2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az éjszakám a nappalod

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96761"><img class="image image-preview" src="/files/images/jszakám.preview.jpg" border="0" width="502" height="721" /></a></span>Budapest, éjszaka, álmatlanság, kaland - Czukor Balázs, Anger Zsolt, Szamosi Zsófi, Pálos Hanna és Scherer Péter főszereplésével 2015. november 26-án kerül a hazai mozikba Dési András György és Móray Gábor őrült vígjátéka, Az éjszakám a nappalod. <p> 

Budapest, éjszaka, álmatlanság, kaland – Czukor Balázs, Anger Zsolt, Szamosi Zsófi, Pálos Hanna és Scherer Péter főszereplésével 2015. november 26-án kerül a hazai mozikba Dési András György és Móray Gábor őrült vígjátéka, Az éjszakám a nappalod.

 

Budapest, éjszaka, álmatlanság, kaland – Czukor Balázs, Anger Zsolt, Szamosi Zsófi, Pálos Hanna és Scherer Péter főszereplésével 2015. november 26-án kerül a hazai mozikba Dési András György és Móray Gábor őrült vígjátéka, Az éjszakám a nappalod.

 

Novák (Czukor Balázs) nem tud aludni. Amióta odaköltözött a barátnőjéhez (Szamosi Zsófia), egy percre sem hunyta le a szemét. Nappal dolgozik, éjszakánként az utcákat járja: olyan helyekre és olyan emberek közé keveredik el, akiknek nem is álmodott a létezéséről. Bulizik, ismerkedik, élvezi a kettős életet, mindazt, amit ez az eddig ismeretlen Budapest kínál. Mire megszólal a vekker, mindig éppen sikerül visszabújnia a közös ágyba. Az egyik éjjel összeakad egy fura társasággal, melynek tagjai mind különös, éjszakai lények. Főnökük, a leállíthatatlan Volf (Anger Zsolt) elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni. A legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle…

 

Az éjszakám a nappalod hangulatát erőteljesen meghatározza Zságer Balázs elvarázsolt zenéje. Szomorú fontosságot ad a filmnek, hogy Pap Vera utolsó alakítását ebben nyújtja, valamint a hazai újságírás legendás alakja, a nemrégiben elhunyt Kovácsy Tibor is látható egy karakteres epizód szerepben.

 

A film története több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött. A két forgatókönyvíró, akkor már két kisjátékfilmmel a háta mögött elhatározta, hogy végre úgy írnak, hogy nem a lehetőségekkel törődnek, hanem olyan filmet álmodnak meg, amelyikben nem számolnak a megszokott korlátokkal, nem kötnek kompromisszumot. Szokásos munkamódszerük szerint éjszakánként írtak hol egyikük, hol másikuk konyhájában, a fokozatosan kialakuló, az újraírások során többször alaposan átalakuló téma pedig éppen az írás körülményeiből következett, és természetesen adta magát: az éjszakai „másik" életről, az éjszakáról, a kettős élet lehetőségeiről találtak ki egy történetet, amely lassan, fokozatosan, sokszor a szerzők számára is meglepő fordulatokat hozva nyerte el végső formáját.

 

Dési és Móray közben folyamatosan készítették a kisfilmjeiket. És miközben mindegyik közel áll alkotói szívéhez, és a természetesen mindegyik önmagában megálló, kerek egész, Az éjszakám a nappalod felől visszanézve úgy tűnik, hogy részben ezek is a nagyjátékfilm előtanulmányai voltak. Dramaturgiai módszerek, ötletek, stílusok, történetdarabok, színészek próbája. Nem véletlen, hogy az író-rendező páros korábbi kisjátékfilmjei legtöbb színészét igyekezett a nagyfilmbe is bevonni, ha másképp nem, legalább egy cameo erejéig.

 

A film producere, az Új Budapest Filmstúdió vezetője, Kántor László másképp emlékszik a kezdetekre: „Egy legénybúcsún találkoztam Dési Andrissal, valamikor hajnalban. Mellém keveredett a csocsóasztalnál, elkezdtünk beszélgetni, elmesélte filmötletét. Tetszett! Budapest, éjszaka, álmatlanság, kaland. Kértem, küldje át másnap. Elolvastam, még jobban tetszett, pedig évente körülbelül száz könyvet olvasok el egész Európából. Úgy döntöttem, próbáljuk meg, ezt szeretni fogják a nézők, hiszen ma ez rólunk szól. Belevágtunk sok tehetséges ismert és ismeretlen színésszel, a támogatók is hittek bennünk és… elkészült. És azt hiszem, igazán jó film lett."

 

Az éjszakám a nappalod 2015. november 26-án kerül a hazai mozikba az A Company Hungary forgalmazásában.

 

www.azejszakamanappalod.hu

https://www.facebook.com/azejszakamanappalod

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.