Az álpadló alatt...Az álpadló alatt…

Simó György és Papp István, a Magyar Telekom Csoport vezérigazgató-helyettesei 2008 augusztus 26-án átadták a Dataplex Kft. új, 5600 négyzetméter alapterülettel kibővített adatközponti szárnyát.

 

 Az álpadló alatt...Az álpadló alatt…

Simó György és Papp István, a Magyar Telekom Csoport vezérigazgató-helyettesei 2008 augusztus 26-án átadták a Dataplex Kft. új, 5600 négyzetméter alapterülettel kibővített adatközponti szárnyát.

 

A hazai infokommunikációs infrastruktúra piacot vezető létesítmény így Közép-Európa legnagyobb, Európában is az első 10 közé tartozó nagybiztonságú adatkommunikációs központjává vált. A 4,2 milliárd forintos beruházással épített bővítést összekapcsolták a korábban épült 8800 négyzetméteres központtal ezáltal létrehozva a kontinens egyik legmodernebb összefüggő infokommunikációs infrastruktúráját.

... rövidesen renegteg kábel lesz ...… rövidesen renegteg kábel lesz …Simó György, az Új Üzleti Területek és Üzletfejlesztési Üzletág vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a Magyar Telekom Csoport tudatosan, gondos előkészítést követően bővítette portfolióját az adatközponti szolgáltatásokkal. A Dataplex megvásárlásának helyességét fényesen igazolták az üzleti eredmények: a világszínvonalú infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatások hazai, regionális és globális ügyfelek sorát vonzották a Dataplex budapesti létesítményébe. A tavalyi év végén a Dataplex megközelítette kapacitásainak maximumát. Az adtaközponti szolgáltató 2007-ben a nemzetközi gazdasági krízis és az energiaköltségek drasztikus növekedése ellenére 3 milliárd forintot megközelítő árbevétellel 30 százalékos növekedést ért el a megelőző év teljesítményéhez képest. Simó György bejelentette: a Magyar Telekom Csoport az infokommunikációs infrastruktúra piacán jelentkező igények folyamatos kielégítése érdekében megkezdte egy kelet-magyarországi adatközpont terveinek előkészítését.

... és fölötte szerverek lakat alatt.… és fölötte szerverek lakat alatt.Szabó Gábor, a Dataplex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a ma felavatott létesítmény az évtized legnagyobb volumenű magyarországi informatikai infrastruktúrát bővítő beruházása, amelynek létrehozásához számos, korábban hazánkban még nem alkalmazott egyedi technológiai megoldásokat használtak fel. Az új szárny rekordidő, mintegy nyolc hónap alatt határidőre, az alapanyagárak és a technikai berendezések drasztikus árváltozásának ellenére költségvetésen belül készült el. Az elmúlt napokban megtörtént a kiszolgáló rendszerek tesztje és a két szárny technológiai összekapcsolása, melyet a jövőben is a Dataplex változatlan létszámú, 21 fős szakember gárdája üzemelteti.

A Dataplex őrzött objektum éjjelA Dataplex őrzött objektum éjjelAz új technológiai trendeknek megfelelően az energiasűrűséget az új szárnyban a korábbinak négyszeresére növelték, azaz ennyivel növekedett az egy négyzetméterre kiadható IT energia mennyisége. Az áramellátásra újabb 5 db 2,5 MW teljesítményű transzformátort kapcsoltak be, továbbra is biztosítva a kétoldali, redundáns ellátást. A Dataplex teljes villamosenergia-felvétele így elérheti egy 80 ezres népességű város lakossági energiafogyasztását, mint amilyen például Szolnok, vagy Szombathely.

nem lehet fényárnyékba olvadni.nem lehet fényárnyékba olvadni.Alan Hawkins, a Dataplex Kft. értékesítési igazgatója kiemelte: az összesen 14,4 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény informatikai rendszerek fogadására alkalmas zónáinak 80 százaléka már hosszú távra szerződött ügyfelek részére kiadásra került, illetve magas színvonalú szolgáltatásaival továbbra is várja leendő ügyfeleit a Dataplexben jelenleg rendelkezésre álló több mint 2000 m2-en.

Az energiaárak folyamatos növekedésére tekintettel, valamint a hazai árampiac liberalizációjára felkészülve a Dataplex új üzleti modellt dolgozott ki. Ezzel az energiafogyasztás racionalizálására ösztönzi ügyfeleit, akik a szolgáltatási díjakban nem csak szervereik, adattárolóik által ténylegesen felhasznált fogyasztást számolják el, hanem a hűtésükre fordított energiát is. Ezzel a módszerrel az energia-racionalizálás hatásfoka jelentősen javult a létesítmény szolgáltatásait igénybe vevő ügyfelek körében, akik megértéssel fogadták a változást. Ez érthető, hiszen a létesítmény rendelkezésére álló kWh árak a piaci díjakhoz képest lényegesen kedvezőbbek, ugyanakkor a felhasznált „zöld technológiák" eleve kedvező működési feltételeket teremtenek számukra.

Szabó Gábor megjegyezte, hogy a tervezésnél és a kivitelezésnél is nagy hangsúlyt helyeztek a környezetvédelmi szempontokra, hiszen az adatközpont Budapest sűrűn lakott kerületében, lakóházak közelében van. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet fordítottak a hangszigetelésre: a tetőn felállított hűtőrendszereket többszörösen zajvédő elemekkel vették körül. Emellett jelentősen csökkentették a betáplált IT energiára fordított hűtési energiát egyebek között a hideg téli időjárást felhasználó szabad-hűtési rendszerek beállításával. Az EU 4-es szabványoknak megfelelő, alacsony károsanyag kibocsátású generátorokat és minden eddiginél hatékonyabb UPS-eket építettek be. A Dataplex ügyfelei számára mindkét épületszárnyban teljesen leállás-mentes karbantartást biztosít, a kibővített létesítmény egészét átfogó automatizált biztonsági és felügyeleti rendszer szolgálja a magas fokú rendelkezésre állást.

A Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. Budapest VIII. kerületében 14 400 m² nagybiztonságú infokommunikációs teret biztosít bérlőinek, akik a helyszínen választásuk szerint húsz távközlési szolgáltató redundáns gerinchálózatához férhetnek hozzá.

Az infokommunikációs rendszerek biztonságát n+1 szintű, generátorokkal és szünetmentes áramforrásokkal biztosított áramellátás, a speciálisan informatikai eszközök oltására kifejlesztett, tisztított nitrogéngáz-alapú tűzoltórendszer, állandó hőmérséklet, professzionális biztonsági szolgálat, mozgásérzékelők, videó felügyeleti rendszer, kártyás beléptetés biztosítja. Szervereiket, adattárolóikat és egyéb informatikai berendezéseiket különböző biztonsági szinteken rackekben, cage-ekben és dedikált helyiségekben helyezhetik el.

A Dataplex Kft. a Magyar Telekom Csoport tagvállalata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük