2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az aranyár a tőkepiacok lázmérője

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53190"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_131.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Válság idején megtakarításaik értékvesztése aggasztja a leginkább a befektetőket. Amikor Japántól Amerikáig, Európától Afrikáig a fél világ saját adósságcsapdájának foglya, egyre többen csoportosítják át befektetéseiket világszerte az értékállónak tartott nemesfémekbe. Az arany rég nem látott sajtóvisszhangnak örvend, ami sokakat elfeledtet arról, hogy a klasszikus aranybefektetés célja kevésbé a vagyongyarapítás, mintsem elsősorban egy biztonsági tartalék képzése - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p>

images 131.thumbnailVálság idején megtakarításaik értékvesztése aggasztja a leginkább a befektetőket. Amikor Japántól Amerikáig, Európától Afrikáig a fél világ saját adósságcsapdájának foglya, egyre többen csoportosítják át befektetéseiket világszerte az értékállónak tartott nemesfémekbe. Az arany rég nem látott sajtóvisszhangnak örvend, ami sokakat elfeledtet arról, hogy a klasszikus aranybefektetés célja kevésbé a vagyongyarapítás, mintsem elsősorban egy biztonsági tartalék képzése – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

images 131.thumbnailVálság idején megtakarításaik értékvesztése aggasztja a leginkább a befektetőket. Amikor Japántól Amerikáig, Európától Afrikáig a fél világ saját adósságcsapdájának foglya, egyre többen csoportosítják át befektetéseiket világszerte az értékállónak tartott nemesfémekbe. Az arany rég nem látott sajtóvisszhangnak örvend, ami sokakat elfeledtet arról, hogy a klasszikus aranybefektetés célja kevésbé a vagyongyarapítás, mintsem elsősorban egy biztonsági tartalék képzése – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany árfolyama az utóbbi évtizedben stabil emelkedést mutatott, miközben a történelmi mérföldkőnek tartott értékeket játszi könnyedséggel ugrotta át a jegyzés. Előbb a 850 dollár, aztán a lélektanilag fontos 1.000 és 1.500 dollár, majd tegnap már az 1.800 dollár sem jelentett akadályt a meredek röppályán szárnyaló kurzusnak. Még az idén elérhetőnek látszik akár a 2.000 dolláros unciánkénti ár is, pedig komoly elemző aligha számolt ezzel az év kezdetén. A pénzügyi, az adósság- és a fejét ismét felütő gazdasági válság közepette már bármi lehetséges. Az elképesztő árfolyamrobbanás pedig áruhiányt és sorban álló ügyfeleket eredményez világszerte az aranykereskedők üzletei előtt.

 

De vajon meddig emelkedhetnek még a jegyzések? Alul- vagy felülértékelt-e az arany a jelenlegi árszinteken? A megrémült befektetőkhöz naponta jutnak el olyan hírek, amelyek egyenként is éppen elengedő okot szolgáltatnak az aranyba való beszállásra, és csábító ajánlatokból is van bőven elegendő. Pénzügyi szolgáltatók hetente dobnak piacra új és még újabb termékeket, ETF-eket, ETC-ket, swapokat, certifikátokat, kiszámíthatatlan kockázatú rafinált befektetési konstrukciókat, amelyek mind valamilyen formában az arany árfolyamához kapcsolódnak. És mivel még soha nem volt olyan egyszerű fogadást kötni az arany jövőbeni árfolyamára, mint manapság, terjed is rohamosan a fertőző aranyláz.

 

Azok, akik az aranyat messze túlértékeltnek tartják, többnyire azzal érvelnek, hogy az arany más nyersanyagokhoz képest egy haszontalan fém. Az értéke szubjektív, amit a befektetői félelmek alapoznak meg, nem pedig az ipari felhasználás támasztotta kereslet. Továbbá kamatot sem termel. Egyedül az árfolyam emelkedése kecsegtet hozammal, viszont az könnyen köddé válhat, amint a piaci félelmek enyhülnek, és a tőke elkezd visszaáramolni például a részvénypiacokba. Ők azok, akik menthetetlen spekulációs buborékról beszélnek hasonlóan a közismerten nagy durranással kipukkadt internet-lufihoz az ezredforduló táján vagy a három éve szintén nagyot szóló amerikai ingatlan-buborékhoz.

 

Az ellenvéleményt megfogalmazók ezzel szemben az aranyban a tőkepiacok lázmérőjét látják, amely annál magasabb értéket mutat, minél aggasztóbb a piacok állapota. Márpedig ők úgy tartják, hogy most bőven van ok az aggodalomra. Szerintük a világszerte súlyos adósságproblémákra való tekintettel a jelen árfolyam távol van még az irracionális túlzásoktól. Ezeket a gyengélkedő nemzetgazdaságok sem kinőni, sem kezelni nem lesznek képesek, miközben az infláció vetette hurok szinte észrevétlenül körbeér a pénzstabilitás őrzőinek a nyaka körül. A kamatjellegű hozamok hiányára pedig könnyen adott válasz lehet az, hogy jelenleg számos országban alacsonyabbak az elérhető kamatok, mint maga a drágulás mértéke. Így az arany által termelt nulla kamat még több is, mint egy amúgy negatív reálhozam.

 

Igaz ugyanakkor, hogy az arany sem mentes a spekulációs túlkapásoktól. Láttunk már erre példát a 70-es években, amikor a sárga nemesfém értéke 10 év alatt közel 35 dollárról (1980. január 21.) megsokszorozódott 850 dollárra (1980. január 21.), majd ezt követően drasztikusan vissza is zuhant. Párhuzamokat vonni az akkori időkkel ma mégsem tűnik indokoltnak. Akkor a kamatok extrém magasságokban jártak, mint ahogy az infláció is. Az USA jegybankja 20%-ig növelte az alapkamatot az infláció elleni küzdelemben, ami a befektetők számára nemcsak vonzó alternatívát jelentett az arannyal szemben, de feledtette velük az inflációtól való félelmüket is. Ennek eredményeként a tömeges tőkekivonás a nemesfém piacáról alaposan térdhajlatba találta az arany árfolyamgörbéjét.

 

Egy ilyen forgatókönyv ma kizártnak tűnik. A 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank történelmi mélypontra csökkentették kamatrátájukat. Egyidejűleg az euró-zóna 1,5%-os és az USA nulla százalék közeli alapkamata még évekre befagyhat ezeken a szinteken, hiszen a monetáris politika elsődleges célja most a gazdaság és a drámaian eladósodott államháztartások olcsó finanszírozásának megteremtése.

 

A pénzek értékvesztésétől való félelem szintén akut probléma maradhat még egy jó ideig. Az aranypiac.hu ügyfeleit mindenesetre már jelenleg is leginkább ez a kérdés foglalkoztatja. Az ügyfelek motivációját firtató kérdésre a leggyakrabban adott válasz az, hogy a megtakarítások vásárlóértékének szinten tartása a legfőbb mozgatórugója a hazai aranybefektetéseknek.

A szárnyaló aranyártól elkényeztetett befektetőknek mindazonáltal célszerű felkészülniük arra, hogy az arany piaca sem kizárólag egyirányú utca. Az árfolyamok növekedését a tapasztalatok szerint rendre korrektúra-fázisok kísérik. A profitrealizálásra alkalmat adó korrektúra normális és szükségszerű jelenség, amely a túlhevült piacot lehűti, a túlzásokat visszavágja, és megteremti az alapját egy újbóli emelkedésnek. Minél erőteljesebben növekszik ugyanis egy árfolyam, annál erőteljesebbnek ígérkezik egy a küszöbön álló korrekció is. A tovább emelkedő trendet mindez azonban aligha fenyegeti. Kiváltképp annak nincs min aggódnia, aki az aranyba nem az árfolyamnyereség reményében, spekulációs céllal fektet, hanem egyfajta életbiztosítást lát benne. A lényeg, hogy rendelkezzünk egy biztosítással, és az az adott szituációban fizessen. Amikor erre sor kerül, akkor az egykori vételár már szinte mellékes.

 © www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.