelelés; ezek az államok a területüknek legalább egy részén túllépik az említett értékeket (lásd IP/07/1537).

Az irányelv hatályba lépését követően három évig (2011 közepéig), vagy a nitrogén-dioxid és a benzol esetében legfeljebb öt évig (2010-2015) el lehet halasztani a PM10-es határérték teljesítését, feltéve hogy a vonatkozó – például az ipari környezetszennyezés megelőzésével és ellenőrzésével (ISZM, lásd MEMO/07/441) kapcsolatos – uniós jogszabályokat teljes körűen végrehajtják, és meghozzák az összes vonatkozó intézkedést. Az irányelv rendelkezésre bocsátja a megfontolandó intézkedések listáját.

A levegő minőségéről szóló új irányelv (lásd IP/07/1895 és MEMO/07/571) a Bizottság által 2005 szeptemberében elfogadott, levegőszennyezésről szóló, 2005. évi tematikus stratégia (IP/05/1170) egyik kulcsponti intézkedése. Nagyra törő és költséghatékony célokat határoz meg az emberi egészség és a környezet minőségének javítására 2020-ig.

Az irányelvet 2008 májusában teszik közzé az EU Hivatalos Lapjában, együtt a különböző forrásokból származó kibocsátásokat kezelő további intézkedések meghatározásáról és elfogadásáról szóló bizottsági nyilatkozattal.

Már létezik uniós jogszabály a könnyű járművek kipufogógáz-kibocsátásáról. 2007 decemberében pedig a Bizottság jogszabályjavaslatot nyújtott be az ipari forrásból származó légszennyezést érintő uniós jogszabályok hatékonyabbá tételére, illetve egy másikat a nehéz hasznongépjárművek motorjai által okozott kibocsátás korlátozására.

Továbbá nemzetközi viszonylatban az Európai Unió érdeklődéssel követi a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) által tett előrelépéseket a tengeri üzemanyagokban engedélyezett maximális kéntartalom csökkentésére.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.