2009. május 28-án  az Ericsson Magyarország tájékoztatóján Éry Gábor, vezérigazgató és Tommy Westin, K+F igazgató jelentette be,  az 1996-ban alakult,  mára 600 fős magyarországi Ericsson kutatás-fejlesztési központ további nagymértékű bővítését.  Az év folyamán Budapestre kerül az Ericsson nemzetközi fejlesztésének három új, kiemelkedő és kulcsfontosságú területe.  Az itt kimunkált nemzetközi fejlesztési eredmények beépülnek az Ericsson legújabb megoldásaiba.

 

2009. május 28-án  az Ericsson Magyarország tájékoztatóján Éry Gábor, vezérigazgató és Tommy Westin, K+F igazgató jelentette be,  az 1996-ban alakult,  mára 600 fős magyarországi Ericsson kutatás-fejlesztési központ további nagymértékű bővítését.  Az év folyamán Budapestre kerül az Ericsson nemzetközi fejlesztésének három új, kiemelkedő és kulcsfontosságú területe.  Az itt kimunkált nemzetközi fejlesztési eredmények beépülnek az Ericsson legújabb megoldásaiba.

Az Ericsson Magyarország az egyik legnagyobb vállalat az országban, amely távközlési és informatikai kutatással, szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozik.  Az Ericsson Magyarország  K+F  központja a három új fejlesztési megbízás lebonyolítására további 140 munkatársnak ad munkát, így létszáma eléri a 700 főt,   a vállalat teljes létszáma pedig 1.300 főre bővül.A három fejlesztési megbízás a rádió és alaphálózat menedzsment rendszeréről,az Ericsson többcélú internetes útválasztó szoftveréről, valamint a digitális videofeldolgozást szolgáló célhardver és szoftver fejlesztéséről szól.

Éry Gábor vezérigazgató nagy eredménynek nevezte az újabb fejlesztési megbízásoknak a magyarországi Ericssonhoz kerülését, a legkorszerűbb internet és IPTV megoldások magyar mérnökök kezébe kerülését.

A  K+F  központ ilyetén bővülése a magyar kutatók és mérnökök tudásának, eddigi kiváló munkájának újabb elismerését jelenti, s nagy hozzáadott értéket adó, kifejezetten fontos bázissá teszi az országot.

Ezzel a bővüléssel az Ericsson  kutató-fejlesztő központja lesz a legnagyobb a hasonló hazai intézmények sorában, ahol évente  14 milliárd Ft-ot  fordítanak  K+F-re, s ez az innováció még folytatódni fog, további munkahelyeket vonzva ide.

A cégvezető emlékeztetett, a végfelhasználók indukálják ma a naponta százszámra jelentkező alkalmazásokat, a szakmai változásokat. A piacon új szereplők és új vállalati modellek jelennek meg, melyek maguk is gazdasági változásokat generálnak (lásd. iPhone).  Az Ericsson is ilyen meghatározó tényezőként kíván tevékenykedni.

Az Ericsson IPTV megoldásokkal integrált hozzáférést biztosít,  nagy jövő előtt áll pl. az RCS (Rich Communication Suite) elnevezésű új szabvány, mely az üzenetküldés új módját fogja jelenteni, jelenlét szolgáltatással, telefonkönyvvel és lokális pozíció információval. A jövő fejlesztéseire készül már 2-3 éve az Ericsson amikor olyan felvásárlásokat eszközöl, mint a RedBack és a Tandberg Television.  Integrált  K+F  vonulatával a meglévő és új portfólióját egyesíti, ezek az új fejlesztések az Ericsson magyarország  K+F részlegéhez is illeszkednek.

Tommy Westin, a magyarországi K+F központ igazgatója meg is indokolta a döntést; a távközlési megoldások fejlesztésében szerzett helyi tudásuk és tapasztalatuk teszi lehetővé, hogy a hozzáférési és alaphálózatok következő generációs IP és internet technológiáinak fejlesztésén Magyarországon dolgozzanak.  Az igazgató kifejezte büszkeségét az új megbízások elnyerésével és az Ericsson csoport magyarországi K+F központjával kapcsolatosan. A megbízás összefügg az Ericssonnak  a vállalat hatékony működésre vonatkozó célirányos döntéseivel, beleértve a fejlesztési tevékenységeket is.

Az Ericsson Magyarország tevékenységében példaértékű az oktatás, az alapkutatás, alkalmazott kutatás és az ipari megvalósítás láncolata. A laboratóriumokban kialakított megoldásokat végül maguk a fejlesztők alkalmazzák a felhasználóknál, elmélet és gyakorlat kiváló egységeként. A jelenleg 1.160 főt, az év végére pedig 1.300 főt foglalkoztató Ericsson Magyarország tevékenységének fő irányai;K+F ,2G  és  3G  infrastruktúra szállítása vezető hazai informatikai szolgáltatóknak,  (a  3G hálózatok kétharmada, a  2G hálózatok közel fele Ericsson rendszerű Magyarországon),a mérnöki szolgáltató központ (GSDC,  Global Service Delivery Center), 280 kiemelkedően képzett mérnökkel, akik  a világ 100 országában működnek közre távközlő rendszerek fejlesztésében, kiszolgálásában, projektek megvalósításában, a különböző rendszerek integrációjában és támogatásában.

Az Ericsson Magyarország deklaráltan a magyar társadalom és kultúra részének tekinti magát, az ezzel járó felelősséggel együtt. A vállalatnál tudatában vannak, hogy mindez a hosszú távú piaci jelenlét és a partnerszintű együttműködés elengedhetetlen feltétele. Az Ericsson Magyarország emberközpontú, egészségtudatos munkáltatói politikáját a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium  2003-ban  Családbarát Munkahely díjjal,  az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségfejlesztő Intézet 2005-ben  Egészségbarát Munkahely  díjjal ismerte el,2008-ban a Sólyom László köztársasági elnök fővédnökség mellett a hazai üzleti élet kiemelkedő szereplőiből álló bíráló bizottság az Ericsson Magyarországnak ítélte oda az először kiadott Társadalmi Felelősségvállalás 2008 Díjat Nagyvállalati kategóriában.

A Magyarországra kerülő fejlesztések részletei:

  • 1. OSS-RC szoftverfejlesztés (Operations Support System – Radio and Core).

Az OSS-RC az Ericsson  GSM és WCDMA  rádiós hozzáférési és alaphálózati eszközeinek hálózatmenedzsmenti feladatait látja el, segíti a hálózatok központosított működtetését és karbantartását, valamint  a rádió-, az alap- és a gerinchálózati elemek mindegyikét magába foglaló teljes hálózat végponttól-végpontig terjedő üzemeltetését.

      Néhány példa az idevágó fejlesztésekre:

      -rádiós hozzáférési hálózatok konfiguráció-kezelése, beleértve a rádiós hozzáférési alhálózatban az IP átviteli

       technológiát megvalósító hálózati elemek konfigurációját,

      -hibakezelő alkalmazások,

      -szoftverkezelő alkalmazások,

      -optimalizáló alkalmazások, melyek lehetővé teszik a hálózat valós időben történő automatikus finomhangolását   

       és minőségi paramétereinek ellenőrzését,

      -az O&M  alhálózat elemeinek biztonsági tervezését segítő alkalmazások.

2.  SmartEdge Operating System (SEOS) fejlesztés.

      A  2007 óta az Ericsson csoporthoz tartozó  Redback Networks gondozza a SmartEdge  router-család megoldást, amely  core-hálózatok számára több kulcsfunkciót integrál egyetlen, multifunkciós platformba.   

      Ezek közül az edge routing, az Ethernet aggregáció és az előfizető-kezelési funkciókat célszerű kiemelni.  Mindhármat funkcionális modulként, egy-egy Triple Play hálózati feladat tökéletes ellátására fejlesztették ki.  

      Az átgondolt fejlesztés eredménye, hogy a SmartEdge routerek önálló funkciós szerepkörben (pl. különálló edge router, vagy csak előfizető kezelési feladatokat ellátó BRAS)  és egyesített, multi-funkcionális erőforrás platformként is telepíthetők.  Az utóbbi esetben egy routerben gazdaságosan  lehet  egyesíteni az Ethernet aggregációs hálózati réteg elemeit.  A  SEOS átfogó tervezési technológiájának    köszönhetően egy rendkívül megbízható, kategóriájában egyedülállóan kimagasló operációs rendszer, amely    bármilyen méretű hálózatban képes az olyan folyamat és sávszélesség igényes alkalmazások céljait szolgálni, mint az  IPTV, a  HDTV, vagy éppen a fix-mobil konvergencia.  A budapesti fejlesztő csapat az Ericssonnak a kaliforniai San José-ban  működő IP hálózati tervező csoportja része lesz.

  • 2. Tandberg Television – az Ericsson csoporthoz tartozó vállalat a hosszú távú együttműködésre alapozva partner-       helyszínt hoz létre az Ericsson Magyarország  K+F  részlegénél.  

      A  Tandberg Television élvonalbeli beszállítója a digitális hang, adat és video sugárzására alkalmas hálózatoknak,  mint kábeltévé hálózatok, műholdas- és földi sugárzású tv csatornák,  IP és távközlési hálózatok.

     Különböző, a világon elsőként általa kitalált és bevezetett megoldásoknak köszönhetően a céget a digitális sugárzás innovációs élharcosaként ismerik el.  A magyarországi  K+F  helyszín olyan nagyteljesítményű digitális videófeldolgozó alkalmazások fejlesztésében fog részt venni, mint a nagy bonyolultságú célhardverek, FPGA és beágyazott SW alkalmazások.  Az összetett fejlesztési és tesztelési tevékenység támogatása érdekében a magyar helyszínen jelentős  bővítésekre kerül sor.  A Tandberg Television legfontosabb célterületei;   a Digitalis Tv, HDTV, VoD, IPTV.  Egy nagy-komplexitású átviteli lánchoz, melynek végén helyezkedik el a felhasználó, a szükséges modulátor-demodulátor, kódoló-dekódoló eszközöket fejleszt az Ericsson fejlesztési központ. 

Az Euroastra kérdésére, hogy az Ericssonnál gondolnak-e a kiváló csatlakozásokat biztosító megoldásokkal a végfelhasználóhoz jutó tartalmak előállításának, akár közvetett segítésére, a cégvezetők válasza nemleges volt. Az ipari együttműködést ebben a vonatkozásban azonban ápolják olyan cégekkel, mint pl. a Sony Records.

http://www.ericsson.com/

www.ericsson.com/hu

http://www.ericsson.mobi/

http://www.ericsson.com/search/query.html?charset=UTF-8&qt=rcs

http://www.ericsson.com/technology/whitepapers/RCS_Initiative_White_Paper_RevA.pdf

http://www.ericsson.com/search/query.html?charset=UTF-8&qt=redback

Harmat Lajos

Foto: Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük