UdineUdine  Az Udinei Kereskedelmi Kamara és a régió turisztikai szolgáltatói mutatkoztak be a magyar közönségnek, a hazai utazási irodáknak, szakmai szervezeteknek és a médiának 2009.március 17-én Budapesten.  A rendezvényen Lignano és környéke,  a Közép-Friuli  észak-olasz régió kínálta a kiutaztatási lehetőségeket,szálláshelyeket és az utazási irodák kapcsolatait. 

UdineUdine  Az Udinei Kereskedelmi Kamara és a régió turisztikai szolgáltatói mutatkoztak be a magyar közönségnek, a hazai utazási irodáknak, szakmai szervezeteknek és a médiának 2009.március 17-én Budapesten.  A rendezvényen Lignano és környéke,  a Közép-Friuli  észak-olasz régió kínálta a kiutaztatási lehetőségeket,szálláshelyeket és az utazási irodák kapcsolatait. 

 

Megjelent és tájékoztatást adott a lignanoi szállásadók képviselője, a Lignanoi Szállodaszövetség képviselője,több szálloda és szálloda-csoport vezetője, utazási ügynökség képviselője, kempingvezető és Tarvisio város képviselője. O.Londero úr, az Udinei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte a második budapesti jelentkezés résztvevőit. 

A szakma a tájékoztatón, a nagyközönség pedig majd 2009. március 19-22. között a Duna Plaza előtti kitelepülésnél kaphat információkat a régió utazási lehetőségeiről. Az Udinei Kereskedelmi és Iparkamara projektet indított  „Il Gusto dell' Eccelenza" – A kiválóság íze címmel a térség turizmusának támogatására.  Udine az első nagyváros, mellyel a magyar utazó találkozik a határ átlépése után, s egy helyen képviseli az egész észak-olasz gazdasági életet, s a turizmus lehetőségeit, kulináris élvezeteket („prosciutto di San Daniele" sonka, „Montasio" sajt,  helyi borok).

Udine elegáns palotáival, romantikus utcáival, s a legszebb venétói térrel várja a látogatót. A városhoz tartozó várdombot a monda szerint Attila emeltette, hogy onnan szemlélje a felgyújtott Aquileia lángjait…

Az utcákon az egyedülálló friuliai nyelvjárásban csevegnek a járókelők, különös, régies hangulatot keltve. A régi vásártér, a Civic Musei, a Palazzo del Monte di Pieta barokk kápolnája, és az ódon trattóriák a város emlékeztető színei. A családias hangulatú, nyílt tűzzel épített osteriákban meg lehet kóstolni a környék fehér vagy vörös borát, s mellé a helyi pirítóskenyeret a crostinot , a tipikus helybéli üdvözlést is hallhatjuk „Mandi!" (magyarul kb. „adjisten!") Udinét  Tiepolo városaként is emlegetik, a nagyszerű 18.századi művész számos alkotással gazdagította a várost. Legkiválóbb munkái közé tartozik a Palazzo Arcivescovile freskósorozata, az Oratorio della Purita freskói pedig a művész mesterművének  számítanak. 

TiepoloTiepoloAnnalisa Pacella szólt Lignano kínálatáról.A Lignanoi tengerpart, Észak-Olaszország egyik legszélesebb parti sávja Trieszt és Velence között, 8 km hosszan húzódik egy félszigeten, s könnyen megközelíthető személyautóval, autóbusszal, vagy repülővel a két nagyváros repülőteréről,  magát az Adria egyik legszebb és legvidámabb településeként jellemzi.  Három részre tagolható területe; Lignano Sabbiadoro,  az „Aranyhomok", Lignano Pineta, a Fenyves, a zöldben kiépített, spirális kialakítású épületeivel, a Treno bevásárlóközponttal, Lignano Riviera stranddal, golfpályával, 124 büfével, kávézóval, fagylaltozóval, bárral, 130 étteremmel,  kaszinóval. A tenger vize itt minden évben elismerten rendkívül tiszta, ezt bizonyítja az európai kékzászlós minősítés.Lignano strandja ideális helyként szolgál röplabda és focibajnokságoknak, a víz pedig windsurf, vitorlás, vízisí és más kikapcsolódási lehetőségek számára.

Az idelátogató széles minőségi skálán választhat elsőrangú szállodák, villák és házak, kényelmes apartmanok, kempingek és üdülőfalvak közül, melyek zöld környezetben, családias hangulattal fogadják.   A tenger és a természetvédelmi területnek nyilvánított lagúna között fekszik a félsziget,  kerékpárral könnyen bejárható.

A  kellemes éghajlat, a dús növényzetű parkok, a modern létesítmények számos sport gyakorlására kínálnak lehetőséget.  Lignano öt kikötője ideális kiindulópont lehet az Adria felfedezésére,  vitorlázásban a  Mediterránum legismertebb, legjobban felszerelt helyei közé számít. A település csillogó vásárlóutcája a helyi kézművesek termékeit is kínálja.  Szórakozást diszkók, koncertek és előadások is nyújtanak. Lignano akvaparkja, vidámparkja és állatkertje az egész családot szórakoztatja. Wellness és termál center áll rendelkezésre akár a kongresszusi turizmus részvevői számára is. A lovaglás kedvelői a Póni-Mánia elnevezésű hagyományos versenyt látogathatják  április 30- május 3 között.Júniusban nemzetközi röplabda és strandröplabda bajnokság zajlik ezer sportoló részvételével.

A júliusi zenei fesztiválon Madonna és Bruce Springsteen lép fel, erre 3-4 éjszakás szállással és belépőkkel szerveznek csoportokat. A hétközbeni foglaltság növelésére  hármat fizet – négyet kap  akciókat szerveznek. Egyhetes  all-inclusive  akcióban 266 eurótól leköthető lignanoi látogatás.A 4. Borfesztiválra  120 eurótól  kezdődik a program lekötése.

A területet évente mintegy 500 ezer vendég keresi fel, 3,3 millió vendégéjszakát töltve el. A szálláshelyek lekötése online módon intézhető, minden szállodai ár tartalmazza a strandbelépőt és a parkolást.

Friuli Venezia Giulia tartomány Lignanoból induló kirándulásokkal könnyen felderíthető, rövid idő alatt elérhetők olyan lenyűgöző műemlékvárosok, mint Velence, Trieszt, Udine,  Aquileia régészeti területe pedig világhírű mozaikpadlójával és pincéivel.

Simona Tuti  szólt a régió további élmény-lehetőségéről, Tarvizióról és a környező Juliai (v. Carnia-i) Alpokról. A város három ország találkozásához közel fekszik, könnyen megközelíthető Triest, Ljubljana vagy Klágenfurt repülőteréről.  Vonattal a Bécs-Róma között közlekedő „Romulus" expresszel,  vagy autóval, busszal néhány óra alatt Bécsen keresztül, ill. az új szlovén autópályán át. Télen a 42 km-nyi sílesikló pálya és egyéb télisport lehetőségek állnak rendelkezésre. Más évszakban a hegyi túrák vagy séták kínálnak kellemes elfoglaltságot. Tarvizióból kiindulva a másik két ország látnivalói is elérhető közelségben kínálják magukat.

http://www.lignanovacanze.org/

http://www.lignanosabbiadoro.it/

http://www.tarvisiano.org/

http://www.turismo.fvg.it/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük