Augusztus 25-én dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, dr. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke valamint a dohányzás elleni küzdelem kérdéseivel foglalkozó kormányzati szakértők, az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége (Hungarian Medical Association of America, HMAA) szervezésében Magyarországra látogató külföldi szakemberek küldöttségével találkoztak.

 

Augusztus 25-én dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, dr. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke valamint a dohányzás elleni küzdelem kérdéseivel foglalkozó kormányzati szakértők, az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége (Hungarian Medical Association of America, HMAA) szervezésében Magyarországra látogató külföldi szakemberek küldöttségével találkoztak.

    A megbeszélés célja az volt, hogy megvitassák azon lehetséges stratégiákat, amelyekkel rövid időn belül vissza lehetne szorítani a dohányzás okozta betegségek gyakoriságát Magyarországon, amely betegségek évente mintegy 25 000 ember haláláért felelősek az országban. Magyarországon rendkívül magas a dohányzók aránya és ennek következtében magas a dohányzásnak tulajdonítható tüdőrák, illetve a szívbetegségek előfordulása, – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

    Magyarország a világon az elsők között ratifikálta az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét, amely kötelezi a Kormányokat arra, hogy a dohányzás radikális visszaszorítása érdekében hatékony intézkedéseket fogadjanak el és valósítsanak meg. Dr. Laszlo Mechtler, az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége elnöke szerint a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény hatékony végrehajtása érdekében még vannak teendők Magyarországon. Figyelembe véve, hogy minden második dohányzó idő előtt hal meg Magyarországon a dohányzás miatt, a dohányzás problémáját sokkal agresszívabb tevékenységekkel kell kezelnünk . Az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége fontosnak tartja a nem-dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását annak érdekében, hogy minden közösségi helyszín – beleértve az éttermeket és bárokat is – 100 százalékig füstmentes legyen. Az embereknek nem szabad dohányfüstöt belélegezniük, ha keresőképesek akarnak maradni, – mondta Dr. Mechtler.

    Professor Geoffrey Fong, a kanadai Waterloo Egyetem professzora összefoglalta a Nemzetközi Dohányzás-ellenőrzési Politikákat értékelő projekt (International Tobacco Control Policy Evaluation Project, ITC) főbb eredményeit, mely program keretében 16 ország kutatóinak nemzetközi konzorciuma foglalkozik a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény alapján hozott intézkedések hatásának mérésével világszerte. Dr. Fong szerint a legfontosabb, amit a kormányok megtehetnek, hogy emelik a dohánytermékek adóját annak érdekében, hogy az árakat magasan tartsák és így visszatartsák a fiatalokat a dohányzásra való rászokástól. Másrészt, a kormányok a dohánytermékek utáni adóbevételek meghatározott százalékát – címkézetten – elkötelezett megelőzési és leszoktatási programokra kell használják, hogy az emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak a dohányzás veszélyeiről, illetve a dohányzók segítséget kapjanak a leszokáshoz. Ez a stratégia más országokban – például Thaiföldön – hatékonynak bizonyult a dohányzás visszaszorítása érdekében . Dr. Michael Cummings, a Buffalo, New York-i Roswell Park Rákintézet tudományos kutatója vázolta, milyen módon sikerült New York városában a dohányzást mindössze egy év alatt 11 százalékkal csökkenteni az adóemelés, illetve az átfogó dohányfüst-mentes szabályozás és a dohányzás veszélyeire figyelmeztető felvilágosító kampányok megfelelő kombinációjával.

    Dr. Székely Tamás elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium és az országgyűlési képviselők elkötelezettek a Keretegyezmény hatékony végrehajtása mellett. A találkozón Schvarcz Tibor alelnök elmondta, hogy az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága kiemelten foglalkozik a nem dohányzók védelmével és előreláthatólag az ősz folyamán törvénymódosítást kezdeményez a témában. Az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége örömmel üdvözölte a Bizottság törekvését a törvény szigorítása érdekében. Az egészségügyi tárca az egészségnevelés oktatását szeretné biztosítani az általános és középiskolákban, melynek során a dohányzás káros hatásaival kötelezően ismerkednének meg a diákok.

    Dr. Fong ismertette azon kutatás eredményeit, mely szerint például New York városában és Írországban a dohányzók eleinte ellenezték a dohányfüst-mentes törvény kiterjesztését a vendéglátó helyekre, azonban a későbbiekben elismerték az intézkedések jogosságát, amikor megtudták, hogy a dohányfüst olyan, mint az autók által kibocsátott szennyeződés. Dr. Cummings elmondta, hogy New York városában a dohányfüst-mentes törvény bevezetése előtt vizsgálták a levegő szennyezettség mértékét az éttermekben és bárokban, és az hússzorosa volt a külső levegő szennyezettségének. A dohányfüst-mentes törvény hatálybalépését követően ismételten mérték a légszennyezettséget, amely 90 százalékos csökkenést mutatott.

 A delegáció ismertette a közelmúltban két orvostanhallgató által Budapesten végzett vizsgálat eredményét, melynek keretében 20 különböző kávézó, étterem és egyéb közösségi színtér levegőjét vizsgálták. Azon helyszíneken, ahol dohányoztak a veszélyes füst-összetevők átlagos szintje köbméterenként 155 mikrogramm volt, míg ugyanez az érték a füstmentes helyeken vett mintákban mindössze köbméterenként 5 mikrogramm volt. A köbméterenként 30 mikrogrammot meghaladó kültéri szennyeződés a szabványok szerint magasnak számít, ily módon a mért eredmények szinte mindegyik olyan zárt helyen, ahol dohányoztak jelentősen meghaladták azt a szintet, amelyet a levegő szennyezettséggel foglalkozó szakemberek egészségtelennek tartanak. Ezen közelmúltbeli vizsgálat eredményei komoly tényekkel támasztják alá az átfogó dohányfüst-menetes szabályozás szükségességét, oly módon, hogy az kiterjedjen a vendéglátó helyekre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük