2013. augusztus 20-án, Budapesten négy kilövési pontról – három uszályról és a Lánchídról – indították a tűzijáték rakétáit a nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi (és az elmaradt balatoni) tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta. A különleges zenei szvitet, a 11 platinalemezzel rendelkező művész, eddigi szakmai pályafutásának csúcsának tekinti.

 

2013. augusztus 20-án, Budapesten négy kilövési pontról – három uszályról és a Lánchídról – indították a tűzijáték rakétáit a nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi (és az elmaradt balatoni) tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta. A különleges zenei szvitet, a 11 platinalemezzel rendelkező művész, eddigi szakmai pályafutásának csúcsának tekinti.

 

Havasi: Tűzijáték-szvit. A 2013-as tűzijáték zenéjének közreműködői között a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai mellett a hazai zenei élet olyan emblematikus művészei is megtalálhatóak, mint Szokolay "Dongó" Balázs, Szirtes Edina "Mókus", Andrejszki Judit, vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói.

 

A tételek hangszerelője és a felvételek karmestere Pejtsik Péter volt, aki gyakran komponál vagy hangszerel olyan nemzetközi megrendelők számára, mint a BBC, az Eurodisney, vagy a Péter Gábriel által alapított Reál World Records.

Az alkotófolyamat során a magyar népzenei idézetek egy olyan sajátos hangzásvilágba illesztése volt a cél, amely talán leginkább a hollywoodi filmzenék világához hasonlatos.

A filmzenei nyelvezet korunk egyik zenei köznyelve, hiszen közös filmes élményeink nyomán mindannyian megértjük az általa közvetített érzelmeket, tartalmakat.

 

A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az "Ó Szent István dicsértessél…" kezdetű moldvai csángó népdal, mely államalapító királyunkat, mint az ország oszlopát szólítja meg, de helyet kap a tételek között a "Tavaszi szél" és az "Elmegyek, elmegyek" népdalok rendhagyó megzenésítése is.

 

Mindenkor időszerű az európai műveltségű pécsi püspök, Janus Pannonius humanista fohászának, a "Mars istenhez, békességért" című versnek szimfonikus zenei feldolgozása is.

Munkácsy Mihályról, a magyar művészettörténet egyik legismertebb alkotójáról a szvit Fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg, mely a művészt a folytonos ihletettség, lobogás állapotában mutatja be.

 

A Tűzijáték-szvit, melyben Havasi Balázs zeneszerzőként egyszerre tiszteleg a klasszikus zene öröksége, a magyar népzene hagyományai, a világzene sokszínűsége és a rockzene letisztult ereje előtt, igyekszik bejárni az emberi lét teljes spektrumát. Az ősitől a modernig, az intimitástól a grandiozitásig, a meditációtól a sodró lendületű szenvedélyek viharáig ível a hangulatok és eszközök tárháza, egyszerre teremtve egységes és változatos zenei világot a zeneműben.

 

„Közel harminc év zenetanulás után bátran ki merem jelenteni, hogy Magyarország 

hagyományait és oktatását tekintve zenei nagyhatalomnak tekinthető. Évtizedek óta él bennem a vágy egy olyan nagyszabású zenei produkció létrehozására, amely határon átívelő sikereivel az egész világon ezt a tényt erősíthetné a nagyközönségben. A siker és az eredmény azonban soha nem jön könnyen. Töretlenül kell hinni egy álomban, és közösen dolgozni úgy, hogy miközben mindenki a maga tudását és tehetségét veti latba, mégis a közös siker elérésében lelje örömét.

Az elmúlt években közel háromszáz, a zene területén kiemelkedő tehetségű szakemberrel dolgoztam együtt egyetlen célért: megmutatni a világnak, hogy kreativitással és tehetséggel létre lehet hozni egy olyan kulturális projektet, amely Magyarországról elindulva később 

százmilliókat ejthet ámulatba. A most elkészült Tűzijáték-szvit a munkánk egyfajta esszenciája, egy olyan önálló mű, mely a korábban már elkészült témákat helyezi új kontextusba,miközben több, kifejezetten a jeles alkalomra készített zenei tételt is magában foglal. A munka során magyar tradicionális dallamokat egyfajta nemzetközi zenei környezetbe helyezve szerettem volna szimbolizálni zeneiségünk kiemelt helyét a világ kulturális

örökségében, miközben a legkiválóbb klasszikus előadókkal és népzenészekkel dolgozhattam együtt. Kevés megtisztelőbb feladat létezhet egy zeneszerző számára, mint Magyarország ünnepi zenéjének megkomponálása, és ez számomra egy gyermekkori álom beteljesülése, mely a zeneakadémiai professzoraim évekig tartó szakmai útmutatása, és a magyar közönség támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Köszönettel tartozom érte." – mondta a tűzijátékot megelőző tájékoztatón  Havasi Balázs

 

A Pyro-1 Kft. már több alkalommal szervezett állami tűzijátékokat, többek között szilveszteri tűzijátékokat a Millenárison és a Hősök terén, de a tavalyi augusztus 20-i fővárosi fényjáték is az ő nevükhöz köthető.

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük