www.mdf.huwww.mdf.hu Az MDF a közelmúltban levelet írt Viviane Reding EU-biztosnak azt kérve, hogy támogassa a mobiltöltők egységesítéséről szóló javaslatot, elősegítve az elektronikai ipar környezetkárosító hulladékainak kezelését.

 

www.mdf.huwww.mdf.hu Az MDF a közelmúltban levelet írt Viviane Reding EU-biztosnak azt kérve, hogy támogassa a mobiltöltők egységesítéséről szóló javaslatot, elősegítve az elektronikai ipar környezetkárosító hulladékainak kezelését.

 

Már évekkel ezelőtt felhívtuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon is egyre súlyosabb problémát jelent az elektronikai hulladék visszagyűjtése és ártalmatlanítása, de a kormány a mai napig nem tette meg a szükséges lépéseket. Az e-hulladék problémája mellett a használatban lévő készülékek környezetszennyező hatásaival is foglalkozni kell, hiszen csak a konnektorban hagyott mobiltöltők esetében évente közel kétmilliárd forintos pazarlással számolhatunk. Egyetlen mozdulattal rengeteget spórolhatunk saját háztartásuk és környezetük számára.

Az Európai Unió Információs társadalom és média ügyekért felelős biztosa válaszlevelében támogatásáról biztosította – és továbbította az illetékes bizottságnak – az MDF javaslatát, mely szerint Európában, követve a kínai példát, kötelezővé kellene tenni a gyártók számára, hogy 2010. január 1-jétől a mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót hozzanak forgalomba. Az egyes készülékeknél ugyanis az elektromos csatlakozó fizikai méretei mellett különbözőek az akkumulátorok is, melynek következtében radikálisan megnő a hulladék mennyisége.

Pettkó András még 2003-ban elkészítette Az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről és hasznosításáról című törvényjavaslatot, amely alapján ugyan született egy rendelet, de a szükséges lépésekkel a kormányzat továbbra is adós maradt. Ezért az MDF továbbra is kormányzati szintű lépéseket sürget az e-hulladék kezelésének megoldásában. Olajos Péter, a párt európai parlamenti képviselője ugyanakkor egyeztetést kezdeményez az Európai Parlamentben a mobiltöltőkkel kapcsolatos szabályzat megalkotásáért.

Az e-hulladék problémája mellett a használatban lévő készülékek környezetszennyező hatásaival is foglalkozni kell. Magyarországon a mobilkészülékek száma mára jócskán meghaladta a lakosokét, a konnektorban hagyott töltők pedig akkor is áramot fogyasztanak, ha éppen használaton kívül vannak. A pazarlás kézzel (is) fogható, hiszen a töltők felmelegszenek, vagyis teljesen feleslegesen hővé alakítják át az értékes energiát.

A legelterjedtebb mobiltöltők üresjárati energiafogyasztása óránként 300 milliwattra – 1, 5 wattra tehető. Ez 1 millió ki nem húzott töltő esetében naponta körülbelül 24 millió watt. Évente tehát körülbelül 8760 millió watt vész kárba. Ez a mennyiség 2 szélerőmű éves átlagos kapacitásának, vagy a paksi atomerőmű napi 5 órás teljesítőképességének felel meg. Mindez a 20-32 forintos energiaárral számolva évente közel kétmilliárd forintos pazarlást jelent. A probléma ráadásul nem csak a mobiltöltők, hanem a televíziók, számítógépek, és egyéb háztartási eszközök esetében is fennáll. Az MDF ezért induló kampányában arra hívja fel a figyelmet: egyetlen mozdulattal rengeteget spórolhatunk saját háztartásunk és környezetünk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük