Csodálatos hazai borok és pálinka, jó társaság, finom ételek, gyönyörű tájak, ügyességi versenyek és meglepetés programok, értékes díjak. Ez vár arra a 150 versenyzőre, akik 2013. augusztus 30-án rajthoz állnak a XVIII. Magyar Borok Útja Rallye mezőnyében.

Csodálatos hazai borok és pálinka, jó társaság, finom ételek, gyönyörű tájak, ügyességi versenyek és meglepetés programok, értékes díjak. Ez vár arra a 150 versenyzőre, akik 2013. augusztus 30-án rajthoz állnak a XVIII. Magyar Borok Útja Rallye mezőnyében.

Több szempontból is a „leg-ek" verseny lesz az idei – mondta el egy héttel az indulás előtt tartott tájékoztatóján Regőci Attila, a rallye főszervezője. Korábban még soha nem volt ennyire nehéz megteremteni a gazdasági feltételeket, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – az egyik „leglátványosabb" versenyzői csapat jött össze. Először fordul elő, hogy háromszemélyes csapatok is indulhatnak a minden eddiginél rövidebb távú versenyen. Az idén is sikerült hat-hét kisebb pincészetet felfedezni, akik olyan borokat készítenek, melyek méltóak a szélesebb körben való megismerésre, mint például az etyeki Kertész Családi Pincészet. Bár a hivatalos rész szombaton véget ér, még vasárnapra is marad pár érdekes színhely.

Ferjáncz Attila örökös magyar rallye bajnokunk, aki egyben a verseny sportszakmai igazgatója is, a legek és az újdonságok versenyének nevezte az ideit. A mezőny a Közlekedési Múzeum elől indul reggel 8 órakor. Az első állomás a zsámbéki tanpálya lesz, ahol alkalom nyílik a vezetési tudás fejlesztésére. A következő megálló Etyek. Néhány pincészet felkeresése és némi játék közbeiktatása után a Sonkamester és a Nobilis pálinkafőzde meglátogatásával lehet további pecséteket szerezni a versenynaplóba. Az ebéd, no meg újabb játék a Rádpuszta Csárdában várja a résztvevőket. Az első nap vége: Zamárdi. A hegyoldalban a Szt. Kristóf Pincészetnél íjászversenyre kerül majd sor, estére a vízparton a Hotel Wellamarin a cél. A második nap kicsit hosszabb lesz, mert egészen Győrig kell menni, de megéri. Olyan állomások szerepelnek a tervben, mint az Év Pincészete – 2013 díjat elnyert IKON, a pezsgőiről is híres Cézár vagy a Balaton északi oldalán a Borbély Családi Pincészet. A verseny fáradalmainak kipihenésére, de még előbb a díjátadó mulatságra ETO Park Hotel kínál alkalmat.

Hosszú, komoly erőfeszítéseket igénylő munka áll a szervezők mögött, hangsúlyozta dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke. Nem titok ugyanakkor, hogy a rendőrök is készülnek a versenyzők érkezésére. Az első éjszakai szálláshelyen például olyan elektromos alkoholszondát használnak majd, ami gyorstesztre alkalmas, így mindenki maga döntheti el reggel, hogy vállalkozhat-e a kocsija vezetésére vagy jobban jár, ha inkább a társát engedi a kormány mögé. Hasonló ellenőrzésekre útközben is számítani kell – akár többször is – és a sebességmérők sem hiányoznak majd az útvonal mentén.

Nemcsak az út felmérése, előkészítése rótt terheket a szervezőkre. Legalább olyan nehéz volt annak eldöntése, hogy a tizennégy jelentkező – színésznő, szépségkirálynő, más, ismert személyiség – közül ki legyen a verseny háziasszonya? Végül számos szempont elemzése után a XVIII. Magyar Borok Útja Rallye háziasszonya Vabják Dóra lett. Első feladata mindjárt a rajtszámok kisorsolása volt, hiszen a versenyzők ebben a sorrendben indulnak a rajthelyről. Közöttük igen sok szórakozni vágyó, borkedvelő üzletemberrel és neves személyiséggel találkozhatunk. A versenyzők között lesz például Dr. Bárándy Péter sztárügyvéd, Hajas László mesterfodrász, Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, de elindul Tőrös Károly, a Dél-Afrikai Köztársaságban élő magyar származású – rendkívül sikeres – úszóedző is. A Regő Kft. által szervezett autós túra jótékony célokat is szolgál. Az ünnepélyes díjátadó gálán tombolasorsolást és borárverést tartanak, amelynek bevételéből a Gyermekrák Alapítványon keresztül a rákos gyermekek gyógyulását, valamint az Afrikai – Magyar Egyesület munkáját támogatják. (www.regokft.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük