2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az európai uniós elektronikus közbeszerzés megnyitja az utat a határokon átnyúló üzleti tevékenység előtt

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11313"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euro.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="EU" title="EU" width="100" height="66" /></a></span><a name="Heading6" title="Heading6"></a>Az Európai Bizottság további lépést tett annak elősegítésére, hogy a cégek - különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) - az Európai Unió bármely részén részt vehessenek a közbeszerzési eljárásokban. Ezzel fontos lépést tett az egységes európai piac megvalósítása felé. </p><p> 

euAz Európai Bizottság további lépést tett annak elősegítésére, hogy a cégek – különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) – az Európai Unió bármely részén részt vehessenek a közbeszerzési eljárásokban. Ezzel fontos lépést tett az egységes európai piac megvalósítása felé.

 

euAz Európai Bizottság további lépést tett annak elősegítésére, hogy a cégek – különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) – az Európai Unió bármely részén részt vehessenek a közbeszerzési eljárásokban. Ezzel fontos lépést tett az egységes európai piac megvalósítása felé.

 

A Bizottság finanszírozni fog egy nyolc európai ország részvételével zajló kísérleti projektet, amely meg fogja teremteni a tagállamokban létező elektronikus közbeszerzési rendszerek közös hálózatba szervezésének feltételeit. A határokon átnyúló beszerzések egyszerűsítése megtakarításokat fog eredményezni az adminisztratív és tranzakciós költségekben, ami előnyös az adófizetőknek, hiszen a közbeszerzések költségét végső soron ők viselik. A projekt keretében három év alatt több mint 19 millió euró értékű beruházásra kerül sor, ebből 9,8 millió eurót az Európai Bizottság versenyképességi és innovációs programja bocsát rendelkezésre.

Az elektronikus közbeszerzés segítségével a vállalatok már jelenleg is részt vehetnek az EU legnagyobb vásárlóinak pályázati eljárásaiban, nevezetesen a kormányzati intézményekéiben" – mondta Vivane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. „Ha a tagállamok biztosítják rendszereik együttműködését, ezzel segítenek az európai cégeknek abban, hogy az Európai Unió összes országában elnyerhessenek közbeszerzési megbízásokat. Ez fontos lépést jelent az egységes európai piac megvalósításában."

Ugyan a közbeszerzések teszik ki az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) 16%-át, az európai cégek – különösen a kis- és középvállalkozások – kimaradnak ebből a jelentős üzletből, mivel rendkívül sok papírmunkát igényel a részvétel a közbeszerzési eljárásokon, különösen egy másik tagállamban.

Több tagállam felismerte már, hogy az e-közbeszerzés milyen nagymértékű megtakarításokkal jár az adminisztratív és tranzakciós költségekben: a fax vagy e-mail útján küldött számlák és megrendelések eltűnnek, csökken a kézzel bevitt adatok mennyisége, és a vállalkozásoknak kevesebb időt kell eltölteniük sorban állással, nyomtatványok kitöltésével és akták rendezgetésével. Míg országos szinten az elektronikus közbeszerzés megnyitja az utat az egyszerű, nyitott és átlátható közbeszerzés előtt, a határokon átnyúló közbeszerzések esetében még vannak kihívások.

Az Európai Bizottság Ausztriával, Dániával, Finnországgal, Franciaországgal, Magyarországgal. Németországgal, Olaszországgal és (az Európai Gazdasági Térség tagjaként) Norvégiával együttműködve lehetővé kívánja tenni, hogy egy adott ország cégei részt vehessenek egy másik országban kiirt közbeszerzési eljárásban. A projekt nem helyettesíti a létező e-közbeszerzési rendszereket, hanem inkább rájuk épül, és az információs és kommunikáció technológiák felhasználásával lehetővé teszi az összeköttetést közöttük. Egy cseh vagy egy svéd vállalat például ugyanolyan könnyen pályázhat majd egy spanyol vagy magyar közbeszerzési eljárásra, mint hazájában.

Az előnyök nem merülnek ki az adófizetők pénzének megtakarításában és az eljárás egyszerűsödésében: A határokon átnyúló elektronikus közbeszerzés egyenlő lehetőségeket biztosít az európai gazdaság gerincét képező összes kis- és középvállalkozásnak, ellátja őket az összes európai közbeszerzéshez történő hozzáféréshez szükséges eszközökkel, és ezáltal növeli a versenyképességet. A kis- és középvállalkozások foglalkoztatják jelenleg a kereskedelmi ágazatban dolgozók 67%-át és az EU forgalmának 58%-át adják, de a közbeszerzések csupán 42%-át nyerik el.

A versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) célja az uniós vállalatok versenyképességének támogatása. A CIP részét képező IKT-politika támogatásának programja azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok, a vállalkozások és a közszervek körében az IKT szélesebb körű elterjesztésének és hatékonyabb felhasználásának előmozdításával serkentse az innovációt és növelje a versenyképességet.

A szóban forgó elektronikus közbeszerzési projekt egy nagyméretű kísérleti projekt, amelyet a részt vevő államok működtetnek, és amelynek középpontjában a nemzeti, regionális vagy helyi szinten már létező IKT-szolgáltatások határokon átnyúló nyújtása áll. A kísérleti projekt célja az összes érdekelt fél által elfogadott olyan közös előírások kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az egyes országos rendszerek összekapcsolását és együttműködését annak érdekében, hogy a cégek és az állampolgárok élhessenek az egységes piac nyújtotta lehetőségekkel.

A kísérleti projekt a PEPPOL (Pan European Public Procurement on-line) nevet viseli és a határokon átnyúló közbeszerzési tevékenységeket állítja a középpontba. Lehetővé teszi az összes tagállamnak és érintett félnek – köztük a szabványosítási testületeknek, a szoftveriparnak és kkv-knak -, hogy részt vegyenek a projektben, nyomon kövessék a munkát és részt vegyenek az előírások kidolgozásában.

Ebben a hónapban a Bizottság elindít egy másik, az elektronikus személyazonossággal kapcsolatos nagyméretű kísérleti projektet, amely elősegíti, hogy az európai polgárok elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezzenek és Európában mindenhol igénybe vehessék a közszolgáltatásokat.

Elektronikus közbeszerzés: http://ec.europa.eu/information_society/activities/egovernment/policy/impact/eproc/index_en.htm

Elektronikus kormányzat: http://ec.europa.eu/egovernment

ICT-PSP: http://ec.europa.eu/ict_psp

CIP: http://ec.europa.eu/cip/index_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.