A lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételeit 2008 óta a turizmusért felelős miniszter rendelete szabályozza. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján az előírások egy része módosul. A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. A módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia és fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza.

A lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételeit 2008 óta a turizmusért felelős miniszter rendelete szabályozza. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján az előírások egy része módosul. A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. A módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia és fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza.


A lovas szolgáltatás igénybe vételénél fontos a biztonság, a ló és az ember közötti harmonikus kapcsolat kialakításához feltétlen szükséges, hogy a szolgáltatást nyújtó létesítményben a közreműködő szakemberek hozzáértése és az állattartás feltétele (lovak elhelyezése, szerszámok) megfelelő legyen. A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat (lovagoltatás, lovas oktatás, lovas terápia, terep- vagy túralovaglás, fogathajtás, fogathajtás-oktatás, fogatoztatás, lovas bemutató) és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is.

A rendelet módosításába beépült a lovas szakemberek álláspontja, mely szerint a lovas szolgáltatás minőségét alapvetően befolyásolja a vendégek által igénybevett lovak képzettsége, kondíciója, kezelhetősége, kapcsolatteremtési készsége, szolgáltatásra való alkalmassága. A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovas turizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd. A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott egy a lovakra vonatkozó minősítési rendszert, mely e szervezetek közreműködésével kötelező jelleggel kerül bevezetésre. A már működő lovas szolgáltató létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30.

A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit is, melyeket fontos volt meghatározni, hisz a lovas szolgáltató tevékenységért felelős személy, illetve az általa a vendég lovagoltatása idejére kijelölt személy megfelelő szakértelmének kiemelt jelentősége van.

Fontos megkülönböztetni a két szolgáltatást: A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítására, készségei fejlesztésére, egészségi és pszichés állapotának javítására irányul. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenységként végezhető lovas oktatást, lovagoltatást, fogatoztatást, fogathajtás oktatását, lovas parasportot, valamint lovas speciális sportot jelenti.

A lovagolni szándékozó vendégek – a szolgáltató által gyakran nem ismert – lovaglási tapasztalatából és a szolgáltatásba vont lóval való együttműködési készségéből adódó lehetséges balesetek megelőzése érdekében új képesítési követelményeket határoztak meg. A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget. A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.

Magyarország lovas kultúrája világhírű, hazánk Európa egyik legszabadabban belovagolható országa, kiválóak a természeti adottságok, mélyen gyökerezik a lovak iránti szeretetet, melyet a magyar kormány tudatosan ápol. A lovaglás egyre több hazai és külföldi turista számára vonzó időtöltés, Magyarország kiváló úton jár, hogy Európa legnagyobb lovasközpontja legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük