Magyarországon majdnem minden harmadik ember dohányzik, az ország világelső a tüdőrák és torokrák okozta halálozásban. Ezért az Amerikai Magyar Orvosszövetség a dohányzás elleni küzdelemben óriási tapasztalatokkal rendelkező, nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású szakemberek részvételével szervezett kétnapos konferenciát a dohányzás egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásairól.

 

Magyarországon majdnem minden harmadik ember dohányzik, az ország világelső a tüdőrák és torokrák okozta halálozásban. Ezért az Amerikai Magyar Orvosszövetség a dohányzás elleni küzdelemben óriási tapasztalatokkal rendelkező, nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású szakemberek részvételével szervezett kétnapos konferenciát a dohányzás egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásairól.

 A budapeti konferencia az Amerikai Magyar Orvosszövetség és annak elnöke, dr. Mechtler László professzor kezdeményezésére jött létre. Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America, HMAA) 1968-ban alakult Clevelandben, és az orvostudomány számos olyan kiemelkedő alakját tudhatja tagjai között, mint dr. Selye János, dr. Kokas Eszter vagy dr. William Ganz. A szövetség céljai között – egyebek mellett – szerepel a Magyarországon élő emberek egészségének javítása is, ezért szervezték meg a „Dohányzás – nehéz leszokni? Tobacco epidemic in Hungary" című orvosi konferenciát.

A rendezvényen Mechtler professzor több fontos tényre is rávilágított. Míg a múlt század elején a tüdőbaj volt a „morbus hungaricus" a jellegzetesen magyar betegség, ma a dohányzás az. A dohányzás komoly kockázati tényezője a hazánkban vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri megbetegedéseknek is. Ezen betegségek előfordulása többszöröse a dohányosok körében, ideértve a mások füstjét beszívó embereket – a passzív dohányosokat – is. Évente mintegy 28000 haláleset írható egyértelműen a dohányzás számlájára, ami csak a 30-as évek TBC járványaihoz hasonlítható. Pedig ha létezik tökéletesen megelőzhető betegség, hát ez a betegségcsoport biztosan az! Ezért jött most egy csapat orvos Amerikából Budapestre, hogy személyesen is igazolják: a külföldi statisztikák adatai igazak. Ez nem blöff! Ahol a dohányzásellenes törvényeket bevezették, ott az élethossz emelkedik! A politikusoknak és az orvosoknak kell először példát mutatni. Nem lehet az emberektől elvárni, hogy hagyják abba a dohányzást, ha azt látják: a Parlamentben és az orvosi rendelőben is fújják a füstöt. Magyarországon a medikusok negyven százaléka, az orvosok harminc százaléka dohányzik. Amerikában ez a szám mindössze egy(!) százalék, azok is többnyire külföldi bevándorlók.

Az elmúlt évek itthoni adatai szerint a férfiak körében némileg csökkent, a nőknél viszont nőtt a dohányosok száma. Nem javul a helyzet a fiatalok között sem. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a 11. osztályos (16-17 éves) tanulók több mint harmada – a fiúk 37,7 százaléka és a lányok 33 százaléka – heti rendszerességgel dohányzik, egyharmaduk nagy valószínűséggel máris napi dohányosnak tekinthető.

A dohányzás pszichés betegség, ma már van ellene gyógyszer – több is. Ezeket az államnak támogatnia kellene, mert a megelőzés lényegesen olcsóbb, mint a betegek kezelése. Pénzt is viszonylag könnyen lehetne szerezni a támogatáshoz. Az U.S.A.-ban több milliárd dollárra perelték be a dohánycégeket és az így befolyt összeget az egészségügynek adták. Az sem igaz, hogy a „light" cigaretták kevésbé károsak. Ez nem más, mint a fogyasztók becsapása!

A törvények szigorításával egy időben erősíteni kell a felvilágosító munkát az emberek körében. Ontario államban már az autóban sem szabad dohányozni, mert a passzív dohányzás is lehet komoly baleset okozója. Magyarországon most kezdenek felfigyelni arra, hogy milyen magas a gyerekek körében a középfülgyulladás. Ennek a szülők dohányzásával közvetlen összefüggése van. Az is kevesen tudják, hogy a dohányzó nők újszülöttjeinek az első hetekben elvonási tünetei vannak, ami a csecsemők számára rendkívül káros. Amikor az amerikai és írországi éttermekben megtiltották a dohányzást, a tulajdonosok féltek, hogy kevesebb lesz a vendég. Az ellenkezője történt: attól kezdve többen mentek étterembe!

 Amerikai Magyar Orvosszövetség sokat tesz a magyar diákok amerikai tanulmányainak támogatásáért is. Másfél évtizeden át saját költségén működtette a négy magyar orvosi egyetem és a Buffalo-ban található New York Állami Egyeteme között létesített diákcsere programot, amelynek során eddig 225 diák vehetett részt 3 hónapos tanulmányúton. A Budapesten megrendezett konferencia egyben alkalmat nyújtott arra is, hogy aláírják az együttműködés folytatását jelentő megállapodást, ami ismét sok egyetemi hallgatónak kínál majd lehetőséget, hogy az ugyancsak Buffalo-ban tevékenykedő, a világon elsőként kemoterápiát alkalmazó Roswell Park Rákkutató Intézetben bővítse tudását, tapasztalatait.

Itt dolgozott az a két fiatal, dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László is, akik a konferencián egy új berendezést mutattak be. A készülékkel a levegő dohányfüst tartalma pontosa megmérhető. Az amerikai segítséggel Magyarországon először elvégzett dohányfüst koncentráció mérés eredményei lehangolóak. A különféle zárt terekben (pl.: bárok, éttermek, munkahelyek, bevásárlóközpontok) mért dohányfüst tartalom határozottan magasabb volt, mint WHO vagy US Environmental Protection Agency által elfogadott, az egészségre még nem káros határértékek.

Magyarország, bár az elsők között írta alá és ratifikálta 2004-ben a WHO Dohányzásellenes Keretegyezményét – vállalva ezzel, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében meghozza a szükséges összehangolt intézkedéseket az egészségügy, pénzügy, oktatás, igazságügy területén – a szabályozás tekintetében jelentősen elmarad Európa számos országától, a nemzetközi ajánlásoktól. Éppen ezért a nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású orvosok most felhívják erre az egészségügyi miniszter figyelmét is.

http://www.amosz.extra.hu/

http://www.hmaa.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük