Ez jó hír a nyitott, külpiacoktól függő magyar gazdaságnak, de el kell érni, hogy az egyedi lépések legalább európai szintű egyeztetésre kerüljenek

 

Ez jó hír a nyitott, külpiacoktól függő magyar gazdaságnak, de el kell érni, hogy az egyedi lépések legalább európai szintű egyeztetésre kerüljenek

Fazakas Szabolcs quaestor, szocialista európai parlamenti képviselő a gazdasági és pénzügyi válság kapcsán kifejtette:

Az Európai Unió a pénzügyi válságra hosszas egyeztetések után, ha nem is közös, egységes, de legalább többé-kevésbé egyeztetett, országonként több százmilliárdot kitevő lépésekkel reagált.

A pénzügyi válság következményeként egyre mélyülő recessziót eddig elsősorban a hitelforrások biztosításával és a kamatcsökkentésen keresztül olcsóbbá tételével kívánták kezelni, de mára már világossá vált, hogy a forrásoldalon túlmenően a piaci keresletet is anti-ciklikus módon stimulálni kell ahhoz, hogy a reálgazdaságot és ezen keresztül a munkahelyeket meg tudjuk tartani. Ennek érdekében már lépések történtek a kis- és középvállalatokat vagy a kutatás-fejlesztést megcélzó eddig is működő programok kereteinek megemelésére és gyorsítására, de hiányoztak az átfogó lépések a probléma stratégiai kezelésére.

Elsősorban az európai szocialisták voltak azok, akik múlt heti manchesteri kiáltványukban, valamint eheti strasbourgi megszólalásaikban határozottan követelték, hogy a bankok után a gazdaság számára is biztosítsunk forrásokat, határozott lépésekkel segítsük elő a gazdaság talpon maradását, munkahelyek megtartását.

Az Európai Bizottság az egyre romló gazdasági helyzetre reagálva most egy összességében 130 milliárd eurós gazdasági programot akar a Növekedési és Stabilitási Paktum módosításaként meghirdetni, ami a tagországok GDP-jének 1%-át teszi ki. Amellett, hogy kérdéses, hogy ez a csak részben új program nagyságrendjében elegendő lesz-e az egyre mélyülő recesszió felfogására, a gazdaságilag gyengébb, költségvetési deficittel küszködő új tagországok számára veszélyes, hogy a Bizottság azzal kívánja az országokat e program elfogadására meggyőzni, hogy hangoztatja: a saját pénzeteket saját céljaitoknak megfelelően otthon költhetitek el.

           

A program maga természetesen a külső piaci konjunktúrától függő magyar gazdaság számára jó hír, de veszélyes az európai egyeztetés hiánya, hiszen így az egyes, gazdag tagországok csak a saját üzemeiket és munkahelyeiket fogják támogatni, így az egyébként versenyképesebb külső, köztük magyar beszállítók, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülhetnek. Erre már az elmúlt időszakban is számos példa mutatkozott, hiszen az angol, francia, német autóipari cégek egyedi megsegítésekor az adott kormányok nem a cég globális versenyképességének fenntartását, hanem a helyi munkaerő megtartását szabták feltételként.

Fontos feladat, hogy a szolidaritás elvének hangoztatása mellett a komparatív előnyök érvényesülésének szükségszerűségére hivatkozva mind az Európai Parlamentben, mind a Tanácsban lépjünk fel ezen autark tendenciák ellen és érjük el, hogy közös európai gazdasági válságstratégia keretében egyeztetett programok kerüljenek megvalósításra.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük