IBM SuSe

A Novell és az IBM bejelentették legújabb együttműködési megállapodásukat, amelynek keretében minél nagyobb részt kívánnak megszerezni a nyílt forráskódú alkalmazáskiszolgálók egyre növekvő piacából. A megállapodás értelmében a Novell a WebSphere Application Server Community Edition (WAS CE) terméket a SUSE Linux Enterprise Server csomag részeként szállítja majd, amelyhez támogatást is biztosít. Ennek eredményeképpen ez a csomag a legátfogóbb nyílt forráskódú kiszolgáló lesz a piacon.

 IBM SuSe

A Novell és az IBM bejelentették legújabb együttműködési megállapodásukat, amelynek keretében minél nagyobb részt kívánnak megszerezni a nyílt forráskódú alkalmazáskiszolgálók egyre növekvő piacából. A megállapodás értelmében a Novell a WebSphere Application Server Community Edition (WAS CE) terméket a SUSE Linux Enterprise Server csomag részeként szállítja majd, amelyhez támogatást is biztosít. Ennek eredményeképpen ez a csomag a legátfogóbb nyílt forráskódú kiszolgáló lesz a piacon.

A megállapodást a WAS CE az IBM Apache Geronimo rendszerre épülő, szabadon letölthető és használható nyílt forráskódú alkalmazáskiszolgálójának egymilliomodik letöltését követően írták alá. Az IBM és a Novell a támogatás mellett áttelepítési eszközöket is biztosít a JBoss rendszert használó ügyfelek számára a WAS CE rendszerre való könnyebb és gyorsabb átállás érdekében. A WAS CE és a Novell SUSE Linux Enterprise Server kombinációja a piacon egyedülálló megoldást kínál a kis- és középvállalkozások (KKV) számára. Ez a csomag különösen a kiskereskedelmi és pénzügyi szolgáltató szektorokban tevékenykedő azon vállalati ügyfelek számára nyújt kiváló megoldás, akik megosztott informatikai környezeteket használnak. Az IBM és a Novell közös marketing- és értékesítési kampányokat is szervez világszerte az ügyfeleknek.

A megállapodásnak köszönhetően az IBM is élvezheti a Novellel való együttműködés előnyeit a KKV-szektorban, többek között új értékesítési lehetőségekhez is hozzájut majd a Novell jelenlegi ügyfélkörében. A Novell pedig egy stabil, világszerte ismert vállalat partnereként kihasználhatja az IBM globális értékesítési hálózatának előnyeit. Az együttműködés a JBoss alternatívájának tekinthető vállalati szintű, nyílt forráskódú megoldást kínál az ügyfeleknek. A fejlesztők egy tesztelt platformon, a WAS CE rendszerben dolgoznak majd, és alkalmazásaik fejlesztése közben az IBM, a Novell, valamint a nyílt forráskód közösség támogatását is igénybe vehetik.

„Az ügyfeleknek olyan integrált megoldásokra van szükségük, amelyek teljes mértékben eleget tesznek az alkalmazások fejlesztésére irányuló igényeiknek" – mondta Roger Levy, a Novell nyílt forráskódú platformokra épülő megoldásokért felelős részlegének alelnöke és ügyvezetője. „A Novell és az IBM a kategória legjobb megoldását kínálják: egyetlen csatornán keresztül két hatékony szoftverplatformhoz biztosítanak hozzáférést. Ha az ügyfeleknek kérdésük van a nyílt forráskódú operációs rendszereikkel vagy alkalmazáskiszolgálóikkal kapcsolatban azonnal, egyetlen telefonhívással támogatást kapnak a Novell szakembereitől" – tette hozzá Levy.

Az IBM a Novellel kötött megállapodás bejelentésével egyidőben bemutatta a WAS CE következő verzióját, a WebSphere Application Server Community Edition 2.0 termékét. A WAS CE 2.0 a fejlesztők termelékenységének növelése érdekében teljes körű szabványos Java EE 5 támogatással rendelkezik. Így a költségek csökkenése, a kódok újrafelhasználhatóságának javulása mellett hozzájárul a meglévő eszközök jobb kihasználhatóságához és az üzleti igényekre gyorsabban reagáló informatikai részlegek kialakulásához. Az Evans Data vállalat által készített felmérés adataiból kiderül, hogy a WAS CE 2006-ban majdnem háromszor olyan gyorsan növelte piaci részesedését, mint a JBoss. A felmérés eredményei arra is rámutatnak, hogy a Java EE 5 tanúsítás tovább segítheti az IBM előnyének növekedését.*

„A Novellel együtt lehetővé válik, hogy világszerte egyedülálló színvonalú nyílt forráskódú technológiákat és támogatást biztosítsunk ügyfeleinknek" – mondta Tom Rosamilia, az IBM alkalmazásokért és integrációs köztes szoftverekért felelős részlegének vezetője. „Az egymillió WAS CE rendszer üzembehelyezése is bizonyítja, hogy megfelelünk a nyílt forráskódú technológiákat alkalmazni kívánó fejlesztők és vállalkozások elvárásainak, a Novellel kötött megállapodás segítségével pedig továbbléphetünk ezen az úton" – tette hozzá Rosamilia.

A WAS CE hozzásegíti a fejlesztőket az alkalmazás-fejlesztési folyamatok leegyszerűsítéséhez, mivel integráltan tartalmazza az alkalmazások kialakításához leggyakrabban szükséges szolgáltatásokat. A Java EE 5 tanúsítvánnyal rendelkező Apache Geronimo alkalmazáskiszolgálóból származó nyílt forráskódú technológiákra épülő WAS CE 2.0 és a hozzá tartozó előfizetéses támogatás segítségével az ügyfelek elkezdhetik kiépíteni saját szolgáltatás-orientált architektúrájukat (SOA). A WAS CE rugalmasságának köszönhetően újra felhasználhatók a már meglévő szolgáltatások, felgyorsulnak a folyamatok, és könnyedén biztosítható bővített hozzáférés a legfontosabb szolgáltatásokhoz.

A WAS CE 2.0 megjelenésével, valamint az IBM WebSphere Application Server család használatával mostantól lehetővé válik az ügyfelek számára, hogy gyorsan kifejleszthessék és bevezethessék az új Java EE 5 szabványok előnyeit kihasználó alkalmazásokat. A nyílt forráskódú megoldásokat igénylő ügyfelek közül a WAS CE 2.0 a legjobb megoldás azoknak, akik gyorsan, alacsony költségek mellett kívánnak hozzájutni az alkalmazáskiszolgáló által biztosított technológiához. E rendszerrel a vállalatok felgyorsíthatják a fejlesztési és telepítési fázisokat, mivel kihasználhatják a nyílt forráskód közösség legújabb fejlesztéseit.

Arena Solutions

A WAS CE előnyeit kihasználó ügyfelek egyike az Arena Solutions, egy igény szerinti termékéletciklus-kezelő (PLM) megoldásokat fejlesztő vállalkozás.

„Az Arena Solutions mindig is hitt benne, hogy központi infrastruktúrájában nyílt forráskódú megoldásokat érdemes használni" – mondta Eric Larkin, az Arena Solutions műszaki igazgatója. „A nyílt forráskód közösség tagjaként jelentős üzleti és műszaki előnyökhöz jutottunk hozzá. Amikor úgy döntöttünk, hogy az Arena PLM szoftverünket egy sokkal inkább szabványalapú, modern fejlesztési és szolgáltatásnyújtási platformra helyezzük át, egyértelmű volt, hogy a Java EE alkalmazáskiszolgálók közül választunk. Azért döntöttünk az IBM WAS CE platformja mellett az egyéb fejlesztési platformok, például a JBoss helyett, mert az IBM folyamatosan részt vesz a nyílt forráskódú fejlesztésekben és magasabb szintű támogatást is biztosít számunkra" – tette hozzá Larkin.

A WAS CE a Gluecode Inc. 2005. májusi felvásárlásával került az IBM birtokába.  A termék, amelyhez a  műszaki támogatást évente megújítható előfizetés keretében kínálja a vállalat rugalmas alapot biztosít a Java alkalmazások kifejlesztéséhez és telepítéséhez. Az IBM partnerei számára ingyenes értékesítési, marketing- és műszaki támogatást is nyújt a WAS Community Edition használatának megkönnyítéséhez. Ez lehetővé teszi, hogy az IBM partnerei olyan nyílt forráskódú alapokat biztosítsanak a nagyvállalatok részlegeinek, illetve a kis- és középvállalkozásoknak, amelyekkel létrehozhatják az igényeiknek megfelelő, méretezhető szolgáltatás-orientált architektúrájukat. Jelenleg több mint 400 IBM partner kínál WAS CE platformra épülő megoldásokat.

A WAS CE 2.0 még ebben az évben elérhető lesz.

www.ibm.com/software/webservers/appserv/community

http://www.novell.hu  


* Az Annual Eclipse Global Enterprise Report jelentést az Evans Data Corporation készítette az Eclipse számára  

  2006-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük